COVID: Iaşul saltă pe locul doi la nivel naţional în week-end

luni, 24 august 2020, 01:50
4 MIN
 COVID: Iaşul saltă pe locul doi la nivel naţional în week-end

Sâmbătă au fost depistate 75 de cazuri noi, iar duminică 72. Cumulat pentru cele două zile de la sfârşitul săptămânii, judeţul urcă pe locul II. Şase cazuri au fost la un centru social din Mirceşti. 24 de ieşeni au fost descoperiţii după testări cerute de companiile private.

 

Judeţul Iaşi se menţine în ultimele zile pe primele locuri în ţară în ceea ce priveşte cazurile noi de infectare cu virusul SARS-COV-2, după ce sâmbătă au fost diagnosticate 75 de cazuri noi, iar duminică au fost 72. Mai multe cazuri au fost depistate ieri în Bucureşti unde au fost 103 cazuri noi şi în Prahova unde erau 85. Cumulat, pentru cele două zile de weekend, Iaşul se află pe locul 2 cu 147 de cazuri, după Bucureşti (268) şi înaintea judeţului Prahova (143 pentru două zile).

Astfel, sâmbătă, 22 august, la Iaşi au fost înregistrate 75 de cazuri noi, o parte dintre acestea fiind cazuri dintr-un focar COVID-19 la Centrul de Servicii Sociale Mirceşti. Acolo au fost confirmate şase persoane cu COVID-19, adică patru beneficiari şi doi angajaţi. Măsurile dispuse de DSP Iaşi în acest caz au fost monitorizarea zilnică a stării de sănătate a întregului personal, aprovizionarea constantă cu echipament de protecţie şi dezinfectante, dar şi efectuarea săptămânală a curăţeniei generale şi dezinfecţiei în toate spaţiile. Conform DSP Iaşi, numărul crescut al cazurilor în ziua de sâmbătă a fost reprezentat de 24 de teste pozitive efectuate în mediul privat, fiind companii care au solicitat angajaţilor să se testeze, 28 de teste pozitive au fost ale persoanelor care au ajuns cu diferite afecţiuni în Unităţi de Primire a Urgenţelor şi aveau nevoie de intervenţii medicale. Alte 15 teste pozitive au fost transmise către DSP Iaşi de la unităţi medicale din alte judeţe, adică sunt persoane din judeţul Iaşi care au fost testate în alte judeţe, iar opt teste pozitive provin de la persoane cu diverse intervenţii medicale progamate, atât chirurgicale cât şi nechirurgicale.

Duminică, 23 august, numărul cazurilor noi din judeţ a plasat din nou Iaşul pe locul trei din ţară, fiind vorba despre 72 de cazuri noi. Conform DSP, de sâmbătă până duminică au fost realizate 1.560 de teste, însă de această dată nu a mai fost constată prezenţa unui nou focar. „14 teste pozitive provin de la persoane cu domiciliul în judeţul Iaşi, dar aflate în alte judeţe ale ţării, 21 de la persoane care au ajuns ca pacienţi în UPU pentru diverse intervenţii, 24 de teste pozitive privind de la persoanele care au realizat testul contracost, la cerere, sub diverse motive. Restul cazurilor pozitive sunt persoane care aveau simptome şi intraseră în contact cu persoane pozitive înregistrate deja anterior. Concluzia este că trebuie să fim foarte precauţi şi atenţi la transmiterea comunitară”, au precizat reprezentanţii DSP Iaşi. Astfel, Iaşul a ajuns ieri la 2.421 de cazuri de COVID-19 diagnosticate de la începutul pandemiei.

În acest context, atât Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi cât şi celelalte unităţi medicale de suport lucrează la capacitate maximă pentru a putea trata pacienţii diagnosticaţi. „În momentul de faţă (n.red. duminică) sunt două locuri libere în spital, la Terapie Intensivă sunt ocupate toate, aşteptăm mâine să facem externări şi vom mai vedea cum se schimbă situaţia. Sunt date care se modifică chiar şi de la o oră la alta”, a precizat conf. dr. Carmen Manciuc, directorul medical al spitalului. Zilele acestea, un medic infecţionist de la Vaslui a fost delegat la Spitalul de Boli Infecţioase pentru a completa echipa de medici care monitorizează centrele sociale cu focare din judeţ şi unde a fost instituită carantina. Având în vedere contextul epidemiologic actual, precum şi riscul crescut de transmitere comunitară în rândul populaţiei, DSP Iaşi şi Instituţia Prefectului reamintesc populaţiei să poarte masca atât în spaţiile închise cât şi în spaţiile publice deschise, să păstreze distanţarea fizică, dar şi să igienizeze în mod frecvent mâinile şi să evite aglomeraţiile. „Prin acest apel, Instituţia Prefectului Judeţului Iaşi şi DSP Iaşi recomandă tuturor cetăţenilor să trateze cu maximă seriozitate pericolul determinat de infectarea cu noul coronavirus, să semnaleze către autorităţi cazurile în care sunt încălcate normele sanitare şi săîndemne celelalte persoane să respecte toate măsurile de protecţie”, au transmis autorităţile publice locale. 

Soţia avocatului Vlasov, răpusă de COVID

Tragedie în familia avocatului Mihail Vlasov, fost preşedinte al Camerei de Comerţ din România. Viviana Vlasov, soţia acestuia, în vârstă de 72 de ani a murit ieri, fiind internată la Spitalul de Boli Infecţioase cu diagnosticul Covid 19.

 Potrivit medicilor, aceasta a fost internată în urmă cu o săptămână. “La început părea să meargă spre bine, nu punea probleme. Nu ştiu sa fi avut comorbidităţi care să îi afecteze starea de sanatate. În ultimele două zile însă starea doamnei s-a agravat brusc, a intrat în Terapie Intensivă. Practic, foarte repede i-a fost devastat sistemul cardio respirator, renal, tot. Cu toate eforturile depuse, din nefericire, doamna s-a stins, organismul nu a mai putut lupta”, a declarat Carmen Manciuc, directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase.  (Mădălina OLARIU; Silvia CRAUS)

Comentarii