Dedesubturi explozive din dosarul “Pizza la Rutieră”. Răzbunare între şefi. La mijloc, finul şi cumătrul

joi, 23 martie 2023, 02:50
6 MIN
 Dedesubturi explozive din dosarul “Pizza la Rutieră”. Răzbunare între şefi. La mijloc, finul şi cumătrul

Amănunte incredibile, în exclusivitate, din cunoscutul dosar “Pizza la Poliţia rutieră din Iaşi”. La baza denunţului a fost unul dintre şefii de la rutieră, care nu se înţelegea cu un alt şef. În prezent, dosarul a intrat în faza audierilor martorilor şi a părţilor implicate. Zilele trecute au fost audiaţi reprezentanţii pizzeriei Mamma Mia, care au declarat instanţei că nu au fost “păsuiţi” la stradă de către poliţişti în schimbul mâncării. 

La termenul din februarie a fost audiat denunţătorul din acest caz, Andrei Pleşcan, finul lui Mihai Şoric (FOTO), actualul şef al Serviciului Rutier Iaşi. Acesta a făcut declaraţii bombă, chiar împotriva lui Şoric. În prezent mai sunt judecaţi cinci poliţişti din lotul de 15, deoarece celorlalţi nu li s-a putut proba aranjamentul “pizza contra servicii”.

Mihai Şoric, actualul şef al Serviciului Rutier Iaşi

Cazul din jurul pizzeriei Mamma Mia, care a furnizat pizza şi alte feluri de mâncare poliţiştilor de la rutiera din Iaşi pentru ca agenţii să închidă ochii la greşelile din trafic ale distribuitorilor şi şefilor, a pornit de la un conflict între şefii de la rutieră.

Concret, potrivit surselor noastre, după ce Mihai Şoric a ajuns şef al Serviciului Rutier Iaşi, acesta a intrat în conflict deschis cu fostul său şef, Gheorghiţă Ciobanu, de la Biroul Rutier Iaşi. Tensiunea între cei doi ar fi atins punctul culminant atunci când unul dintre poliţiştii lui Ciobanu i-a luat certificatul de înmatriculare cumătrului lui Şoric.

“Cumătrul intra în Poliţie şi pleca când voia, ca la el acasă”

“Şoric a explodat deoarece cumătrul său este un prieten apropiat de acesta. Cumătrul său are unul dintre cele mai mari depozite de flori din Iaşi, în interiorul parcului de la Lactis. De altfel, cumătrul lui venea zilnic în sediul Poliţiei, unde intra şi pleca când voia, ca la el acasă.

Ca să se răzbune, Şoric l-a pândit pe poliţistul care îi luase certificatul cumătrului lui Şoric, iar într-o zi l-a observat pe acesta că parcase maşina în faţa sediului Poliţiei Rutiere, acolo fiind interzis. Şoric a mers la el şi l-a amendat, pur şi simplu. Cel amendat a făcut plângere către şefii inspectoratului, iar aceştia au pornit cercetarea disciplinară.

Şoric s-a înfricoşat şi l-a implorat pe celălalt să îşi retragă plângerea. S-au întâlnit pur şi simplu la OMV Păcurari, unde Şoric a dat o cafea iar ulterior plângerea a fost retrasă, la fel şi cercetarea disciplinară”, ne-a povestit un poliţist apropiat de caz. “Eu nu vreau să declar nimic”, ne-a spus ieri Mihai Şoric.

Chiar şi în aceste condiţii, şeful Serviciului Rutier Iaşi ar fi mers personal la Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Iaşi, unde a denunţat faptul că sunt poliţişti de la rutieră care comandă pizza fără să plătească şi, în contrapartidă, nu mai opresc maşinile care livrează în cazul în care şoferii acestora comit nereguli în trafic.

SIPI a trimis cazul la DNA

Cei de la SIPI au trimis cazul la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Procurorii de aici l-au chemat pe finul lui Şoric, şi i-ar fi propus să poarte aparatură de înregistrare, altfel îi deschid dosar penal pentru dare de mită.

“Întrucât trebuiau rezolvate nişte neînţelegeri între domnul Şoric Mihai, al cărui fin sunt, şi domnul Ciobanu Gheorghe, şi pentru că DNA deţinea foarte multe informaţii în legătură cu acest dosar, eu am fost pus în faţa faptului împlinit şi am spus adevărul. În ceea ce priveşte practicile care existau, arăt că acelea constau în următoarele: se comanda la pizzerie, se trecea comanda pe o masă de protocol, iar aceste comenzi ajungeau la lucrătorii poliţiei rutiere. Acesta practici au fost făcute datorită relaţiei pe care o aveam cu domnul Şoric, şi în acest context i-am cunoscut pe lucrătorii de poliţie. Iniţial şi domnul Şoric a beneficiat de această practică, urmând ca ulterior şi ceilalţi colegi să-i urmeze exemplul. Domnul Şoric anunţase structurile interne. Ulterior m-am întâlnit cu lucrătorii de la structurile interne, spunându-mi că cunosc toate practicile, ce se întâmplă, şi eu am fost pus în faţa faptului împlinit, în sensul de a recunoaşte sau nu aceste practici. Cei din structura internă a poliţiei mi-au spus să fac acest denunţ. Din ce îmi amintesc, cei de la structura internă care colaborează cu DNA, DIICOT au trimis mai departe ce ştiau ei despre aceste comenzi. Când ajungeau comenzile la rutieră deja ştiau ce comenzi au ajuns şi către cine. Eu trebuia să recunosc dacă au loc sau nu aceste livrări”, a mărturisit Andrei Pleşcan la penultimul termen de judecată, care a avut loc la finele lunii februarie.

Declaraţia unui avocat

În prezent, mai sunt judecaţi cinci poliţişti, dintre care numai unul este ofiţer, acesta fiind Gheorghiţă Ciobanu. Ceilalţi zece poliţişti au fost cercetaţi în civil, dar au scăpat de acuzaţii deoarece procurorii nu au putut demonstra că au primit pizza în schimbul protecţiei. De fapt, spun sursele noastre, şi în cazul celor cinci poliţişti judecaţi în prezent probele sunt subţiri în ceea ce-i priveşte.

“Au fost audiaţi cei de la Mamma Mia, iar aceştia au declarat că în perioada în care au primit pizza ei au fost sancţionaţi de către poliţişti atunci când au fost opriţi la stradă. Nu s-a putut proba faptul că a fost o înţelegere între Mamma Mia şi poliţişti. De asemenea, ba chiar a fost o neconcordanţă, în sensul că denunţătorul a precizat faptul că a dus pizza la locul de muncă al soţiei lui Ciobanu, însă era de fapt soţia altui poliţist”, ne-a spus un avocat familiarizat cu acest caz.

Şeful condamnat de subordonaţi

Cazul “Pizza pentru Rutieră” a suscitat multe comentarii în rândul celor 1.000 de poliţişti care lucrează în cadrul Inspectoratului de Poliţiei al Judeţului Iaşi. Însă, de departe, cele mai multe comentarii au fost cu privire la gestul lui Mihai Şoric, şeful Serviciului Rutier Iaşi, care ar fi denunţat totul din răzbunare faţă de Gheorghiţă Ciobanu, fostul său şef.

În prezent, Ciobanu este ieşit la pensie, fiind succedat în funcţie de către Adrian Ciopraga, unul dintre poliţiştii cu multă experienţă. Acesta ar fi intrat automat, şi el, în conflict cu Şoric, lucru pe care îl cunosc toţi cei de la rutieră. De fapt, la adresa lui Şoric şefii IPJ au primit plângeri cu privire la comportamentul său faţă de subalterni încă de la preluarea funcţiei, în urmă cu câţiva ani.

Acesta a fost reclamat superiorilor că sunt înjuraţi şi că are apucături “despotice”, prima victimă fiind chiar secretara.

“A fugit rapid după ce a început să se comporte urât cu ea. Pe alţii i-a înjurat la propriu, la alţii ţipa. Apoi, a venit unul dintre adjuncţii de la inspectorat şi a vorbit în particular cu subordonaţii lui, iar Şoric şi-a mai schimbat atitudinea”, ne-a povestit unul dintre şefii din inspectoratul de poliţie Iaşi.

Sancţiuni administrative

Jurnaliştii Ziarul de Iaşi au auzit despre comportamentul acestuia încă de la început, şi l-au întrebat despre motiv. “Eu nu am vorbit urât cu nimeni. Mie nu mi s-a plâns nimeni”, a ridicat din umeri, atunci, Mihai Şoric.

Ca fapt divers, până în prezent, Şoric a “adunat” trei sancţiuni administrative în urma controalelor pe care le-a primit în ultimii ani, de la Direcţia Rutieră din cadrul Poliţiei Române, însă de fiecare dată a fost iertat de către superiori, care totuşi îl apreciază pe acesta că îşi face treaba bine în teren. 

Comentarii