Cum aţi cheltuit 7,5 mil. euro, dle primar? Încălcare flagrantă a legii! Este nevoie de proces pentru aflarea adevărului?

miercuri, 06 decembrie 2023, 02:50
8 MIN
 Cum aţi cheltuit 7,5 mil. euro, dle primar? Încălcare flagrantă a legii! Este nevoie de proces pentru aflarea adevărului?

Primăria Iaşi păstrează o tăcere suspectă privind modul în care au fost cheltuiţi 7,5 milioane euro din bani publici. Această sumă a fost alocată pentru Campionatul Mondial de Esports din luna august. „Ziarul de Iaşi” nu poate obţine aceste date decât printr-o acţiune în instanţă, întrucât municipalitatea a încălcat Legea privind accesul liber la informaţii de interes public. Astăzi se împlinesc 90 de zile de la momentul în care ZDI a solicitat informaţii privind cheltuielile legate de Esports. Primăria a încălcat flagrant legislaţia în vigoare: Legea 544/2001 prevede trei termene clare de oferire a unui răspuns – 5, 10 sau 30 de zile, după caz. În cele 90 de zile, ZDI nu a primit vreun răspuns, motiv pentru care singura opţiune rămasă este acţiunea în instanţă.

 

Toate informaţiile legate de Esports sunt centralizate de multă vreme – surse ZDI spun că, în luna octombie, în urma unei sesizări, inspectorii Curţii de Conturi Iaşi au primit aproape 1.000 de pagini cu informaţii în acest sens.

În ultimele săptămâni, ZDI a cerut clarificări de la oficiali ai municipalităţii cu privire la lipsa unui răspuns: purtătorul de cuvânt Sebastian Buraga are în jur de 10 zile de când ne-a transmis că „se interesează”, iar în fiecare zi de la acel moment a evitat orice dialog pe această temă. „Eu vreau, dar nu depinde de mine”, ne-a spus şi directorul Direcţiei de Relaţii Publice şi Transparenţă Decizională, Vasile Tiron, el motivând că aşteaptă răspunsurile de la „departamentele Primăriei”.

În principal, ZDI a solicitat o situaţie a plăţilor efectuate de către Primărie către Club Sportiv Municipal Iaşi 2020 (for care a organizat şi a încheiat contractele aferente) în relaţie cu Esports. Am solicitat, în acelaşi timp, ca situaţia să cuprindă data plăţii, cuantumul plăţii şi nota justificativă aferente fiecărei plăţi.

CITEȘTE ȘI: Campionatul Mondial de la Iaşi va fi în august, dar Primăria a început „premierea”: val de contracte fără licitaţie

În paralel, ZDI a depus o altă cerere, de data aceasta la clubul sportiv, în care am solicitat situaţia contractelor încheiate în relaţie cu Esports, cu detalii pentru fiecare contract în parte (dată, obiect, denumirea firmei, modul de atribuire a contractului şi suma achitată). Spre diferenţă de Primăria Iaşi, clubul sportiv ne-a transmis, totuşi, că informaţiile solicitate „implică un volum mare de lucru”, iar un răspuns îl vom primi „în termenul maxim legal” (30 zile), dar acest lucru nu s-a întâmplat. Clubul sportiv a fost cel care a trimis la Curtea de Conturi situaţia care, conform surselor ZDI, cuprindea aproape 1.000 de pagini cu privire la desfăşurarea Campionatului de Esports.

Ce ştim şi ce nu ştim despre cheltuirea banilor

 

În prezent, există foarte puţine informaţii despre modul în care au fost cheltuiţi cei 7,5 milioane de euro pentru organizarea Campionatului de Esports. Există doar date generale, pe capitole de cheltuieli, cumulate cu informaţii pe surse. Singurele contracte încheiate transparent sunt cele făcute prin intermediul sistemului naţional de achiziţii publice (SEAP). De exemplu, ştim că a fost încheiat un acord-cadru de 1,2 milioane euro pentru achiziţia de bilete de avion, dar actele subsecvente nu au fost încă date publicităţii.

