De Business

Punem punctul pe știi

Crescătorii de oi din Iași vând masiv, în țările arabe: Anul trecut au plecat la export aproape 30.000 de capete

marți, 23 aprilie 2024, 02:52
5 MIN
 Crescătorii de oi din Iași vând masiv, în țările arabe: Anul trecut au plecat la export aproape 30.000 de capete

În lipsa cererii pe piața internă, de ani buni, marii crescători de ovine au bătut palma pentru export în țările arabe. Anul trecut, numai din județul Iași au plecat aproape 30.000 de capete, în țări precum Iran, Kuweit, Siria sau Iordania. Se caută rase de carne, precum Karakul, dar unii fermierii știu deja asta și au investit în astfel de exploatații. Una dintre acestea se găsește în comuna Țigănași și numără peste 600 de capete. De această fermă se ocupă Dan Lascarache, unul dintre cei mai mari crescători de oi din județul Iași.

Vânzarea mieilor de Paște nu mai este de mult o afacere profitabilă pentru ciobanii din România. Cu atât mai puțin, pentru marii crescători. În lipsa cererii pe piața internă, în multe ferme se cresc doar miei pentru export, calea sigură pentru a se valorifica munca și amortiza cheltuielile după un an de zile. Puterea de cumpărare a scăzut foarte mult odată cu valul de scumpiri, iar românii oricum nu erau mari consumatori de carne de miel, ci doar clienți ocazionali, majoritatea în perioada sărbătorile pascale. Cum pe piața internă limitările sunt mari, crescătorii au bătut palma, pentru export, cu țările arabe. Astfel, tirurile vin direct la poarta fermei. Numai din Iași, anul trecut, au plecat 28.000 de capete de ovine spre centrele de carantină, unde sunt triate și, de aici iau calea străinătății, în majoritatea cazurilor.

Și în comuna Țigănași se cresc miei pentru export. Anual, de aici pleacă sute de animale, fie în Iran, Siria, Kuweit sau Iordania. Dan Lascarache face asta de când se știe. Ferma sa de ovine  numără, în prezent, peste 600 de capete și este una dintre cele mai mari din județ. El a înțeles că vad bun, pe piața locală, nu există oricât s-ar strădui. Și a decis să vândă mieii doar în afara țării.

„Eu nu vând pe piață nimic. Eu când îi dau, îi dau grămadă, la export. Cresc oi de când mă știu. M-a născut mama în târlă, la oi (…) Să știți că nu este ușor să crești animale. Chiar ne chinuim. Pe piață nu merge. Mă scuipă omul în ochi dacă îi zic că e 45 de lei kilogramul. Și oamenii vor câte un kilogram, două. Și eu ce fac cu restul, după? De întrebat, întreabă lumea dacă am și le zic că da. Și când le zic prețul, ei zic că mai bine își cumpără un porc. Așa, le dau la export. Sunt arabi care vin. Și când îmi convine mie prețul le dau. Dacă îmi convine în vară îi dau în vară, dacă nu, îi dau în toamnă. Că degeaba, nu-i dau, la câtă muncă este și cât stau în ploaie, prin frig“ ne-a mărturisit Dan Lascarache, crescătorul de animale din Țigănași.

Acesta crește oi Karakul, o rasă apreciată în țările arabe, ale căror miei au urechile late și o blană buclată, de obicei neagră, numită și astrahan.

„Ei vin cu tirul și iau cât încape acolo. Vreo 600-700 de oi intră într-un tir. În medie, le dau mielul cam la 25 până în 30 de kilograme. Eu anul ăsta, de exemplu, o să le cer 25 de lei/kilogramul de miel în viu. Se merită, da. Oricum alte variante nu avem. Dacă statul nu face mare lucru pentru crescători. Ei doar să importe știu. Noi nu am avut porci, nu am avut păsări? Ei au adus din Spania carne“, a mai spus șeful exploatației de la Țigănași.

Tot pe această rasă de oi s-a mizat și în Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare de la Popăuți, județul Botoșani, una dintre cele mai cunoscute stațiuni de cercetare specializate pe rase de oi și capre din România. Aceștia au anunțat, recent, că pregătesc valorificarea unui număr de circa 600 de miei din rasa Karakul, iar prețul calculat aici este de 22 lei pe kilogramul de miel în viu.

România, cel mai mare exportator mondial de ovine, în 2017

Potrivit unui raport al Organizației Animal International, în 2017, România a fost cel mai mare exportator de ovine. Cei mai mari importatori au fost în afara Uniunii Europene, dar și în ziua de astăzi este la fel. Același raport mai arăta că, în 2017, țara noastră a exportat ovine vii în valoare de aproape 175 de milioane de euro, iar țara în care s-au îndreptat cele mai multe oi românești a fost Libia.

Cinci ani mai târziu, conform unor date statistice comerciale centralizate de „OEC World“, analizate de ZdI, România se menține în topul clasamentului exportatorilor mondiali de ovine vii, valoarea exporturilor fiind de 278 de milioane de dolari (USD). Pe următorul loc, după țara noastră a fost Iran, cu exporturi de ovine în valoare de 242 de milioane de dolari, urmată de Spania care a exportat ovine de 194 de milioane de dolari, Iordania (166 milioane USD) și Portugalia (95,4 milioane USD)

Citește aici ediția integrală Ziarul de Business nr.4

Cât privește importurile, tot în 2022, datele comerciale din evidența „OEC World“ mai arătau că principalii importatori mondiali de oi vii au fost Kuweit, care a tranzacționat în acest scop 328 de milioane de dolari. Pe locul 2 a fost Arabia Saudită care a cumpărat ovine în valoare de 287 de milioane de dolari. Pe locul 3, Iordania cu importuri de oi vii în valoare de 206 milioane de dolari, urmată de Israel (113 milioane USD), dar și de Qatar (97,4 milioane USD).

Datele comerciale centralizate de OEC mai spun că în 2022, oile vii au fost printre cele mai comercializate produse din lume. Mai exact, dintr-un top de 4.648 de produse, oile vii au fost al 1668-lea, cel mai comercializat produs din lume.

Iași: în gospodării sunt 300.000 de capete

Datele din evidența Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Animalelor (DSVSA) Iași, puse la dispoziție ZdI,  arată că în acest județ funcționează, în prezent, 200 de exploatații comerciale, care dețin, în total, 8.800 de ovine. Vorbim, mai exact, de un număr de  4 exploatații industriale care numără 2.700 de capete și 186 exploatații de tip A, cu 6.100 de capete. Să nu uităm însă nici de gospodăriile populației, unde se mai găsesc încă 302.000 de capete în curțile a 2.850 de ieșeni.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii