CUMPLIT! A pierdut sarcina mergând pe jos din spital în spital. De 10 ani se visa mamă

marți, 03 iulie 2018, 02:02
6 MIN
 CUMPLIT! A pierdut sarcina mergând pe jos din spital în spital. De 10 ani se visa mamă
O tânără de 31 de ani din Iaşi nu a mai reuşit să îşi ţină în braţe bebeluşul mult visat şi aşteptat de mai bine de zece ani, după ce a născut prematur un făt care nu a supravieţuit. Deşi iniţial s-a prezentat în dimineaţa zilei de 1 iulie la Maternitatea „Cuza Vodă“, acolo unde se afla medicul care i-a supravegheat sarcina, a fost dirijată către Maternitatea „Elena Doamna“, care era unitatea medicală de gardă în acea zi. Mama Anei-Maria Ionescu povesteşte că fiica sa se afla la prima sarcină, după mai mulţi ani de încercări, fiind o sarcină urmărită din primele săptămâni de către medicul Irina Antoniu, care în momentul în care pacienta s-a prezentat la spital se afla în concediu. Modul în care tânăra a fost expediată de un rezident la altă unitate, pe jos, deşi avea sângerări, şi desfăşurarea ulterioară a evenimentelor te strâng efectiv în spate. Acesta este sistemul medical de secol 21 în care cotizăm cu toţii atâţia bani? Familia, revoltată, ameninţă că îşi va căuta dreptatea la toate forurile din lume.

În urmă cu o săptămână, pe data de 26 iunie, tânăra gravidă a făcut morfologia fetală de trimestru II, medicul explicându-i că totul este bine. În seara de sâmbătă, 30 iunie, când fătul avea 22 de săptămâni, i s-a făcut rău şi a decis să meargă la spital să vadă dacă totul este în regulă.

„Sâmbătă seara a început să o doară spatele, însă s-a gândit că e ceva normal, fiind vorba despre o sarcină. A luat un No-Spa la recomandarea medicului, pe primul l-a vomitat, a mai luat unul şi a adormit. La 5 dimineaţa s-a trezit cu dureri foarte mari, însă nu a chemat ambulanţa, a luat un taxi şi a mers la «Cuza Vodă» să vadă dacă este vreo problemă. Ştia că medicul ei este în concediu, însă bănuia că va fi cineva care îi ţine locul, mai exact în acea seară era doctoriţa rezidentă Iliescu. La triaj a ajuns la 5 jumătate, a spus că se simte rău şi ar vrea să fie consultată. A aşteptat o oră şi ceva până a venit dr. Iliescu, care foarte supărată i-a zis că nu este spitalul de gardă. În cele din urmă, i-a făcut ecografia, a zis că totul e bine, că bebe respiră, are mişcări, că e foarte activ“, povesteşte Maria Pericică, mama femeii.

Nemulţumirea acesteia este legată de faptul că fiica sa a fost trimisă pe cont propriu către unitatea medicală care era de gardă, deşi starea de sănătate nu îi permitea, aceasta susţinând că fiica sa prezenta sângerări.

„I s-a zis că nu are ce să îi facă: ori să stea să aştepte să se facă ora 8 ca să o poată interna, ori să se ducă la «Elena Doamna». A plecat pe jos de acolo, iar când a ajuns la Maternitatea Elena Doamna, pe la 7 dimineaţa, medicii i-au zis că avea dilataţie de 3 centimetri, că membranele nu erau încă rupte, şi i-au făcut o injecţie să vadă dacă i se înteţesc contracţiile sau nu“, povesteşte mama tinerei gravide.

În jurul orei 9 dimineaţa, fata ei a născut copilul, care însă nu a supravieţuit, fiind vorba despre un făt de 350 de grame. Medicii de la Maternitatea „Elena Doamna“ explică însă că fătul nu prezenta semne de viaţă, fiind considerat un avort în evoluţie.

„Este vorba despre o pacientă care a venit duminică dimineaţă cu o sarcină de 22 de săptămâni, adică 5 luni jumătate, cu membrele rupte şi avort în evoluţie. După patru ore a avortat un făt de 350 de grame, care nu a supravieţuit. Mai precis fătul nu a prezentat semne de viaţă“, a explicat dr. Răzvan Socolov, managerul interimar al unităţii medicale.

