Demolarea unui veceu din fundul curţii a pus pe jar autorităţile: vot în plen, corespondenţe oficiale. Este “veceul lui Creangă”

marți, 25 iulie 2023, 01:50
3 MIN
 Demolarea unui veceu din fundul curţii a pus pe jar autorităţile: vot în plen, corespondenţe oficiale. Este “veceul lui Creangă”

Consilierii judeţeni, chemaţi să desfiinţeze veceul din fundul curţii lui Ion Creangă. Proiectul se află pe ordinea de zi a următoarei şedinţe de plen. Restaurarea complexului muzeal din Ţicău urmează să se încheie luna viitoare.

Unul dintre numeroasele proiecte de investiţii ale Consiliului Judeţean, special datorită amplasamentului, se va afla mâine sub nasurile aleşilor, în şedinţa ordinară de plen a lunii iulie.

Este vorba de o ultimă etapă, esenţială, în parcursul restaurării Bojdeucii lui Ion Creangă: trecerea din domeniul public în domeniul privat al Judeţului Iaşi a grupului sanitar exterior din cadrul Muzeului „Ion Creangă-Bojdeucă”, pentru scoaterea din funcţiune în vederea casării (demolării). Construcţia – care se află, la propriu, în fundul curţii – măsoară 4 mp şi are o valoare de inventar de exact 4.019 lei.

Muzeul Naţional al Literaturii Române „asigură administrarea bunului până la finalizarea procesului de scoatere din funcţiune şi casare (demolare)”, se arată în proiectul de hotărâre. Tot MNLR va avea sarcina să demoleze obiectivul şi să valorifice materialele rezultate în urma acestei acţiuni, dar sumele rezultate în acest caz vor intra în bugetul CJ, subliniază documentul asupra căruia se vor apleca aleşii judeţului.

Proiectul poartă semnăturile preşedintelui CJ, Costel Alexe, a administratorului judeţului, Ştefan Cazacu, a şefilor principalelor direcţii ale CJ –Economică, de Achiziţii Publice, Juridică, Tehnică şi Investiţii şi, bineînţeles, a directorului MNLR.

Directorul tehnic al Iaşicon, firma care a restaurat complexul muzeal, ne-a explicat că acea construcţie nu-şi mai avea rostul, că de altfel era un grup sanitar neracordat la reţeaua de apă şi că şantierul a inclus această facilitate pentru vizitatori în clădirea muzeului, de lângă Bojdeucă.

Aşa cum am relatat cu câteva zile în urmă, durata lucrărilor la Bojdeuca din Ţicău s-a prelungit cu o lună şi jumătate. Acestea se vor încheia spre sfârşitul lunii august. Este singura prelungire solicitată în decursul şantierului, care iniţial trebuia să se desfăşoare pe parcursul unui an şi jumătate.

Contractul pentru ansamblul muzeal din Ţicău a fost adjudecat în noiembrie 2021 de firma Iaşicon, pentru 3,35 milioane de lei fără TVA. Lucrările de restaurare au debutat la începutul anului trecut şi s-au înscris în grafic până vara aceasta.

Gheorghe Băean, directorul tehnic al Iaşicon, ne-a spus că, printre altele, lucrările au cuprins şi stabilizarea terenului din jurul Casei memoriale Ion Creangă, adică ceea ce ar fi trebuit să facă Primăria Iaşi.

Însă licitaţia lansată anul trecut de Municipalitatea ieşeană de la o valoare estimată de 143 de milioane de lei pentru stabilizarea versantului Ţicău-Sărărie a fost anulată pentru „abateri grave de la prevederile legislative care afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului”. Anularea procedurii a fost decisă în octombrie, iar licitaţia nu a mai fost reluată.

În consecinţă, Iaşicon a curăţat şi drenurile care asigură evacuarea apei „din curtea lui Creangă”, costul proiectului cu finanţare europeană nefiind afectat. 

                  Stadiul lucrărilor la care a ajuns restaurarea Bojdeucii „Ion Creangă” 

Comentarii