Cum a făcut un deținut țuică în celulă. A primit 10 zile de izolare

marți, 28 decembrie 2021, 03:01
2 MIN
 Cum a făcut un deținut țuică în celulă.  A primit 10 zile de izolare

Dorul de alcool i-a adus unui deţinut sancţiunea maximă posibilă după gratii: 10 zile de izolare. Pedeapsa a fost contestată în instanţă, dar fără succes.

Fernando Petrică Sîn Sarion se afla după gratii din 2018, după ce fusese condamnat pentru tâlhărie şi ultraj. Smulsese telefonul din mâna unei tinere şi fugise. Urmărit de un poliţist local ajutat de poliţişti de la Biroul de Ordine Publică, îi ameninţase pe aceştia cu o secure. Pentru a fi mai convingător, lovise cu securea de pământ, moment în care lama a ieşit de pe coada din lemn, iar tâlharul a putut fi imobilizat.

În seara zilei de 4 iunie, în timpul unei percheziţii efectuate în celula în care era deţinut şi Sîn Sarion, au fost descoperite 8 bidoane de plastic a doi litri, pline cu fructe fermentate. Sîn Sarion a recunoscut că bidoanele îi aparţineau, fructele fiind puse la fermentat pentru a distila ţuică. Introducerea, producerea, deţinerea, comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice sunt interzise în penitenciare. Ca urmare, Sîn Sarion a fost sancţionat cu 10 zile de izolare, regim în care deţinutul este închis singur în celulă, având dreptul doar la o oră de plimbare pe zi. Pentru Sîn Sarion, era a 49-a sancţiune primită de când fusese încarcerat. Deţinutul a contestat decizia judecătorului delegat pe lângă penitenciar, susţinând că afecţiunile psihice de care suferă nu îi permit regimul de izolare.

Nu de aceeaşi părere au fost şi magistraţii Judecătoriei care au analizat cazul. Aceştia au constatat că aplicarea sancţiunii fusese avizată de medicul penitenciarului, care îl avea în evidenţă pe Sîn Sarion. „Totodată, instanţa apreciază că faţă de diagnosticele cu care petentul figurează în evidenţa unităţii de detenţie, respectiv «tulburare de personalitate, autoagresiuni şi retard mental», văzând şi menţiunea medicului unităţii în conformitate cu care petentul este apt să execute această măsură, sancţionarea petentului nu este excesivă şi nici nu echivalează, cel puţin la nivel aparent, cu relele tratamente interzise de art. 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”, au conchis judecătorii, care au respins contestaţia, ca nefondată. Sîn Sarion va trebuie să achite şi suma de 200 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare.

Comentarii