Cum a ajuns o fetiță de șase ani să fie executată silit după ce a fost accidentată
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

sambata, 23.10.2021

Cum a ajuns o fetiță de șase ani să fie executată silit după ce a fost accidentată

GALERIE
caz cjas c. strugaru
  • caz cjas c. strugaru
- +

Totul a plecat de la o internare a micuţei în spital, în urma unui accident rutier în care ea a fost victimă. Suma imputată este de 35 de lei. Cum s-a ajuns la această situaţie absurdă? Mama fetei dă vina pe autorităţile medicale şi medici, în timp ce aceştia invocă procedurile birocratice şi o acuză pe mamă de fals. Cine are dreptate?

O fetiţă de şase ani din comuna Popricani, C. Strugaru, a fost somată de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iaşi (CJAS) să plătească 35 de lei pentru îngrijiri medicale din 2015. În urmă cu trei ani, fetiţa a fost implicată într-un accident rutier, în urma căruia şi-a rupt piciorul drept, şi a fost internată la Spitalul de Copii „Sfânta Maria“. 

Minora a primit somaţia acasă, în satul Vânători, vinerea trecută. Decizia a fost emisă după ce, în urma unui control al Curţii de Conturi a României, s-a constatat că minora a primit servicii medicale atât pe internare de zi, cât şi pe internare continuă, în acelaşi timp.

Declaraţia ambiguă a mamei micuţei?

Potrivit reprezentanţilor CJAS Iaşi, fetiţa a fost primit îngrijiri medicale, pe data de 9 iunie 2015, atât pe internare continuă, cât şi pe internare de zi, ceea ce, conform oficialilor, este ilegal.

„În urma verificărilor efectuate de CJAS Iaşi s-a constatat decontarea dublă a serviciilor medicale, atât pe internare continuă, cât şi în ambulatoriu de specialitate, pentru servicii paraclinice. Minora a fost internată la Spitalul de Copii «Sf. Maria» din Iaşi cu internare continuă şi în acelaşi timp mămica a dus-o în ambulatoriu de specialitate şi a obţinut servicii paraclinice“, a arătat Monalisa Artenie, purtător de cuvânt al CJAS Iaşi.

Conform CJAS, în momentul adresării în ambulatoriul de specialitate, asiguratul - în cazul de faţă reprezentantul legal al minorului - are obligaţia declarării dacă este internat.

„Mămica a declarat că pacienta nu este internată. Noi, la CJAS, deţinem acest document prin care dumneaei şi-a asumat că pacienta nu este internată în data de 9 iunie 2015“, a mai nuanţat Artenie. Conform Mirelei Strugaru, mama fetiţei, în mai 2015 fiica sa a fost spitalizată pe internare continuă pentru ghipsarea piciorului drept, iar în iunie a revenit la control.

„Am luat bilet de trimitere şi am fost la control la spital, la «Sfânta Maria», pe secţia de ortopedie. De acolo, doctorul ortoped mi-a dat fişa şi m-a trimis jos, la etajul 1, să facem radiografia. În timpul ăsta, când să facem radiografia, mi-a dat şi am semnat într-adevăr că fetiţa nu este internată. Rezultatul radiografiei a arătat că ruptura nu se prinsese, se rodeau oasele, şi a fost nevoie de o intervenţie nouă în care i s-a pus tija. Aici a apărut eroarea, pentru că domnul doctor i-a emis internarea continuă în aceeaşi zi“, a precizat Mirela Strugaru.

Potrivit mamei pacientei, eroarea aparţine medicului care nu a transformat fişa de internare de zi în internare continuă.

De ce nu apar şi orele?

„Eu pe biletul de trimitere am semnat că nu suntem internate în jurul orei 9, şi internarea continuă s-a făcut pe la ora 14. La CJAS nu apar şi orele celor două internări“, a mai specificat ieşeanca. Potrivit dr. Radu Terinte, managerul Spitalului de Copii, vina aparţine exclusiv mamei pentru că ar fi declarat fals faptul că fiica ei nu este spitalizată pe internare continuă.

„În perioada în care copilul a fost spitalizat, mama s-a prezentat şi în ambulatoriu, cu un bilet de trimitere, în vederea efectuării unei investigaţii pentru copil. Cu această ocazie a dat o declaraţie pe propria răspundere, sub semnătură, că în acel moment copilul nu este internat în spital, ceea ce era fals, pentru că minorul era pacientul nostru“, a precizat dr. Radu Terinte.

Medicul a mai specificat că somaţia a fost trimisă pe numele minorei întrucât, în scriptele CJAS şi ale spitalului, asiguratul care a beneficiat de serviciile medicale contestate este C. Strugaru, copila de şase ani, şi nu reprezentanţii legali ai acesteia.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Sportul, tărâm de rai pentru conspiraţionişti

Nicolae GRECU

Sportul, tărâm de rai pentru conspiraţionişti

„E dreptul meu să fac ce vreau cu organismul meu” este un leit motiv al declaraţiilor fotbaliştilor pe posturile TV, fără a pomeni vreunul de vieţile altora.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IX)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IX)

Povestea ajunge, în fine, la descrierea „tehnicăˮ a lotcii.

Împărţiţi, dar nedespărţiţi

pr. Constantin STURZU

Împărţiţi, dar nedespărţiţi

În slujba logodnei, într-una dintre rugăciuni, ne adresăm lui Dumnezeu cu aceste cuvinte: "Care pe cele despărţite le aduni întru unire şi ai pus dragostea legătură neîntreruptă". Căderea primilor oameni, a protopărinţilor Adam şi Eva, a însemnat nu doar ruperea lor de Creator, ci şi dezbinarea acestora şi a urmaşilor lor. Prima crimă din istoria umanităţii a fost săvârşită asupra unui frate.

La plimbare pe axa culturală (3)

arh. Ionel OANCEA

La plimbare pe axa culturală (3)

Arhitectura, prin conţinutul simbolic, estetic, funcţional, este interpretată în cheie diferită de fiecare persoană în parte. Un exerciţiu simplu poate demonstra această realitate. 

pulspulspuls

Ciucă desemnatul de la Bucureşti şi relaţia cu Mihăiţă& Costel de la Iaşi

Ciucă desemnatul de la Bucureşti şi relaţia cu Mihăiţă& Costel de la Iaşi

La trei zile după ce a dat cu artificii la Palat, şi asta după ce  nu a avut nicio reţinere să aprobe şi târgul de căciuli de la Hală, dar şi coada la moaşte la liber, auzim că Mihai Chirica a vorbit către presa centrală spunând pe un ton foarte doct şi sfătos că musai este nevoie de un lockdown total, cu închidere în casă mai ceva ca anul trecut. 

Caricatura zilei

Ciucă 2

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.