COVID-19 la Iaşi: primele probleme grave. Doi pacienți la ATI, lipsuri materiale în spitale

joi, 19 martie 2020, 03:01
5 MIN
 COVID-19 la Iaşi: primele probleme grave. Doi pacienți la ATI, lipsuri materiale în spitale
Epidemia de coronavirus escaladează la Iaşi: apar primele semne că situaţia se înrăutăţeşte. Dacă până acum situaţia celor infectaţi era bună, de ieri doi pacienţi se află la Terapie Intensivă, unul de 37 ani primind oxigen prin mască. Şi tot ieri au fost confirmate alte 7 cazuri noi de coronaviroză. În acelaşi timp, medicii trag un semnal de alarmă asupra stocului insuficient de materiale sanitare de protecţie, în condiţiile în care numărul pacienţilor creşte de la o zi la alta, dar rămâne încă mic faţă de aşteptări. De asemenea, pentru că nu erau protejate suficient, şase cadre medicale de la “Infecţioase“ au intrat în autoizolare, în urma unui contact cu un pacient găsit pozitiv. Odată cu agravarea situaţiei, apar şi întrebările: ce vârste au cei în stare gravă? Au alte boli sau sunt sănătoşi? “Ziarul de Iaşi“ răspunde la toate acestea şi la multe alte întrebări ale zilei, concluzia rămânând în continuare aceeaşi: nu e cazul să ne panicăm dacă nu am avut motive s-o facem până acum!
 
Doi pacienţi infectaţi au fost transferaţi ieri la secţia de ATI a Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi. Este vorba despre bărbatul oncologic de 71 de ani din judeţul Suceava, primul confirmat pozitiv pe Regiune, şi tot primul internat la Iaşi. Bărbatul a făcut o călătorie de două zile în Italia, pentru a urma un tratament, el suferind de cancer limfatic. Întors în ţară s-a atuoizolat la domiciliu, iar în momentul în care au apărut primele simptome s-a prezentat la Spitalul de Urgenţe din Suceava. Ulterior a fost confirmat cu coronavirus şi transferat la Iaşi. Bărbatul se află în a 16 zi de internare. În a 12-a zi şi a 13-a zi i-a fost refăcut testul, dar a ieşit tot pozitiv.
 
Al doilea caz: 37 de ani. Nu se ştier dacă avea sau nu alte boli
 
În cel de-al doilea caz, este vorba despre un bărbat de 37 de ani tot din Suceava, din zona Dorna. Acesta se afla internat iniţial la secţia de Pneumologie a Spitalului de Urgenţe Suceava. Pentru că era în stare gravă, cu insuficienţă respiratorie, i s-au luat probe, iar ieri noapte a fost confirmat pozitiv şi transferat la Iaşi. În cazul său, trebuie menţionat faptul că nu există un istoric al călătoriilor în străinătate, pentru că bărbatul nu a plecat nicăieri în ultima perioadă. Totodată, medicii ieşeni nu ştiau ieri dacă acesta are sau nu un istoric me­dical care să îi fi agravat infecţia, lucru care era doar presupus. După ce a fost externat de la Suceava, secţia de pneumologie s-a închis pentru dezinfecţie. „Doi pacienţi se află în Terapie Intensivă pentru supraveghere. Este vorba de bărbatul de 71 de ani din Suceava, care din cauza bolii de fond am considerat că este mai bine să fie supravegheat la ATI, iar în cazul bărbatului de 37 de ani, tot din Suceava, venit în cursul nopţii cu insuficienţă respiratorie, este în ATI, primeşte oxigen pe mască. Vom vedea cum vor evolua lucrurile“, a declarat aseară Carmen Dorobăţ, managerul spitalului.
 
Numărul pacienţilor confirmaţi la Iaşi este în creştere, cu cei 19 internaţi, Iaşul ajungând pe locul 3 în ţară după Bucureşti şi Hunedoara. Tot la Iaşi, la „Infecţioase“, se află alţi 12 pacienţi găsiţi pozitiv la testare şi care sunt din alte judeţe ale Moldovei. Tot la nivel de judeţ, ieri aveam 88 de persoane plasate în carantină şi alte 854 izolate la domiciliu. Specialiştii avertizează asupra faptului că primii care trebuiesc protejaţi în faţa virusului sunt cadrele medicale. Cu toate acestea, din cauza lipsei materialelor de protecţie şi dezinfecţie la distribuitori, şi stocurile la Spitalul de Boli Infecţioase şi nu numai sunt de azi pe mâine. Medicul Mihnea Hurmuzache, şef de secţie la Spitalul de Boli Infecţioase, a tras un semnal de alarmă. „Am avea nevoie poate uneori să privim realitatea în faţă, aşa cum este ea, şi să nu ne ascundem după deget spunând că totul este bine, şi singurul lucru pe care îl facem e să îi aşteptăm pe pacienţi să vină. Haideţi să spunem lucrurilor pe nume: nu sunt măşti. Avem promisiuni, dar să ştiţi că şi autostrăzile în România se fac cu promisiuni, şi nu s-au făcut“, a spus Mihnea Hurmuzache.
 
Stocuri de materiale de protecţie şi kituri pe sponci
 
Acesta a declarat că lipsa materialelor de protecţie pentru cadrele medicale le pune acestora sănătatea, poate chiar şi viaţa în pericol. „Am aflat cu stupoare că şase cadre medicale de la secţia mea se află în autoizolare după ce au intrat în contact cu un pacient pozitiv fără a se proteja, atât ei, pentru că nu aveau echipament corespunzător, cât nici pacientul, pentru că la momentul contactului nu se cunoştea rezultatul testului“, a mai adăugat Mihanea Hurmuzache. Conducerea spitalului a declarat nu o dată că există probleme în aprovizionare, în sensul că distribuitorii nu au în stoc materialele necesare sau au stocuri insuficiente. „Am achiziţionat 500 de măşti cu filtru, au mai venit 1.000 printr-o donaţie. Am mai cumpărat 10.000 de măşti cu pliuri, dar care asigură o protecţie de maxim două ore. Există probleme la distribuitori, pentru că nu au cantităţile pe care noi le vrem“, a declarat managerul spitalului, Carmen Dorobăţ.
 
Ieri, cantitatea de dezinfectant şi stocul de combinezoane mai ajungea pentru o singură zi. În ceea ce priveşte stocul de măşti luat ieri, acesta acoperă necesarul pe o lună. „Într-o singură zi, necesarul pentru protecţie este de 40 de combinezoane şi 60 de măşti. Încercăm să folosim echipamentul cu discernământ“, a subliniat Carmen Dorobăţ. Nici în privinţa kiturilor necesare la testarea pacienţilor suspecţi treburile nu sunt tocmai roz. Dr. Dorobăţ a declarat că acestea mai ajung doar până la sfârşitul săptămânii.
 
Potrivit comunicatului DSP dat ieri, anchetele epidemiologice la toţi cei declaraţi pozitivi sunt în desfăşurare, inclusiv cea demarată la IRO, ca urmare a a rezultatului la test pentru medicul Lucian Miron, şef de secţie la spital. Acesta împreună cu soţia sa a mers pe 10 martie la Paris pentru o reţetă medicală. Deplasarea au făcut-o cu avionul. Medicul Miron, spun surse din IRO, a fost văzut în spital după ce a ajuns acasă şi înainte de a fi confirmată boala. Ieri conducerea IRO a refuzat să ofere detalii în privinţa modului în care se derulează ancheta. Dar medicul Lucian Miron nu a fost singur în avion: o contabilă de la „Protecţia Copilului“ a zburat cu aceeaşi cursă. „Contabila s-a autoizolat la domiciliu din momentul întoarcerii acasă. Ne-a anunţat telefonic despre acest fapt. Nu a venit la serviciu. În rest, ancheta ţine de DSP“, a declarat Tiberiu Bantaş, purtătorul de cuvânt al DGASPC Iaşi. 

Comentarii