De mâine, fără mască doar în casă. Măsura, valabilă 14 zile în tot judeţul

vineri, 31 iulie 2020, 01:50
2 MIN
 De mâine, fără mască doar în casă. Măsura, valabilă 14 zile în tot judeţul

De mâine, 1 august, timp de două săptămâni, portul măştii de protecţie devine obligatoriu în toate spaţiile deschise. Dacă, până acum, masca trebuia purtată în spaţii închise, precum şi în pieţe sau alte locuri aglomerate, în urma unei decizii luate ieri de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, ea devine obligatorie oriunde. Practic, din momentul în care am ieşit din casă şi până când revenim la domiciliu.

Hotărârea vine după ce Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a evaluat nivelul răspândirii infecţiei cu virusul SARS-COV-2 şi al gradului de pregătire a sistemului sanitar ieşean pentru a face faţă situaţiei actuale. Din martie până ieri, în judeţ au fost înregistrate 1.430 de cazuri de îmbolnăvire, Iaşul fiind înntr-un nedorit Top 10, după Bucureşti, Suceava (4.514), Argeş, Braşov, Galaţi (2.050), Prahova, Dâmboviţa şi Vrancea (1.688 de cazuri). Ultima raportare semnala 45 de cazuri pozitive noi, dar şi 31 de vindecaţi, numărul acestora din urmă ajungând la 1.191.

„Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a decis ca, în intervalul 1-14 august 2020, să se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie pentru toate persoanele, prezente în spaţiile publice deschise, de pe întreg teritoriul judeţului Iaşi. Se exceptează de la această măsură persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) şi copiii cu vârsta mai mică de 5 ani”, precizează un comunicat remis redacţiei. Citiți aici hotărârea Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Potrivit Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, nerespectarea de către persoanele fizice a măsurilor individuale de protecţie a vieţii şi pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sănătăţii persoanelor se sancţionează cu amendă de la 500 la 2.500 de lei. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii