Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Creditul Primăriei de la BERD creşte iar: plus 150% faţă de valoarea iniţială. Ieşenii vor plăti rate până în 2040

GALERIE
depoul-dacia
  • depoul-dacia
- +

Primăria va împrumuta mai mulţi bani pentru a putea asigura construirea depoului Dacia. În acest sens, municipalitatea a solicitat Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) suplimentarea creditului iniţial de 20 milioane euro cu o sumă de până la 30 milioane euro. 

Condiţiile de acordare rămân cele stabilite deja între cele două părţi, Iaşul urmând a începe returnarea banilor din 2025. În acelaşi timp, investiţiile pentru care Primăria contractează banii rămân, de asemenea, aceleaşi: construirea unui depou în Dacia, reabilitarea termică a 14 unităţi şcolare şi refacerea cinematografului Dacia.

Care sunt motivele pentru care a crescut valoarea?

Suplimentarea fondurilor este necesară întrucât studiul de fezabilitate, aprobat la începutul acestui an şi actualizat în vară, a urcat valoarea proiectului de construire a depoului Dacia la peste 46 milioane euro, dintre care construcţiile şi montajul ajung la 31 milioane euro. Iniţial, suma alocată prin creditul BERD pentru depou era în jur de 13 milioane euro.

Odată suplimentat creditul BERD, Primăria poate lansa, în următoarele luni, licitaţia pentru lucrări.

„Valoarea a crescut din două motive. În primul rând, la început era prevăzută doar modernizarea infrastructurii existente, însă prin studiul de fezabilitate a rămas demonstrat că se impune realizarea unui depou nou şi a unei zone de acces plus rond Dacia şi pod peste pârâul Rediu complet modernizate. Au apărut motive noi şi obiective generale noi. Iniţial a fost un obiectiv, respectiv doar performanţa energetică, iar uterior au fost luate în calcul încă două obiective generale: mobilitatea urbană şi digitalizarea atât în depou, cât şi la nivelul reţelei de transport tramvai”, a explicat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

El a adăugat că un alt motiv a fost creşterea preţului la materiale de construcţii, energie şi echipamente cu o medie de 45-47%.

Gradul de îndatorare va ajunge la 12% în 2025

„Din analiza întocmită asupra implicaţiilor suplimentării asupra gradului de îndatorare a rezultat că, prin contractarea acesteia, Municipiul Iaşi se încadrează în limita maximă de îndatorare (30%) prevăzută de legislaţia în vigoare, cel mai înalt nivel, de aproximativ 12%, înregistrându-se în anu 2025, acesta fiind anul în care unitatea administrativ-teritorială va începe rambursarea efectivă a împrumutului”, se arată într-un document-suport pentru aprobarea unei hotărâri în plenul Consiliului Local (CL) privind suplimentarea creditului BERD.

În prezent, gradul de îndatorare a Iaşului este de 3,58%, cu precizarea că, în calculul acestei cote, nu sunt incluse credite pentru cofinanţarea proiectelor UE. Creditul are o scadenţă de 15 ani, iar condiţiile sunt cele agreate cu BERD în toamna anului 2021, când a fost încheiat acordul de finanţare pentru suma iniţială de 20 milioane euro.

La nivelul Primăriei, sunt analizate şi alte două variante de finanţare a proiectului de construire a depoului Dacia: fonduri europene prin intermediul POR 2021 – 2027 şi PNRR. Dacă vor fi accesaţi bani pentru depou şi în cadrul acestor programe, atunci presiunea creditului asupra bugetului local ar putea scădea.

Inclusiv formularea din proiectul de hotărâre arată că suma suplimentară solicitată va fi „de până la 30 milioane euro”, dar nu neapărat în acest cuantum, ci a fost stabilit un prag maxim.

20 mil. lei pentru Mănăstirea Galata, alte 30 mil. lei pentru străzi

Şedinţa CL va avea loc joi, 24 noiembrie, iar pe ordinea de zi au fost incluse alte peste 30 de proiecte de hotărâre. O altă investiţie care va fi aprobată de plen constă în reabilitarea ansamblului Mănăstirii Galata, un proiect cu o valoare de peste 12 milioane lei.

De asemenea, vor fi aprobate documentaţiile tehnice în cazul reabilitării mai multor străzi, respectiv: Alba Iulia, Bucovinei, Călugăreni, Fundac Strugurilor, Gloria, Podoleanu, Poienilor, Teascului, Fermei, Eugen Stătescu, Şipoţel, Fundac Olari, Mocanului, Ursulea, Islaz, Ştefan Dimitrescu, Prof. Nicolae Bucur, Valea Adâncă, Fântânilor, Spital Paşcanu şi Prof. Petru Cujbă.

CITESTE SI: Noul depou din Dacia va scânci la primăvară. Finanţarea e asigurată doar pentru un sfert din proiect

Necesarul total de finanţare pentru executarea lucrărilor la cel puţin 20 de străzi trece pragul de 30 milioane lei, dar rămâne de văzut ritmul în care Primăria va lansa şi licitaţiile aferente. Pe lista proiectelor în cazul cărora municipalitatea a finalizat studii iniţiale de proiectare, documentaţii care vor fi aprobate tot joi, se mai află Podul Cerna din zona Mircea cel Bătrân (investiţie estimată la 23 milioane lei, fără TVA) şi Podul Nicolae Iorga (15 milioane lei).

Şi în aceste două cazuri, aprobarea documentaţiilor nu înseamnă începerea lucrărilor, ci, mai întâi, Primăria trebuie să identifice surse de finanţare şi, ulterior, să lanseze licitaţii de execuţie. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri