Cum a fost înmormântat preotul care şi-a luat viaţa: Ritual liturgic redus şi o hotărâre din 1949
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Cum a fost înmormântat preotul care şi-a luat viaţa: Ritual liturgic redus şi o hotărâre din 1949

GALERIE
preot sinucigaspreot suicid
  • preot sinucigas
  • preot suicid
- +

Duminică, preotul Imanuel Liviu Crauciuc Cabur, care s-a sinucis săptămâna trecută în casa sa din Galata, a fost înmormântat într-o ceremonie restrânsă.

"Ziarul de Iaşi" a discutat cu mai mulţi experţi în teologie pentru a încerca să explicăm care sunt diferenţele între o slujbă de înmormântare ţinută în condiţii normale şi ritualul special gândit pentru sinucigaşi în ortodoxie.

Deşi practica slujbelor aparte pentru sinucigaşi este una cu o mare vechime în religia creştină, o parte din paşii concreţi luaţi astăzi au fost stabiliţi de Hotărârea Sfântului Sinod din 1949.

Practic, atunci s-a decis că o astfel de slujbă va fi una restrânsă, făcut doar de către un singur preot care va purta doar epitrahilul - un veşmânt liturgic important din îmbrăcămintea preotului, ca o eşarfă lungă care se atârnă de gât şi atârnă de-a lungul corpului.

Astfel, cine se sinucide nu beneficiază de o slujbă normală în care preoţii şi enoriaşii se roagă pentru iertarea păcatelor sale, ci o de ceremonie restrânsă, ţinută integral în afara bisericii.

Cortegiul funerar nu face opriri, nu se dau pomeni, nici poduri sau punţi, cum se numesc, iar preotul merge în spatele convoiului şi nu înaintea sa, ca de obicei, stropind cu agheasmă în urma sicriului. De altfel, singura slujbă care se face e la marginea mormântului săpat şi este scurtă, nu se trage clopotul în biserică şi nici nu se ţin cuvântări.

Există o singură fereastră deschisă: dacă se dovedeşte faptul că persoana care şi-a luat viaţa nu era în deplinătatea facultăţilor mintale, atunci slujba înmormântării se face direct la cimitir, fără a se intra în biserică, dar există o anumită îngăduinţă a bisericii în astfel de cazuri.

Mai mult decât atât, canoanele spun că sinucigaşii se înmormântează la marginea cimitirului, dar acest lucru este posibil doar în mediul rural, fiindcă cimitirele din marile aglomeraţii urbane au locurile de veci antamate de mulţi ani sau sunt într-o continuă expansiune, explică preoţii.

"Este o slujbă extrem de redusă. E mai mult o rugăciune menită să vină ca o mângâiere a familiei, să nu fie lipsită totalmente de rugăciune. Dar, de principiu, canoanele sunt foarte riguroase, sunt rigide, tocmai pentru a descuraja total această practică. Pentru a arăta cât de grav este acest păcat săvârşit împotriva Duhului Sfânt, fie din încredere prea mare, fie din lipsă de încredere. Nu se slujeşte nimic ca la o slujbă de înmormântare, nici în priveghere, toate rugăciunile din această perioadă au în vedere familia. Este un şoc pentru cei din afară, ca simpli auditori, cu atât mai mult pentru familie şi atunci aceasta trebuie consiliată", a declarat pr. Ion Vicovan, decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.