anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 05.10.2022

Cum se dă peste cap Primăria ca să fugă de responsabilitate în cazul maşinilor avariate din cauza gropilor din carosabil

GALERIE
gropi, carosabil, iasi
 • gropi, carosabil, iasi
- +

Primăria a scăpat de plata reparațiilor pentru o mașină avariată pe bulevardul Poitiers. Șoferul avea asigurare CASCO și a fost scutit de griji. Societatea de asigurări nu a reușit să-i convingă însă pe judecători că accidentul se produsese din cauza municipalității.

Omniasig Vienna Insurance Group s-a adresat instanței la sfârșitul anului 2020, chemând în judecată Primăria. În iulie 2019, unul dintre șoferii asigurați de Omniasig suferise un accident în dreptul clădirii Continental. Se afla pe prima bandă de mers și a intrat cu roțile autovehiculului într-o groapă nesemnalizată, avariindu-și janta și anvelopa din dreapta-față. Societatea a plătit reparațiile, în sumă de 5.181 lei, iar acum își cerea banii înapoi, reproșând municipalității starea drumului, dar și nesemnalizarea problemelor existente.

De cealaltă parte, reprezentanții Primăriei au afirmat că Omniasig nu demonstrase că accidentul se produsese pe un drum administrat de municipalitate. O parte a străzilor din Iași sunt drumuri naționale sau județene. În fapt, bulevardul Poitiers aparține municipalității, deci aceasta este responsabilă în cazul producerii unui accident. Reprezentanții Primăriei voiau însă și o dovadă certă care să arate unde avusese loc evenimentul rutier. Ei au mai arătat că în evaluarea pagubelor, Omniasig nu luase în calcul uzura deja existentă a pieselor înlocuite și nici dacă nu cumva șoferul se făcea vinovat de accident. Pentru situația în care ar fi fost obligată la plată, Primăria a chemat în garanție Citadin SA, firma care execută lucrările de întreținere a străzilor din municipiu.

Cine a pus locuri de piatră în zona canalelor colectoare?

Argumentele municipalității nu au fost acceptate de magistrați. Drumul era al Primăriei, șoferul nu se făcuse vinovat cu nimic, iar Omniasig era îndreptățită să solicite decontarea pieselor noi montate pe mașină. În schimb, expertiza efectuată în cauză a modificat datele problemei. Cele două gropi care apăreau în fotografia depusă de Omniasig la dosar se aflau pe a doua bandă de circulație. Deci, nu ele provocaseră accidentul, pentru că șoferul circula pe prima bandă. Exista o groapă și pe prima bandă, unde canalul colector al apelor pluviale se afla la un nivel inferior celui al carosabilului, dar intervenea altă problemă. Aspectul avariilor suferite de autoturism arăta că ele nu puteau fi produse de groapa respectivă, ci de blocurile de beton puse în jurul ei.

„Existenţa respectivelor blocuri nu poate angaja răspunderea pârâtei, întrucât nu se poate stabili cu certitudine cine a poziţionat acele blocuri de piatră în zona canalului colector. Astfel, reţinând că nu se poate stabili în prezenta cauză cu certitudine daca o groapă nesemnalizată a condus la producerea avariei şi având în vedere că probatoriul administrat oscilează în zona probabilităţii faptice şi nu a certitudinii juridice, instanţa urmează a respinge acţiunea”, au conchis magistrații. Apelul declarat de Omniasig a intrat pe rolul Tribunalului, care va da verdictul. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O reformă care nu se va face (II)

Cătălin ONOFREI

O reformă care nu se va face (II)

Poveste cu doi înecaţi.

opinii

Mahalaua digitală

Florin CÎNTIC

Mahalaua digitală

Deşi nu prea îmi pierd timpul cu comentariile sterile de pe social media, nu încetez să mă minunez de ticăloşia, prostia delirantă şi reaua credinţă care parazitează până la sufocare opiniile articulate, chiar dacă uneori provocatoare din bula mea, ale lui Dan Alexe, Sorin Ioniţă sau Mădălin Hodor. Când scriam acest text, în urmă cu foarte mulţi ani, credeam că se va atenua în timp cotcodăceala otrăvită a smintiţilor care intervin obraznic şi contondent pe internet. După cum vedem azi, maladia s-a agravat.

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Ioan Alexandru TOFAN

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Aşadar, o lege scurtă şi clară (150 de pagini sau chiar 120 este deja prea mult), generală şi fără elanuri civilizatoare, împreună cu o responsabilitate mare acordată celor care predau şi învaţă. Nu ştiu dacă este soluţia potrivită. Dar măcar ne putem gândi la ea, ca alternativă la începuturile care nu se mai termină ale reformelor din educaţie şi la legile care vor să fie săpate în piatră cu mina de la pix.

Despre copilărie (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Despre copilărie (I)

Copilăria mea a coincis cu primii ani ai deschiderii „domniei” lui Ceauşescu, când se instaurase o efervescenţă în societatea românească. M-am gândit să povestesc despre perioada aceea, fiindcă este bine să nu uităm învăţămintele de atunci. 

pulspulspuls

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Astăzi vom trece în revistă câte ceva din comportamentul hormonal de vârsta aproape septuagenară a unor dezvoltatori imobiliari din târgul nostru, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Tractorul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.