anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 04.12.2022

De ce cer medicii ieşeni un nou lockdown? IMAGINEA DEZASTRULUI - 31 de morţi în weekend

GALERIE
Spitalul_Infectioase_Iasi_zece-ambulante-in-curte
 • Spitalul_Infectioase_Iasi_zece-ambulante-in-curte
- +

Încă un weekend negru la Iaşi, cu 31 morţi, număr record, dar şi cu cozi fără precedent, adesea de peste 10 ambulanţe, în curtea Spitalului de Infecţioase. „Sistemul va ceda. Suntem în cel mai sumbru scenariu pe care ni l-am imaginat” spun medicii de aici, lupta lor cu situaţia devenind de la o zi la alta tot mai inegală. Atât sâmbătă, cât şi duminică, în curtea spitalului, coada de ambulanţe cu pacienţi COVID trecea de porţile de intrare. Se stătea cu orele bune. În fiecare dintre maşini, un echipaj trata un pacient cu o formă severă de infecţie, care aştepta să fie evaluat, dar pentru care nu exista niciun loc liber la vreun spital din Iaşi. 

„Iniţiem tratamentul, îngrijirea şi monitorizarea lor în interiorul ambulanţelor. Pacienţii sunt în proporţie de peste 99% nevaccinaţi”, spune directorul unităţii, dr. Florin Roşu. Acesta a făcut apel la autorităţi pentru impunerea unui nou lockdown, altfel situaţia urmând a deveni cu adevărat de neimaginat.

 „Am susţinut şi îmi menţin sfatul medical: singura armă împotriva pandemiei este vaccinarea, iar în momentul de faţă lockdown-ul este necesar imperios! Dacă nu ne vaccinăm şi nu impunem măsuri restrictive, legale şi corect epidemiologic, sistemul medical va ceda”, a declarat managerul Spitalului de Infecţioase Iaşi, unitate de la o zi la alta tot mai aproape de colaps. În weekend a fost presiune foarte mare inclusiv pe locurile care nu necesită suport ATI, în timp ce fiecare raportare a DSP are menţiunea: „în momentul de faţă, nu sunt libere paturi ATI”. În total, duminică, la Iaşi erau ocupate 760 de paturi cu persoane infectate cu forme medii sau severe ale bolii, dintre care 86 erau paturi ATI. Dintre acestea, se remarcă faptul că inclusiv spitalele care oferă suport ATI pentru afecţiuni particulare au paturile disponibile ocupate: şase la Spitalul de Copii, două la Maternitatea „Elena Doamna” şi patru la Spitalul „Dr. C.I. Parhon”.

De ce cer medicii un nou lockdown?

Ieri, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, dr. Florin Roşu, a făcut un nou apel pentru un lockdown de două săptămâni, care ar fi important, spune el, pentru a reduce rata de transmitere a virusului. Acest fapt ar duce, simultan, şi la reducerea cazurilor grave şi medii, degrevând spitalele care abia mai fac faţă. „Suntem în cel mai sumbru scenariu pe care ni l-am imaginat”, a declarat dr. Florin Roşu. El a precizat că, în weekend, curtea spitalului a fost plină de ambulanţe. Echipajele medicale aşteptau evaluarea pacienţilor pe care îi transportau şi apoi eliberarea unui loc într-o unitate medicală, pentru a-i putea interna acolo. Timpul de aşteptare a depăşit, adesea, şi trei ore.

„Curtea spitalului este asaltată şi ocupată în totalitate de ambulanţe cu pacienţi suspecţi sau pozitivi care urmează să fie consultaţi de către medicii specialişti. Marea majoritate vor necesita internare, în schimb, locuri disponibile nu mai sunt. Vom iniţia tratamentul, îngrijirea şi monitorizarea lor în interiorul ambulanţelor. Pacienţii sunt în proporţie de peste 99% nevaccinaţi, de aceea am susţinut şi îmi menţin sfatul medical: singura armă împotriva pandemiei este vaccinarea, iar în momentul de faţă, lockdown-ul este necesar imperios! Dacă nu ne vaccinăm şi nu impunem măsuri restrictive, legale şi corect epidemiologic, sistemul medical va ceda”, a declarat dr. Florin Roşu.

31 de oameni au murit în weekend

1.140 de cazuri noi de COVID-19 au fost înregistrate în ultimele două zile în judeţul Iaşi, conform raportărilor Institutului Naţional de Sănătate Publică. Sâmbătă au fost anunţate 571 de cazuri, în timp ce duminică au fost 569. În acest timp, 31 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma infecţiei cu SARS-CoV-2. Deşi aflată la cote mai crescute faţă de începutul toamnei, rata de vaccinare în judeţul Iaşi este în continuare una scăzută.

Spre exemplu, raportarea de duminică, la prânz, arăta că în ziua de 9 octombrie au fost vaccinate 2.011 persoane cu vaccinuri ARN mesager şi 402 persoane cu Johnson&Johnson, administrat în doză unică. Din cele 2.011 persoane, 966 au primit doza I, 137 s-au prezentat pentru rapel şi 908 s-au vaccinat cu doza booster.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Râde ciob de oală spartă

Nicolae GRECU

Râde ciob de oală spartă

Înfrângerea Germaniei în faţa Japoniei a fost un accident, cea a Spaniei în faţa aceluiaşi adversar este dubioasă.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Din ce în ce mai neliniștit, tânărul învățat în devenire Gh. Ivănescu formulează către fata de care se îndrăgostise, o serie de misive pe care se pare că nu a avut curajul să le expedieze.

China şi „stabilitatea socială”

Alexandru CĂLINESCU

China şi „stabilitatea socială”

China are o frumoasă tradiţie: în timpul aşa-zisei „revoluţii culturale”, fotografiile „duşmanilor poporului” erau lipite pe toţi pereţii şi pe toate gardurile. Regimul a reuşit să insufle teama de decădere socială, eficient şi pervers mijloc de coerciţie. Aşa stând lucrurile, orice mişcare de protest împotriva dictaturii partinice este un act de mare curaj.

George „Gogu” Constantinescu (2)

Neculai SEGHEDIN

George „Gogu” Constantinescu (2)

Integrala invenţiilor lui George Constantinescu a fost scrisă la Cluj, editată şi tipărită la Iaşi şi donată Muzeului Politehnicii din Bucureşti. Asta şi pentru ca legătura între cele trei oraşe să fie şi alta decât cea din butada conform căreia legile se gândesc la Cluj, se scriu la Bucureşti şi se aplică la Iaşi.

pulspulspuls

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Iată o poză care face cât o mie de cuvinte, stimaţi telespecatori şi veţi vedea imediat de ce. Avem aici o desfăşurare de forţe a echipei USR cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale, prilej după cum ştim de defilare pentru public cu armată, avioane şi tromboane, dar, în acelaşi timp, este şi un prilej pentru partide ca să-şi arate muşchii. 

Caricatura zilei

Motorul Iubi

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.