VIDEO Cum ne pregătim pentru viitoare crize agroalimentare? Conferință internațională despre sustenabilitate și alimente, la USV Iași

marți, 23 aprilie 2024, 22:24
3 MIN
 VIDEO Cum ne pregătim pentru viitoare crize agroalimentare? Conferință internațională despre sustenabilitate și alimente, la USV Iași

Consulatul Regatului Țărilor de Jos de la Iași, în parteneriat Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iași (USV Iași) și OFA UGIR, au organizează Conferința Internațională: „Viitorul producției agroalimentare”.

Conferința are loc astăzi pe 24 aprilie, începând cu ora 08:30, în Aula Magna a Universității de Științele Vieții din Iași și își propune să prezinte o abordare holistică a proceselor de producție agroalimentară sustenabilă, aducând în același loc experți naționali și neerlandezi, antreprenori, fermieri și reprezentanți ai învățământului universitar, pentru a discuta despre viitorul producției agroalimentare.

Conferința poate fi urmărită mai jos:

Sectorul agroalimentar a avut de înfruntat diferite provocări în ultima perioadă. (creșterea populației mondiale, schimbările climatice, migrarea populației umane, crizele umanitare declanșate de agresiunile de război, pandemiile, au creat un cadru de vulnerabilitate care solicită intervenții rapide pentru a asigura  securitatea alimentară). De asemenea, crizele alimentare de la nivel global, ca diminuarea resurselor de apă potabilă, poluarea, pierderea biodiversității, necesită aplicarea unor măsuri concrete pentru diminuarea acestora.

,,Suntem încântați să găzduim conferința internațională, pentru că sectorul de agri food este extrem de important. Când vorbim despre hrana populației trebuie să vorbim de calitate, de securitate a produselor, și, până la urmă, tot ce înseamnă siguranța alimentară este în strânsă legătură în momentul de față cu securitatea națională. Vedem ce se întamplă la nivel internațional din cauza războaielor, crizelor, cu comerțul, cu transportul produselor. Faptul că organizăm acest eveniment împreună cu Ambasada Olandei este un lucru bun, și normal aș zice, pentru că mulți din colegii mei au legături cu Olanda, cu universități din Olanda. Olanda are foarte multe companii care funcționează în România, fermieri care și-au deschis afaceri aici. Conferința este o bună ocazie de a ne aduna împreună și de a vedea ce posibilități de dezvoltare agri business găsim. În definitiv asta se urmărește: tot ce înseamnă tehnologie, cunoștințe, să se materializeze într-un agri business câștigător pentru toate părțile”, a declarat pentru ,,Ziarul de Iași” prof.univ.dr. Gerard Jităreanu, rectorul USV Iași.

 

Lista vorbitorilor

 

Astfel, invitații manifestării vor discuta despre noi cercetări în domeniu, inovații și tehnologii de precizie pentru creșterea eficienței proceselor de producție pe  lanțul alimentar, modele de bune practici de agricultură sustenabilă, precum și performanțe ale unor antreprenori de succes din domeniul agroalimentar.

În deschiderea conferinței vor vorbi rectorul Gerard Jităreanu; E.S. Willemijn van Haaften, Ambasadoarea Regatului Țărilor de Jos în România (intervenție online); Hinke Nauta, Deputy Head of Mission, Embassy of theKingdom of the Netherlands in România, dar și oficialități ieșene împreună cu invitații speciali: prof.univ. dr. Liviu-Dan Miron – Prorector pentru cercetarea ştiinţifică şi relaţiile internaţionale, USV Iași; prof. univ. dr. Vasile Stoleru – Prorector pentru activități sociale, USV Iași; Sophie Neve – Agricultural Counsellor, Embassy of theKingdom of the Netherlands in Romania; Lars Veraart – Medic veterinar, fermier, manager ALPA; Dr. Peter Kromann – Agronomist, Plant pathologist, International Dutch consultant in Agri-food and Agricultural Sustainable Development; André Muit – Președinte Asociația Bettania și Manager Ferma Bettine; ing. Adrian Iurcan – CEO BIOCOMP România; Ovidiu Bocaniciu – Manager Zeelandia România, și alții.

Evenimentul va fi co-moderat de către Ec. Amalia Georgescu, Antreprenor, Consul Onorific al Olandei la Iași, vicepreședinte OFA UGIR Regiunea Nord-Est. Prin această conferință, organizatorii își doresc să creeze un schimb de experiențe și idei, contribuind astfel la formarea unei viziuni strategice pentru viitorul producției agroalimentare din România.

Comentarii