CUMPLIT! A pierdut sarcina mergând pe jos din spital în spital. De 10 ani se visa mamă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

CUMPLIT! A pierdut sarcina mergând pe jos din spital în spital. De 10 ani se visa mamă

GALERIE
picioruse copil
  • picioruse copil
- +
O tânără de 31 de ani din Iaşi nu a mai reuşit să îşi ţină în braţe bebeluşul mult visat şi aşteptat de mai bine de zece ani, după ce a născut prematur un făt care nu a supravieţuit. Deşi iniţial s-a prezentat în dimineaţa zilei de 1 iulie la Maternitatea „Cuza Vodă“, acolo unde se afla medicul care i-a supravegheat sarcina, a fost dirijată către Maternitatea „Elena Doamna“, care era unitatea medicală de gardă în acea zi. Mama Anei-Maria Ionescu povesteşte că fiica sa se afla la prima sarcină, după mai mulţi ani de încercări, fiind o sarcină urmărită din primele săptămâni de către medicul Irina Antoniu, care în momentul în care pacienta s-a prezentat la spital se afla în concediu. Modul în care tânăra a fost expediată de un rezident la altă unitate, pe jos, deşi avea sângerări, şi desfăşurarea ulterioară a evenimentelor te strâng efectiv în spate. Acesta este sistemul medical de secol 21 în care cotizăm cu toţii atâţia bani? Familia, revoltată, ameninţă că îşi va căuta dreptatea la toate forurile din lume.

În urmă cu o săptămână, pe data de 26 iunie, tânăra gravidă a făcut morfologia fetală de trimestru II, medicul explicându-i că totul este bine. În seara de sâmbătă, 30 iunie, când fătul avea 22 de săptămâni, i s-a făcut rău şi a decis să meargă la spital să vadă dacă totul este în regulă.

„Sâmbătă seara a început să o doară spatele, însă s-a gândit că e ceva normal, fiind vorba despre o sarcină. A luat un No-Spa la recomandarea medicului, pe primul l-a vomitat, a mai luat unul şi a adormit. La 5 dimineaţa s-a trezit cu dureri foarte mari, însă nu a chemat ambulanţa, a luat un taxi şi a mers la «Cuza Vodă» să vadă dacă este vreo problemă. Ştia că medicul ei este în concediu, însă bănuia că va fi cineva care îi ţine locul, mai exact în acea seară era doctoriţa rezidentă Iliescu. La triaj a ajuns la 5 jumătate, a spus că se simte rău şi ar vrea să fie consultată. A aşteptat o oră şi ceva până a venit dr. Iliescu, care foarte supărată i-a zis că nu este spitalul de gardă. În cele din urmă, i-a făcut ecografia, a zis că totul e bine, că bebe respiră, are mişcări, că e foarte activ“, povesteşte Maria Pericică, mama femeii.

Nemulţumirea acesteia este legată de faptul că fiica sa a fost trimisă pe cont propriu către unitatea medicală care era de gardă, deşi starea de sănătate nu îi permitea, aceasta susţinând că fiica sa prezenta sângerări.

„I s-a zis că nu are ce să îi facă: ori să stea să aştepte să se facă ora 8 ca să o poată interna, ori să se ducă la «Elena Doamna». A plecat pe jos de acolo, iar când a ajuns la Maternitatea Elena Doamna, pe la 7 dimineaţa, medicii i-au zis că avea dilataţie de 3 centimetri, că membranele nu erau încă rupte, şi i-au făcut o injecţie să vadă dacă i se înteţesc contracţiile sau nu“, povesteşte mama tinerei gravide.

În jurul orei 9 dimineaţa, fata ei a născut copilul, care însă nu a supravieţuit, fiind vorba despre un făt de 350 de grame. Medicii de la Maternitatea „Elena Doamna“ explică însă că fătul nu prezenta semne de viaţă, fiind considerat un avort în evoluţie.

„Este vorba despre o pacientă care a venit duminică dimineaţă cu o sarcină de 22 de săptămâni, adică 5 luni jumătate, cu membrele rupte şi avort în evoluţie. După patru ore a avortat un făt de 350 de grame, care nu a supravieţuit. Mai precis fătul nu a prezentat semne de viaţă“, a explicat dr. Răzvan Socolov, managerul interimar al unităţii medicale.

„Nu a existat nicio greşeală medicală“

Reprezentanţii Maternităţii „Cuza Vodă“ au precizat că, din punctul lor de vedere, au fost respectaţi toţi paşii care se impun în astfel de cazuri, nefiind vorba despre nicio greşeală medicală. De asemenea, aceştia mai spun că incidentul nu putea fi prevenit cu câteva ore înainte. Dr. Anca Bivoleanu, purtătorul de cuvânt al spitalului, a explicat că atunci când femeia a ajuns în triaj nu reprezenta o urgenţă, acesta fiind motivul pentru care a fost dirijată către unitatea medicală de gardă din acea noapte, Maternitatea „Elena Doamna“. Aceştia mai susţin că, în urma evaluării medicale, s-a constatat că toţi parametri erau normali.

