De ce locuiesc atât de mulţi tineri cu părinţii? „Mereu e ceva bun în frigider”

marți, 13 februarie 2024, 02:50
5 MIN
 De ce locuiesc atât de mulţi tineri cu părinţii? „Mereu e ceva bun în frigider”

Încă locuieşti cu părinţii tăi? Sau te gândeşti să te muţi înapoi acasă pentru că nu-ţi poţi permite chiria, ţi-ai pierdut locul de muncă, ai divorţat, te-ai reîntors la şcoală? Ei bine, nu eşti singurul aflat în această situaţie. Cazurile din Iaşi sunt cel puţin cu miile. „Ziarul de Iaşi” a analizat puţin mai îndeaproape fenomenul.

Din ce în ce mai mulţi tineri aleg să rămână lângă părinţi după vârsta de 18 ani, iar tendinţa este foarte vizibilă şi în Uniunea Europeană, potrivit unor date Eurostat din 2021. Astfel, 49% dintre tinerii de 18-34 de ani din UE locuiau împreună cu părinţii, în timp ce în România procentul urca la 55%. Ţara noastră ocupă locul 11 la nivel comunitar, în timp ce în Suedia, ţară în care tradiţia pare a fi altfel decât în sudul continentului, tinerii aleg masiv să se mute de la părinţi înainte de a împlini vârsta majoratului.

„Nu ai parte de intimitate”

Motivele pentru care peste jumătate dintre tinerii români au rămas în casa părintească au legătură cu faptul că sunt în continuare dependenţi financiar de părinţi, că îşi continuă studiile ori că au dificultăţi în găsirea unui loc de muncă, după cum arată statisticile oficiale.

“Am 24 de ani. Sunt încă studentă la master. Sinccer, nu mi-aş permite să locuiesc singură fără un salariu decent, de măcar 4.000 de lei. Totul s-a scumpit, o chirie acceptabilă în Iaşi depăşeşte 250 de euro. Am aplicat la mai multe joburi şi aştept să văd ce oportunităţi voi avea. Desigur, nu e totul perfect când locuieşti cu părinţii, nu ai parte de foarte multă intimitate, trebuie să le respecţi spaţiul… Dar sunt şi avantaje. Mereu găseşti ceva bun în frigider, există linişte psihică…”, ni s-a destăinuit Constantina, studentă în cadrul Facultăţii de Litere de la Universitatea “Al.I. Cuza” din Iaşi.

Cât de bine e cu părinţii după ce ai devenit adult?

Psihoterapeutul ieşean Mioara Claudia Rusu a prezentat reporterilor “Ziarul de Iaşi” o serie de avantaje şi dezavantaje, din punct de vedere psiho-social, pe le pot întâmpina cei care, deşi adulţi, convieţuiesc cu părinţii. La prima categorie se încadrează, desigur, economiile, dar şi confortul emoţional.

”Economiseşti banii pe care i-ai da la chirie, la facturile pentru utilităţi, eventuale renovări, cheltuieli comune de alimente, produse de curăţenie, ş.a. Bineînţeles, ar trebui să contribui la întreţinerea casei, chiar dacă nu cheltuieşti atât de mult ca atunci când trăieşti pe cont propriu. Familia este un mediu sigur şi reconfortant. Primeşti suport emoţional, poţi comunica problemele pe care le întâmpini şi poţi beneficia de experienţa părinţilor tăi în diverse situaţii dificile ale vieţii. Părinţii tăi vor fi acolo pentru tine, vor avea grijă de tine când ai probleme de sănătate mai bine decât cineva care e străin”, a declarat aceasta.

Mai mult, obiceiul poate conferi o aşa-zisă stabilitate decizională. “Te poţi simţi liber să te pregăteşti pentru a-ţi îndeplini un vis, un plan de carieră. Asta pentru că nu eşti constrâns să accepţi prima ofertă de muncă pe care o primeşti; poţi aştepta o ofertă mai bună dacă locuieşti cu părinţii tăi. Te poţi întoarce la şcoală să îţi continui studiile pentru a obţine un job mai bun. Sau poţi economisi, pentru a vedea lumea”, a adăugat psihoterapeutul ce avantaje mai sunt la părinţi.

Dezavantaje locuitului cu familia

Pe de altă parte, lipsa intimităţii şi a spaţiului privat ar reprezenta cea mai mare problemă. “Nici măcar nu te poţi aştepta ca părinţii tăi să nu intre în camera ta, deoarece le aparţine lor”, a menţionat psihoterapeutul ieşean. Apoi, există riscul să primeşti sfaturi nedorite despre ce faci cu viaţa ta, indiferent dacă locuieşti cu mama, tata sau ambii părinţi, sau cu un părinte şi partenera/ul acestuia.

“Probabil vei primi tot felul de sfaturi, chiar dacă nu le ceri. Păreri despre ceea ce şi cât mănânci, la cantitatea de timp în care dormi până la numărul de ore în care joci jocuri video… Fii pregătit să primeşti sfaturi nesolicitate pentru aproape orice. Trăind într-un mediu protejat, vei rata experienţele importante ale vieţii, oricare ar ele: să îţi gestionezi un buget, să fii responsabil cu resursele tale, să ai grijă de tine în orice situaţie”, mai crede psihoterapeutul Mioara Claudia Rusu.

„Acest lucru este valabil mai ales pentru oricine nu s-a mutat niciodată din casa părintească. Există o mulţime de lecţii dificile, iar a le învăţa face parte din creştere. Şi lista poate continua. Gândeşte-te la a locui cu părinţii ca la un aranjament intermediar, temporar, ca un refugiu, retragere până când te repliezi şi îţi recapeţi energia şi independenţa”, a subliniat specialistul.

Ce este “Boomerang kid”?

Sintagma care descrie fenomenul în care un tânăr adult se întoarce acasă pentru a locui cu părinţii săi din motive economice, după o perioadă de viaţă independentă, poartă numele de “Boomerang kid”. “Nu vei mai avea libertatea de a te da jos din pat şi de a te îndrepta spre bucătărie în lenjerie intimă, nu vei mai putea pune muzică la orice oră, nici invita să rămână la tine pe perioade mai lungi prieteni sau partener”, a conchis Mioara Claudia Rusu. Este mult, este puţin? Fiecare decide. În România, dintr-un motiv sau altul, mai mult de jumătate dintre adulţii de 18-35 de ani au ales să stea cu părinţii. 

Comentarii