Dezbatere la Colegiul Naţional: Vom avea un Consiliu Comunitar, cu preot, poliţist, profesor, medic, asistent etc?

marți, 20 septembrie 2022, 01:50
7 MIN
 Dezbatere la Colegiul Naţional: Vom avea un Consiliu Comunitar, cu preot, poliţist, profesor, medic, asistent etc?

De ce elevii abandonează studiile? De ce familia nu trimie copilul la școala? De ce există atât de multe mame minore în România? Acestea sunt doar câteva din întrebările la care proiectul național „Pactul pentru Tineri” încearcă să răspundă și să găsească o rezolvare.

Pentru că au fost mulți invitați, aceștia au fost separați în două paneluri care să discute despre aceeași problemă: rata crescută a abandonului școlar și combaterea acestuia.

Vom avea un Consiliu Comunitar, cu preot, poliţist, profesor, medic etc?

Gabriela Firea a început prin a puncta ceea ce susţine că a realizat de când este Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse: „În primul rând, în premieră, am finalizat legea prevenirii separării copilului de familie, mă refer la copiii care au fost dați în grija Statului, care include măsuri concrete și pentru copiii care sunt într-o situație dificilă din punct de vedere financiar și care abandonează școala. Tot în premieră, vom avea o bază de date națională, Observatorul Național al Copilului, unde se vor regăsi nu doar copiii care pot fi adoptați, ci și copiii care sunt în familii, dar sunt în risc de abandon școlar”.

„Prin prevederile legale, se instituie un Consiliu Comunitar alcătuit din preotul din comunitate, învățătorul, profesorul, asistentul, medicul, societatea civilă, asociații, polițistul de proximitate și autoritatea locală. Împreună vor trebui să transmită informații pentru a fi cuprinse în Observatorul Național al Copilului, astfel încât Ministerul Familiei să poată aloca fonduri țintite către acea comunitate locală care, să spunem, a înscris în baza de date 100 de copii, făcând diferența între cheltuiele cerute de familie și nevoile copilului. Acea familie nu are încălzire? Acționăm țintit. Are acoperișul stricat? Reparăm acoperișul”, a completat Gabriela Firea.

În plus, cei care vor face parte din Consiliul Comunitar ar urma să fie plătite. „L-am gândit pe sistem european, în sensul că acele persoane prestează o activitate în afara muncii lor și, atunci, ne-am gândit să aibă și o plată, 1% din indemnizația primarului. Nu este o sumă mare, dar este o recunoaștere a muncii pe care o realizează pentru comunitate”, continuă Gabriela Firea.

Prezentarea și explicarea meseriilor: un strungar nu mai este murdar din cap până în picioare

Marius Budăi, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, a lansat publicului o provocare care i-ar face pe elevi să fie atrași și de alte meserii, care acum par învechite.

„Am avut o acțiune în care copiilor din clasele a VII-a și a VIII-a li s-a prezentat de către liceele tehnologice potențialele meserii pe care ar putea să le urmeze. Le-am spus că pe lângă meseria de IT-ist, mai există și alte meserii și că șurubelnița încă nu are Wi-Fi. Ar trebui să ieșim din acea paradigmă a burselor, a locurilor de muncă doar cu pliantul. Le-am arătat că, astăzi, a fi strungar nu mai înseamnă să fii murdar din cap până în picioare și că poți câștiga și un salariu decent, la tine în țară, dacă ești un strungar bun. Le-am arătat că a fi mecanic agricol, adică tractorist, nu mai e ce era odată și că acea cabină a semănătorii e precum un living. Trebuie să le arătăm copiilor ce este de făcut exact”, a spus ministrul.

Ce face statul? Minorele care fac copii sunt dintre acelea care nu merg la şcoală

Părintele Dan Damaschin a subliniat care este realitatea învățământului românesc, unde copiii nu merg la școală pentru că nu au cu ce să se îmbrace sau să se încalțe și a criticat faptul că autoritățile acordă sprijin doar anumitor sate.

„Sesizez multe probleme, dar mai întâi de toate copilul trebuie să fie la școală. Deși de-a lungul timpului s-au făcut o mulțime de activități și sunt o mulțime de proiecte care s-au aplicat în cei 30 de ani de la Revoluție, constatăm că nu și-au atins ținta: cornul și laptele, alocațiile, banii de liceu, transportul elevilor. De ce? Nu școala veche și nemodernizată, nu programa sunt responsabile. Responsabile sunt niște instituții care ar trebui să își facă treabă și să găsească soluții legislative pentru a nu mai avea absenteism și abandon școlar.”

„S-a vorbit multe despre problema mamelor tinere. Sunt preot într-o maternitate. Până a face o cameră a mamei și a copilului într-o școală, până a face Educație pentru Sănătate în școli, până a găsi soluții de finanțare, avem nevoie de educație. Aceste mame fac copii pentru că nu merg la școală”, a explicat Părintele Dan Damaschin.

Acesta e de părere că acei părinți care nu se ocupă corespunzător de educația copiilor și folosesc alocația în scopuri proprii, ar trebui sancționați.

„Dacă e să vorbim de responsabili sau de propuneri, ar trebui să începem cu familia. Până când vom mai asista la acest scenariu înfricoșător în care părintele ia banul (alocația) sau orice formă de sprijin și nu este întrebat de modul în care chelturie banul dat de stat. Nu am văzut nicio contravenție, la nimeni, în tot acest timp, pentru ca un astfel de părinte să fie amendat”, spune Părintele.

Primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, a avut două discursuri, cel de-al doilea fiind mai direct și mai specific problemelor reale ale sistemului de învățământ actual. Acesta a vorbit despre rolul real al statului în educație, care nu este „doar de a da bani olimpicilor”. „Educația nu e doar un drept, este o obligație”, a specificat Primarul Mihai Chirica.

Cifrele sunt îngrijorătoare

Președinta Comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului, Simona Bucura Oprescu, a amintit care sunt cifrele îngrijorătoare ale abandonului școlar: „1 din 4 copii de la țară abandonează și 45.000 de copii abandonează școala anual”.

Președinta Asociației de Sănătate pentru Mame și Sugari (SAMAS), Eli Roman, a adus în prim-plan statisticile în cazul mamelor minore:

  • Număr total de nașteri pe județ: 9132
  • Nașteri la adolescente: 637
  • Nașteri la adolescente sub 15 ani: 11
  • Nașteri la adolescente cu vârsta cuprinsă între 15 și 18 ani: 626 (Statistici pentru anul 2021).

Reducerea intensității abandonului școlar necesită soluții și cooperare între autorități, comunități locale și mediul de afaceri. Lansarea proiectului a avut loc la Iași, dar va continua apoi Suceava, Bacău, Piatra Neamț și Botoșani, cu o recurență lunară, într-o zonă geografică puternic impactată de fenomenul abandonului școlar.

Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) în parteneriat cu Ministerul Educației, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Primăria Municipiului Iași și UNICEF a organizat prima conferință a proiectului „Pactul pentru Tineri” ieri, 19 septembrie, la Colegiul Național din Iași.

Printre invitații care au dezbătut problema abandonului școlar se numără: Cristina Chiriac – Președintă CONAF; Gabriela Firea – Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse; Simona Bucura Oprescu – Președintă a Comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului; Sorin Ion – Secretat de Stat pentru învățământul preuniversitar; Florentin Traian Ciobotaru – Inspector Școlar General Adjunct; Marius Budăi – Ministrul Muncii și Solidarității Sociale; Luminița Costache – Specialist în educație la UNICEF; Anca Hardulea – Director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Iași; Părintele Dan Damaschin – Preot Misionar, Președintele Fundației „Glasul Vieții”; Roxana-Romana Revnic – Ofițer special psiholog la Direcția Siguranță Școlară, IGPR; Manuela-Nicoleta Nicolae – Ofițer special psiholog la Direcția Siguranță Școlară, IGPR; Nicoleta Munteanu – Fondatoare Kids in Business, vicepreședintă CONAF; Bianca Fechet – Vicepreședintă Consiliul Județean al Elevilor din Iași; Dana Nuță – Președinta FPEAS și director general al AbilityHUB; Eli Roman – Președintă a Asociației de Sănătate pentru Mame și Sugari (SAMAS); Ionuț Ciubotaru – Vicepreședinte pentru dezvoltarea Afacerilor, OMV Petrom; Ștefan Urziceanu – Head of Corporate Social Responsibility Carrefour. În sală au fost prezenți mulți profesori din medii vulnerabile, care se confruntă cu problema abandonului școlar.

Evenimentul poate fi urmărit integral pe pagina de Facebook a CONAF România: https://www.facebook.com/conafromania/videos/818234019194679.

Comentarii