Creditul Primăriei de la BERD creşte iar: plus 150% faţă de valoarea iniţială. Ieşenii vor plăti rate până în 2040

luni, 21 noiembrie 2022, 02:50
4 MIN
 Creditul Primăriei de la BERD creşte iar: plus 150% faţă de valoarea iniţială. Ieşenii vor plăti rate până în 2040

Primăria va împrumuta mai mulţi bani pentru a putea asigura construirea depoului Dacia. În acest sens, municipalitatea a solicitat Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) suplimentarea creditului iniţial de 20 milioane euro cu o sumă de până la 30 milioane euro. 

Condiţiile de acordare rămân cele stabilite deja între cele două părţi, Iaşul urmând a începe returnarea banilor din 2025. În acelaşi timp, investiţiile pentru care Primăria contractează banii rămân, de asemenea, aceleaşi: construirea unui depou în Dacia, reabilitarea termică a 14 unităţi şcolare şi refacerea cinematografului Dacia.

Care sunt motivele pentru care a crescut valoarea?

Suplimentarea fondurilor este necesară întrucât studiul de fezabilitate, aprobat la începutul acestui an şi actualizat în vară, a urcat valoarea proiectului de construire a depoului Dacia la peste 46 milioane euro, dintre care construcţiile şi montajul ajung la 31 milioane euro. Iniţial, suma alocată prin creditul BERD pentru depou era în jur de 13 milioane euro.

Odată suplimentat creditul BERD, Primăria poate lansa, în următoarele luni, licitaţia pentru lucrări.

„Valoarea a crescut din două motive. În primul rând, la început era prevăzută doar modernizarea infrastructurii existente, însă prin studiul de fezabilitate a rămas demonstrat că se impune realizarea unui depou nou şi a unei zone de acces plus rond Dacia şi pod peste pârâul Rediu complet modernizate. Au apărut motive noi şi obiective generale noi. Iniţial a fost un obiectiv, respectiv doar performanţa energetică, iar uterior au fost luate în calcul încă două obiective generale: mobilitatea urbană şi digitalizarea atât în depou, cât şi la nivelul reţelei de transport tramvai”, a explicat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

El a adăugat că un alt motiv a fost creşterea preţului la materiale de construcţii, energie şi echipamente cu o medie de 45-47%.

Gradul de îndatorare va ajunge la 12% în 2025

„Din analiza întocmită asupra implicaţiilor suplimentării asupra gradului de îndatorare a rezultat că, prin contractarea acesteia, Municipiul Iaşi se încadrează în limita maximă de îndatorare (30%) prevăzută de legislaţia în vigoare, cel mai înalt nivel, de aproximativ 12%, înregistrându-se în anu 2025, acesta fiind anul în care unitatea administrativ-teritorială va începe rambursarea efectivă a împrumutului”, se arată într-un document-suport pentru aprobarea unei hotărâri în plenul Consiliului Local (CL) privind suplimentarea creditului BERD.

În prezent, gradul de îndatorare a Iaşului este de 3,58%, cu precizarea că, în calculul acestei cote, nu sunt incluse credite pentru cofinanţarea proiectelor UE. Creditul are o scadenţă de 15 ani, iar condiţiile sunt cele agreate cu BERD în toamna anului 2021, când a fost încheiat acordul de finanţare pentru suma iniţială de 20 milioane euro.

La nivelul Primăriei, sunt analizate şi alte două variante de finanţare a proiectului de construire a depoului Dacia: fonduri europene prin intermediul POR 2021 – 2027 şi PNRR. Dacă vor fi accesaţi bani pentru depou şi în cadrul acestor programe, atunci presiunea creditului asupra bugetului local ar putea scădea.

Inclusiv formularea din proiectul de hotărâre arată că suma suplimentară solicitată va fi „de până la 30 milioane euro”, dar nu neapărat în acest cuantum, ci a fost stabilit un prag maxim.

20 mil. lei pentru Mănăstirea Galata, alte 30 mil. lei pentru străzi

Şedinţa CL va avea loc joi, 24 noiembrie, iar pe ordinea de zi au fost incluse alte peste 30 de proiecte de hotărâre. O altă investiţie care va fi aprobată de plen constă în reabilitarea ansamblului Mănăstirii Galata, un proiect cu o valoare de peste 12 milioane lei.

De asemenea, vor fi aprobate documentaţiile tehnice în cazul reabilitării mai multor străzi, respectiv: Alba Iulia, Bucovinei, Călugăreni, Fundac Strugurilor, Gloria, Podoleanu, Poienilor, Teascului, Fermei, Eugen Stătescu, Şipoţel, Fundac Olari, Mocanului, Ursulea, Islaz, Ştefan Dimitrescu, Prof. Nicolae Bucur, Valea Adâncă, Fântânilor, Spital Paşcanu şi Prof. Petru Cujbă.

CITESTE SI: Noul depou din Dacia va scânci la primăvară. Finanţarea e asigurată doar pentru un sfert din proiect

Necesarul total de finanţare pentru executarea lucrărilor la cel puţin 20 de străzi trece pragul de 30 milioane lei, dar rămâne de văzut ritmul în care Primăria va lansa şi licitaţiile aferente. Pe lista proiectelor în cazul cărora municipalitatea a finalizat studii iniţiale de proiectare, documentaţii care vor fi aprobate tot joi, se mai află Podul Cerna din zona Mircea cel Bătrân (investiţie estimată la 23 milioane lei, fără TVA) şi Podul Nicolae Iorga (15 milioane lei).

Şi în aceste două cazuri, aprobarea documentaţiilor nu înseamnă începerea lucrărilor, ci, mai întâi, Primăria trebuie să identifice surse de finanţare şi, ulterior, să lanseze licitaţii de execuţie. 

Comentarii