Ştim că a fost cheltuit aproape un milion de euro aferent taxei de licenţiere, o dezvăluire a „Reporter de Iaşi”. Şi mai ştim, aşa cum ZDI scria încă din vara acestui an, că în jur 500.000 euro au fost cheltuiţi prin intermediul SEAP, în condiţiile în care achiziţiile au fost făcute prin metoda încredinţării directe cu firme agreate de organizatori, fără să existe o concurenţă reală: este vorba despre înţelegeri prealabile, la limita legii, între părţi.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV – Primele detalii despre cel mai mare eveniment din acest an de la Iași. Bugetul: 7,5 mil. euro

În total, 2,7 milioane euro din cele 7,5 milioane euro alocate de către Consiliul Local (CL). Surse ZDI spun că Primăria nu ar fi cheltuit toate cele 7,5 milioane euro alocate de la bugetul local, în condiţiile în care cuantumul sponsorizărilor private (şi vânzările de bilete) ar fi ajuns la circa 1,2 milioane de euro. Trăgând linie şi scăzând inclusiv suma vehiculată în cazul sponsorizărilor, rămân 3,6 milioane euro despre care Primăria şi clubul sportiv refuză să explice orice detaliu, deşi vorbim despre fonduri publice.

În cele 3,6 milioane euro este inclusă şi suma de 1,1 milioane euro cheltuită pentru concertele din perioada Esports, aşa cum ZDI a dezvăluit în luna august. Dar, nici până în ziua de astăzi nu există o defalcare a onorariilor artiştilor sau a costurilor aferente: ştim doar, pe surse, că aducerea lui Armin van Buren ar fi costat între 500.000 şi 600.000 euro. De exemplu, nu ştim câte şi care au fost firmele de impresariat.

 

Toţi ridică din umeri. Unde s-a blocat totul şi de ce?

 

Surse ZDI spun că, în urma unei sesizări, inspectorii Camerei de Conturi au solicitat o serie de informaţii legate de contractele încheiate în cadrul Esports, dar încă nu există formulate concluziile finale cu referire la aceste achiziţii.

Şefii clubului sportiv au trimis către inspectori un raport de aproape 1.000 de pagini, conform surselor ZDI, cu detalii despre contracte, încă din luna octombrie. Astfel, aceste informaţii există, sunt centralizate şi pot fi făcute publice, dar cei implicaţi în organizare nu au făcut, până acum, acest lucru.

Şeful clubului sportiv, Iulian Jalaboi, a avut ieri o scurtă conversaţie telefonică cu reporterul ZDI: el a confirmat că au fost trimise documentele către Curtea de Conturi, că există o centralizare a cheltuielilor (în mod simplificat), dar nu a avut o explicaţie cu privire la faptul că CSM Iaşi nu a răspuns solicitării ZDI.

„În luna septembrie trebuia ca managerul din partea executivului, domnul Cristi Nistor, să ne prezinte un raport. La acel moment a solicitat o amânare, noi încă aşteptăm raportul”, ne-a declarat ieri Mihai Gavril, consilier local şi membru în consiliul de administraţie al clubului sportiv. El a adăugat că singurul document financiar care a trecut prin CA, de la momentul aprobării bugetului, a fost o rectificare bugetară pozitivă, din august, atunci când s-au adăugat vânzările din bilete la concertele organizate.

„La Curtea de Conturi au fost trimise date pur contabile. Raportul financiar şi cel mediatic, de impact, sunt întocmite şi au fost trimise spre aprobarea consiliului de administraţie a clubului, ulterior vor ajunge în Consiliul Local şi vor fi prezentate şi public”, a susţinut ieri Cristian Nistor, consilier al primarului şi manager al evenimentului.