„Nu a existat nicio greşeală medicală“

Reprezentanţii Maternităţii „Cuza Vodă“ au precizat că, din punctul lor de vedere, au fost respectaţi toţi paşii care se impun în astfel de cazuri, nefiind vorba despre nicio greşeală medicală. De asemenea, aceştia mai spun că incidentul nu putea fi prevenit cu câteva ore înainte. Dr. Anca Bivoleanu, purtătorul de cuvânt al spitalului, a explicat că atunci când femeia a ajuns în triaj nu reprezenta o urgenţă, acesta fiind motivul pentru care a fost dirijată către unitatea medicală de gardă din acea noapte, Maternitatea „Elena Doamna“. Aceştia mai susţin că, în urma evaluării medicale, s-a constatat că toţi parametri erau normali.

„Cazul pacientei a fost preluat de echipa de gardă, a fost evaluată ecografic, pot confirma acest aspect şi toate documentele care se află la noi în spital, că tensiunea şi ceilalţi parametri au fost monitorizaţi şi erau în limite normale. S-a evaluat şi cât cântăreşte fătul, dacă nu este o sarcină oprită din evoluţie, iar în foaie scrie că fătul era viabil. Dacă era vorba de sângerare sau despre alte probleme, dacă reprezenta o urgenţă, ar fi rămas internată, nu ar fi fost dirijată în altă parte. Din punctul nostru de vedere s-au urmat toţi paşii, pacienta a fost evaluată, s-a făcut ecografie, a fost măsurată tensiunea, a fost monitorizată, s-a făcut tot ce scrie în ghid“, a explicat dr. Anca Bivoleanu, medic primar neonatolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

Familia pacientei a mai spus că, deşi situaţia nu mai poate fi schimbată, vor depune o reclamaţie la sediul maternităţii, pentru a afla măcar cine se face vinovat de acest incident.

„Ne doare faptul că nimeni nu dă nicio explicaţie, un motiv, o cauză, să ştim a cui a fost vina, poate a fost a noastră. Nu este nici omeneşte să o trimită să se descurce sau dacă nu îi convine să aştepte să se facă ora 8.00 ca să o interneze. Pentru noi acest copil era o minune, ne-am dorit foarte mult să vină pe lume, fata mea nu mai spera că va rămâne însărcinată vreodată“, a completat Maria Pericică.

Medicul tinerei, o doctoriţă cu multe scandaluri în spate

Acesta nu este primul caz în care doctoriţa Irina Antoniu este aflată în mijlocul unui scandal. În 2010, aceasta a fost sancţionată după ce a fost acuzată de neglijenţă în timpul unei operaţii de cezariană, care s-a soldat cu decesul femeii. A fost suspendată de la gărzi timp de şase luni, însă niciuna dintre anchetele demarate ulterior nu s-a soldat cu vreo sancţiune suplimentară. Un alt caz mai grav a fost în august 2013, când o femeie cu o sarcină avansată a ajuns în cursul nopţii la spital cu dureri grave. Rezidenta de serviciu a refuzat să o diagnosticheze, dată fiind sarcina foarte avansată, în timp ce doctoriţa Antoniu a trimis femeia acasă, spunându-i să revină a doua zi pentru investigaţii. Femeia s-a întors a doua zi la maternitate, dar adusă de ambulanţă după ce născuse un făt mort acasă, fără să fie asistată de personal medical. Cazul a fost confirmat şi de managerul de atunci al Maternităţii „Cuza-Vodă“, care a apreciat la momentul respectiv că fătul murise de patru-cinci zile înainte de naştere. Conducerea maternităţii a declanşat o anchetă administrativă, Colegiul Medicilor a apreciat că „nu este un caz de malpraxis“, Poliţia s-a autosesizat şi a desfăşurat cercetări pentru „moarte suspectă“, însă niciuna dintre anchete nu s-a finalizat cu acuzaţii directe aduse medicului. Maternitatea a suspendat-o un an de zile de la susţinerea gărzilor, iar aceasta s-a reîntors de la începutul anului 2015 la activitatea normală.

Comentarii