Cum a fost înmormântat preotul care şi-a luat viaţa: Ritual liturgic redus şi o hotărâre din 1949
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Cum a fost înmormântat preotul care şi-a luat viaţa: Ritual liturgic redus şi o hotărâre din 1949

GALERIE
preot sinucigaspreot suicid
  • preot sinucigas
  • preot suicid
- +

Duminică, preotul Imanuel Liviu Crauciuc Cabur, care s-a sinucis săptămâna trecută în casa sa din Galata, a fost înmormântat într-o ceremonie restrânsă.

"Ziarul de Iaşi" a discutat cu mai mulţi experţi în teologie pentru a încerca să explicăm care sunt diferenţele între o slujbă de înmormântare ţinută în condiţii normale şi ritualul special gândit pentru sinucigaşi în ortodoxie.

Deşi practica slujbelor aparte pentru sinucigaşi este una cu o mare vechime în religia creştină, o parte din paşii concreţi luaţi astăzi au fost stabiliţi de Hotărârea Sfântului Sinod din 1949.

Practic, atunci s-a decis că o astfel de slujbă va fi una restrânsă, făcut doar de către un singur preot care va purta doar epitrahilul - un veşmânt liturgic important din îmbrăcămintea preotului, ca o eşarfă lungă care se atârnă de gât şi atârnă de-a lungul corpului.

Astfel, cine se sinucide nu beneficiază de o slujbă normală în care preoţii şi enoriaşii se roagă pentru iertarea păcatelor sale, ci o de ceremonie restrânsă, ţinută integral în afara bisericii.

Cortegiul funerar nu face opriri, nu se dau pomeni, nici poduri sau punţi, cum se numesc, iar preotul merge în spatele convoiului şi nu înaintea sa, ca de obicei, stropind cu agheasmă în urma sicriului. De altfel, singura slujbă care se face e la marginea mormântului săpat şi este scurtă, nu se trage clopotul în biserică şi nici nu se ţin cuvântări.

Există o singură fereastră deschisă: dacă se dovedeşte faptul că persoana care şi-a luat viaţa nu era în deplinătatea facultăţilor mintale, atunci slujba înmormântării se face direct la cimitir, fără a se intra în biserică, dar există o anumită îngăduinţă a bisericii în astfel de cazuri.

Mai mult decât atât, canoanele spun că sinucigaşii se înmormântează la marginea cimitirului, dar acest lucru este posibil doar în mediul rural, fiindcă cimitirele din marile aglomeraţii urbane au locurile de veci antamate de mulţi ani sau sunt într-o continuă expansiune, explică preoţii.

"Este o slujbă extrem de redusă. E mai mult o rugăciune menită să vină ca o mângâiere a familiei, să nu fie lipsită totalmente de rugăciune. Dar, de principiu, canoanele sunt foarte riguroase, sunt rigide, tocmai pentru a descuraja total această practică. Pentru a arăta cât de grav este acest păcat săvârşit împotriva Duhului Sfânt, fie din încredere prea mare, fie din lipsă de încredere. Nu se slujeşte nimic ca la o slujbă de înmormântare, nici în priveghere, toate rugăciunile din această perioadă au în vedere familia. Este un şoc pentru cei din afară, ca simpli auditori, cu atât mai mult pentru familie şi atunci aceasta trebuie consiliată", a declarat pr. Ion Vicovan, decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

După Congresul PNL

Alexandru LĂZESCU

După Congresul PNL

În acest moment pare mai probabilă o formulă de guvern minoritar PNL - UDMR decât una în care să se refacă vechea coaliţie cu USRPlus.

Filmuletul zilei

opinii

Delta lui Bogdan Bârleanu

Nichita DANILOV

Delta lui Bogdan Bârleanu

Pe artist îl obsedează nu atât peisajul în sine, cât relaţia dintre elementele primordiale, apă, pământ şi cer, mirajul pe care îl poţi vedea răsfrângându-se în fiecare bob de rouă sau în fiecare respiraţie a stufului şi a ierbii ce se ridică în văzduh. Adevăratul mister al începutului de lume îl putem regăsi aici. Peste împărăţia apelor, simţi plutind şi azi cuvântul şi sufletul lui Dumnezeu.

Taberele mele

Michael ASTNER

Taberele mele

Prima mea tabără? La Cisnădie!? În vacanţa de iarnă!? Nu ştiu cum am ajuns eu să merg în tabăra aia, de ce, în plus la doi paşi, la circa 40 km de la Apoldu de Sus?

Etimologicale pescăreşti (V)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (V)

Speculaţiile etimologico-istorice continuă cu o discuţie despre denumirile vaselor moderne.

pulspulspuls

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Pentru că tot e uichend şi, aşa cum am mai zis, nu vrem să vă mai amărâm pandemia cu acreala din politica actuală, am zis că, iată, să vă mai prezentăm şi fate ancorate în sinergia trecutului. 

Caricatura zilei

Victorie Cîțu

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.