„Sesam, deschide-te!“ în limbaj binar

Cum să faci ca un bancomat să-ți dea un „jackpot“ de 100.000 de euro

miercuri, 28 noiembrie 2018, 03:01
2 MIN
 Cum să faci ca un bancomat să-ți dea un „jackpot“ de 100.000 de euro

Metoda se numeşte «ATM jackpotting» şi presupune instalarea unui soft care forţează bancomatul să dea toţi banii. În general, atacatorii simulează o intervenţie de „service“ ca să obţină accesul fizic la un port al ATM-ului. Se foloseşte o cameră de tip „endoscop“ ataşată la un telefon mobil pentru găsirea acestui port. Bancomatul este trecut în modul „out of service“, un smartphone poate rămâne ataşat în interior, iar lovitura se dă ulterior, la momentul oportun, printr-un SMS trimis de cel venit să scoată banii.

Judecătorii ieşeni au admis o cerere de extrădare formulată de către omologii lor francezi în cazul unui bărbat cu domiciliul în Iaşi, originar însă din Repu­bli­ca Moldova. Ion Moisei are cetăţenie româno-basarabeană şi a fost prins, în urmă cu câteva zile, de către procurorii Parche­tului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi. În Franţa, Moisei este cercetat de comiterea unor infracţi­uni informatice, alături de alte persoane, cetăţeni ruşi. Faptele ar fi fost comise în martie-aprili­e 2018.

„Pe 27 martie 2018, banca Caisse d’Epargne a de­pus o plângere pentru accesul fraudulos la un sistem automatizat de prelucrare a datelor cu degra­darea produsă la un bancomat în aer liber (suma totală furată 92.080 euro) utilizând o metodă numită «ATM jackpotting», unde software-ul special de calculator este folosit pentru a forţa un ATM să-şi golească tot conţinu­tul“, au descris autorităţile france­ze fapta.

Unul dintre membrii bandei lui Moisei a fost prins o săptămână mai târziu, însă acesta a reuşit să fugă în România. Ion Moisei riscă 15 ani de închisoare în Franţa, dacă va fi găsit vinovat. El a fost de acord să fie extrădat în Franţa pentru a fi judecat.

Comentarii