Am încercat să obţinem ieri şi un punct de vedere al primarului Mihai Chirica, în condiţiile în care edilul şef al Iaşului semnează răspunsurile la Legea 544/2001, dar acesta nu a răspuns la telefon.

 

Cum era structurat bugetul la momentul aprobării de CL?

 

În martie 2023, ZDI a prezentat în premieră structura bugetului de 7,5 milioane euro aprobat ulterior de plenul CL. La acel moment, alocările vizau şase direcţii principale: gaming (3,7 milioane euro), concerte (2,2 milioane euro), Comicon (300.000 euro), Museum of Gaming and Experiences (120.000 euro), New Media Art (246.000 euro) şi Marketing (802.000 euro).

Aşa cum ZDI a relatat, cheltuielile legate de „gaming” au făcut referire la toate aspectele logistice aferente organizării competiţiei (scenotehnică, producţia video şi transmisiunile în direct etc.), premii, jocuri demonstrative, precum şi transportul şi cazarea participanţilor. De exemplu, în cadrul campionatului ar fi fost acordate premii de 500.000 euro, iar indemnizaţiile arbitrilor şi a comentatorilor ar fi urmat să ajungă la un total 56.000 euro. Nu ştim dacă astfel s-a şi întâmplat, întrucât Primăria şi clubul sportiv refuză să ofere informaţii.

Cazarea şi transportul participanţilor (jucători oficiali, reprezentanţi ai federaţiilor internaţionale) erau estimate la 1,2 milioane euro. De asemenea, producţia şi transmisiunile live pe tot parcursul competiţiei ar fi urmat să coste 357.000 euro. Nu în ultimul rând, circa un milion de euro ar fi fost costul pentru scenotehnică: de la amenajarea tuturor scenelor şi montarea de tribune şi până la asigurarea cabinelor pentru jucători. Nu ştim dacă astfel s-a şi întâmplat, întrucât Primăria şi clubul sportiv refuză să ofere informaţii.

Pentru toate aceste sume cheltuite de la bugetul local, într-un an în care Primăria a făcut împrumuturi pe bandă rulantă iar unele investiţii publice au fost amânate, municipalitatea are obligaţia să prezinte public un raport financiar, dacă conducerea acestei instituţii crede într-adevăr în conceptul de transparenţă asupra modului în care sunt cheluiţi banii ieşenilor.

 

Primăria răspunde selectiv la cereri în baza Legii

 

Nu e prima dată când Primăria Iaşi nu oferă răspunsuri la Legea 544/2001 sau oferă „jumătăţi” de răspuns, conform propriilor interese. În momentele în care o solicitare convine în vreun fel municipalităţii, răspunsul vine în timp record. De exemplu, în luna august, ZDI a formulat o cerere privind sediul AUR din centrul Iaşului: pe scurt, solicitam dacă amenajările făcute au fost autorizate. În doar câteva zile, Primăria ne-a oferit un răspuns complet.

La polul opus, sunt solicitările cu o oarecare „sensibilitate” pentru Primărie, în care răspunsul nu există sau este incomplet prin evitarea de către funcţionarii şi conducerea municipalităţii a lucrurilor esenţiale.

O întâmplare este grăitoare în acest sens: recent, în relaţie cu o altă cerere a ZDI, pe tema unui alt raport economic pe o speţă distinctă, reporterul ZDI a purtat o discuţie telefonică pe temă cu directorul Vasile Tiron. La un moment dat, oficialul Primăriei a sunat, de la telefonul din birou, un funcţionar din subordine pentru a întreba stadiul cererii ZDI, iar, cum telefonul era pe ambianţă, reporterul ZDI a putut să audă cum funcţionarul i-a transmis lui Tiron că „nu vor ăştia să dea raportul”.

 

CITEȘTE ȘI: 1,1 milioane de euro pentru concertele din aceste zile. Primăria trebuie să publice un raport detaliat al cheltuielilor

 

Comentarii