„Cazul pacientei a fost preluat de echipa de gardă, a fost evaluată ecografic, pot confirma acest aspect şi toate documentele care se află la noi în spital, că tensiunea şi ceilalţi parametri au fost monitorizaţi şi erau în limite normale. S-a evaluat şi cât cântăreşte fătul, dacă nu este o sarcină oprită din evoluţie, iar în foaie scrie că fătul era viabil. Dacă era vorba de sângerare sau despre alte probleme, dacă reprezenta o urgenţă, ar fi rămas internată, nu ar fi fost dirijată în altă parte. Din punctul nostru de vedere s-au urmat toţi paşii, pacienta a fost evaluată, s-a făcut ecografie, a fost măsurată tensiunea, a fost monitorizată, s-a făcut tot ce scrie în ghid“, a explicat dr. Anca Bivoleanu, medic primar neonatolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

Familia pacientei a mai spus că, deşi situaţia nu mai poate fi schimbată, vor depune o reclamaţie la sediul maternităţii, pentru a afla măcar cine se face vinovat de acest incident.

„Ne doare faptul că nimeni nu dă nicio explicaţie, un motiv, o cauză, să ştim a cui a fost vina, poate a fost a noastră. Nu este nici omeneşte să o trimită să se descurce sau dacă nu îi convine să aştepte să se facă ora 8.00 ca să o interneze. Pentru noi acest copil era o minune, ne-am dorit foarte mult să vină pe lume, fata mea nu mai spera că va rămâne însărcinată vreodată“, a completat Maria Pericică.

Medicul tinerei, o doctoriţă cu multe scandaluri în spate

Acesta nu este primul caz în care doctoriţa Irina Antoniu este aflată în mijlocul unui scandal. În 2010, aceasta a fost sancţionată după ce a fost acuzată de neglijenţă în timpul unei operaţii de cezariană, care s-a soldat cu decesul femeii. A fost suspendată de la gărzi timp de şase luni, însă niciuna dintre anchetele demarate ulterior nu s-a soldat cu vreo sancţiune suplimentară. Un alt caz mai grav a fost în august 2013, când o femeie cu o sarcină avansată a ajuns în cursul nopţii la spital cu dureri grave. Rezidenta de serviciu a refuzat să o diagnosticheze, dată fiind sarcina foarte avansată, în timp ce doctoriţa Antoniu a trimis femeia acasă, spunându-i să revină a doua zi pentru investigaţii. Femeia s-a întors a doua zi la maternitate, dar adusă de ambulanţă după ce născuse un făt mort acasă, fără să fie asistată de personal medical. Cazul a fost confirmat şi de managerul de atunci al Maternităţii „Cuza-Vodă“, care a apreciat la momentul respectiv că fătul murise de patru-cinci zile înainte de naştere. Conducerea maternităţii a declanşat o anchetă administrativă, Colegiul Medicilor a apreciat că „nu este un caz de malpraxis“, Poliţia s-a autosesizat şi a desfăşurat cercetări pentru „moarte suspectă“, însă niciuna dintre anchete nu s-a finalizat cu acuzaţii directe aduse medicului. Maternitatea a suspendat-o un an de zile de la susţinerea gărzilor, iar aceasta s-a reîntors de la începutul anului 2015 la activitatea normală.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Armistiţiu ca să ce?

Cosmin PAȘCA

Armistiţiu ca să ce?

Propunerea unui armistiţiu este un semn de disperare din partea PNL. Un indiciu în plus că Iohannis şi Cîţu au aruncat ţara într-o criză politică fără să aibă un plan B, că baronii liberali joacă de două luni la cacealma, improvizează soluţii ca să câştige timp şi să se agaţe de putere.

Filmuletul zilei

opinii

O poveste (nebună) victoriană

Codrin Liviu CUȚITARU

O poveste (nebună) victoriană

Scriitorii sunt, din ce în ce mai mult, „regizorii” unor filme cu intrigi şocante, derulate, dinamic, în imagini pe hârtie, imagini creionate prin complicitate cu abilităţile onirice ale „consumatorului”, adică ale cititorului însuşi. Intervalul epic a ajuns spaţiul de desfăşurare a unor blitzkrieg-uri devastatoare cu imaginaţia celui de dincolo de fila cărţii.

Arta surâsului

Nicolae TURTUREANU

Arta surâsului

Această încercare de portret, săvârşită de mine în urmă cu cinci ani, şi reluată aici şi-acum, s-a vrut o punere în lumină a Vioricăi S. Constantinescu (27 mai 1943 - 22 oct. 2021). Pentru că Viorica însăşi emana lumină. Asta nu-i o metaforă (răsuflată), ci chiar modul de-a fi al unei fiinţe empatice, solare, exclamative şi interogative cât să nu tulbure „corola de minuni a lumii” celuilalt. A acceptat spontan să colaboreze la „Cronica veche”, bucurându-ne paginile cu traducţiuni şi comentarii „din lumi ce vorbeau în versuri”. Într-o vară şi într-o doară, mi-a spus (telefonic) că are o casă cu grădină, la Agapia, se duce să se odihnească în raiul acela. Îmi place să cred că-i tot acolo.

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Alin ANDRIEȘ

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Instabilitatea politică este considerată de economişti un factor care afectează negativ economia. Instabilitatea politică este definită în studiile economice ca fiind probabilitatea ca un guvern să fie demis şi înlocuit cu un alt guvern din cauza conflictelor sau a competiţiei vehemente dintre diferiţi politicieni sau partide politice.

pulspulspuls

Tot despre mâini înfinpe-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Tot despre mâini înfinpe-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Stăteam aseară la filosofat câte-n lună şi-n stele cu amicul Archibald Tănase, om cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, iar la un moment dat, de la Prolegomenele lui Kant şi Zarathustra lui Nietzsche, am început a analiza, în context, şi oareşce psihologie socială legată de feţele unora sau altora de prin politichia locală. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.