Cum au gonit ieșenii PSD-ul din oraș. Votul pe cartiere

joi, 30 mai 2019, 01:50
3 MIN
 Cum au gonit ieșenii PSD-ul din oraș. Votul pe cartiere

„Ziarul de Iaşi” continuă seria analizelor scrutinului de duminică, astăzi cu cea privind votul pe cartiere. Câteva extrase din tabelul general: USR a câştigat cele mai multe voturi (peste 40%) în Tudor Vladimirescu şi Copou, în timp ce PSD obţine cele mai multe, deşi mult sub USR şi PNL, în Dacia-Alexandru cel Bun. La rândul lor, liberalii obţin cel mai bun scor al lor tot în Copou. În ce priveşte votul din judeţ, secţia în care s-a obţinut cel mai mare procent pentru un partid, peste 90%, a fost Zanea: aici s-a votat PSD din greu.

PSD a reuşit să câştige o singură secţie de votare în municipiul Iaşi. Pe raza oraşului au fost amenajate 247 de secţii. Singura secţie câştigată de PSD a fost la Şcoala „Petru Poni“, unde au votat locuitorii din zona străzilor Moara de Foc, Neculau şi Horga. PSD s-a impus în secţia 15 la doar câteva zeci de voturi în faţa USR-PLUS (324 la 283), în timp ce liberalii au obţinut 170 de voturi. Secţia 15 este singura unde PSD a avut un scor de peste 30%, în restul celor 246 de secţii având sub 25%.

Procentual, PSD a înregistrat cel mai slab scor electoral la o secţie din Oancea (3,9% – doar 9 voturi). În general, USR-PLUS, câştigătorul detaşat al alegerilor în municipiul Iaşi, a avut în fiecare secţie de votare peste 25% dintre voturi, cu o singură excepţie: secţia 113 (Mircea cel Bătrân) unde a înregistrat 24%. În schimb, alianţa a avut cel mai mare procent (59,7%) la secţia 148, unde PSD a avut cele 9 voturi. De cealaltă parte, liberalii au avut cel mai mare procent la secţia 165, din Bularga, respectiv 34%, iar cel mai mic (13%) tot la o secţie din zona Oancea (secţia 151).

Surprizele votului din cartierele Iaşului

„Ziarul de Iaşi“ a prelucrat rezultatele provizorii finale din toate cele 247 de secţii de votare, pentru a vedea votul ieşenilor pe cartiere. PSD a pierdut în fiecare zonă, iar USR-PLUS s-a impus, fără excepţie, în toate cartierele. În Tudor Vladimirescu şi Copou (inclusiv cu Ţicău şi Sărărie), alianţa a avut peste 40%, iar în celelalte zone peste 30%. În cazul social-democraţilor, cel mai slab procent a fost obţinut în Bucium (sub 12%), iar cel mai mare în zona Alexandru cel Bun – Dacia (17%). Singura zonă în care liberalii au trecut de 20% este Copoul, ei în rest având între 16% (Tudor) şi 19,9% (Cantemir – Socola – Bularga). Pe întreg municipiul Iaşi, USR-PLUS a avut 37%, PNL – 19%, iar PSD 15%.

Secţia din judeţ în care 90% au votat cu PSD

Cel mai mare procent pe care PSD l-a obţinut la o secţie de votare a fost la cea amenajată la Şcoala Gimnazială din Zanea (Lunca Cetăţuii, nr. 366). Dintre cei 285 de votanţi, 258 au pus ştampila pe PSD (90,5%). Social-democraţii au mai obţinut procente mari (peste 50%) la secţii de votare din comune precum Comarna, Cucuteni, Lungani, Moşna, Gropniţa, Voineşti, Costeşti, Ion Neculce, Tătăruşi, Al. I. Cuza, Grajduri, Ciohorăni, Coarnele Caprei, Strunga, Ipatele, Sineşti şi Popricani. Faţă de alegerile parlamentare din 2016, PSD a luat cu aproape 52.000 de voturi mai puţin, 21.000 fiind pierdute în municipiu, iar restul în afara Iaşului. Pe întreg judeţul, PSD a înregistrat cele mai slabe procente în comuna Mirceşti (9%), în comunele limitrofe Iaşului şi în municipiul Iaşi (între 10 şi 15%), iar cele mai mari în Ipatele (60%), Costeşti (56%), Ciohorăni (53%), Cucuteni (51%), Fântânele (50%) şi Moşna (50%).

USR^ nu a luat niciun vot într-o secţie

Câştigător al alegerilor în judeţul Iaşi, USR-PLUS are totuşi şi o secţie în care nu a reuşit să convingă niciun alegător. Este vorba despre secţia 355 care a fost amenajată la o şcoală din satul Rotăria, din comuna Ciorteşti. Aici, au fost 119 voturi valabil exprimate: 74 – PNL, 27 – PSD, 10 – ALDE, 3 – Pro România, 2 – PSDI, şi câte unul pentru Gregoriana Tudoran, PSR şi UDMR. Culmea, în Ciorteşti s-a mai întâmplat un caz unic la nivel de judeţ: PSD şi PNL au adunat acelaşi număr de voturi. În alte cinci secţii din judeţ, USR-PLUS a avut sub 1% dintre voturi, iar în peste 400 de secţii, toate din afara municipiului Iaşi, sub 20%. În schimb, în şase secţii, toate pe raza municipiului, alianţa a adunat peste 50% dintre voturi. 

 

 

Comentarii