Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cum a ajuns o fetiță de șase ani să fie executată silit după ce a fost accidentată

GALERIE
caz cjas c. strugaru
  • caz cjas c. strugaru
- +

Totul a plecat de la o internare a micuţei în spital, în urma unui accident rutier în care ea a fost victimă. Suma imputată este de 35 de lei. Cum s-a ajuns la această situaţie absurdă? Mama fetei dă vina pe autorităţile medicale şi medici, în timp ce aceştia invocă procedurile birocratice şi o acuză pe mamă de fals. Cine are dreptate?

O fetiţă de şase ani din comuna Popricani, C. Strugaru, a fost somată de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iaşi (CJAS) să plătească 35 de lei pentru îngrijiri medicale din 2015. În urmă cu trei ani, fetiţa a fost implicată într-un accident rutier, în urma căruia şi-a rupt piciorul drept, şi a fost internată la Spitalul de Copii „Sfânta Maria“. 

Minora a primit somaţia acasă, în satul Vânători, vinerea trecută. Decizia a fost emisă după ce, în urma unui control al Curţii de Conturi a României, s-a constatat că minora a primit servicii medicale atât pe internare de zi, cât şi pe internare continuă, în acelaşi timp.

Declaraţia ambiguă a mamei micuţei?

Potrivit reprezentanţilor CJAS Iaşi, fetiţa a fost primit îngrijiri medicale, pe data de 9 iunie 2015, atât pe internare continuă, cât şi pe internare de zi, ceea ce, conform oficialilor, este ilegal.

„În urma verificărilor efectuate de CJAS Iaşi s-a constatat decontarea dublă a serviciilor medicale, atât pe internare continuă, cât şi în ambulatoriu de specialitate, pentru servicii paraclinice. Minora a fost internată la Spitalul de Copii «Sf. Maria» din Iaşi cu internare continuă şi în acelaşi timp mămica a dus-o în ambulatoriu de specialitate şi a obţinut servicii paraclinice“, a arătat Monalisa Artenie, purtător de cuvânt al CJAS Iaşi.

Conform CJAS, în momentul adresării în ambulatoriul de specialitate, asiguratul - în cazul de faţă reprezentantul legal al minorului - are obligaţia declarării dacă este internat.

„Mămica a declarat că pacienta nu este internată. Noi, la CJAS, deţinem acest document prin care dumneaei şi-a asumat că pacienta nu este internată în data de 9 iunie 2015“, a mai nuanţat Artenie. Conform Mirelei Strugaru, mama fetiţei, în mai 2015 fiica sa a fost spitalizată pe internare continuă pentru ghipsarea piciorului drept, iar în iunie a revenit la control.

„Am luat bilet de trimitere şi am fost la control la spital, la «Sfânta Maria», pe secţia de ortopedie. De acolo, doctorul ortoped mi-a dat fişa şi m-a trimis jos, la etajul 1, să facem radiografia. În timpul ăsta, când să facem radiografia, mi-a dat şi am semnat într-adevăr că fetiţa nu este internată. Rezultatul radiografiei a arătat că ruptura nu se prinsese, se rodeau oasele, şi a fost nevoie de o intervenţie nouă în care i s-a pus tija. Aici a apărut eroarea, pentru că domnul doctor i-a emis internarea continuă în aceeaşi zi“, a precizat Mirela Strugaru.

Potrivit mamei pacientei, eroarea aparţine medicului care nu a transformat fişa de internare de zi în internare continuă.

De ce nu apar şi orele?

„Eu pe biletul de trimitere am semnat că nu suntem internate în jurul orei 9, şi internarea continuă s-a făcut pe la ora 14. La CJAS nu apar şi orele celor două internări“, a mai specificat ieşeanca. Potrivit dr. Radu Terinte, managerul Spitalului de Copii, vina aparţine exclusiv mamei pentru că ar fi declarat fals faptul că fiica ei nu este spitalizată pe internare continuă.

„În perioada în care copilul a fost spitalizat, mama s-a prezentat şi în ambulatoriu, cu un bilet de trimitere, în vederea efectuării unei investigaţii pentru copil. Cu această ocazie a dat o declaraţie pe propria răspundere, sub semnătură, că în acel moment copilul nu este internat în spital, ceea ce era fals, pentru că minorul era pacientul nostru“, a precizat dr. Radu Terinte.

Medicul a mai specificat că somaţia a fost trimisă pe numele minorei întrucât, în scriptele CJAS şi ale spitalului, asiguratul care a beneficiat de serviciile medicale contestate este C. Strugaru, copila de şase ani, şi nu reprezentanţii legali ai acesteia.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri