Dosarul lui Morel Bolea putrezeşte la DIICOT. Procurorii tac mâlc, iar el face glume pe seama acuzaţiilor

vineri, 25 august 2023, 01:50
3 MIN
 Dosarul lui Morel Bolea putrezeşte la DIICOT. Procurorii tac mâlc, iar el face glume pe seama acuzaţiilor

Procurorii DIICOT par să fi uitat de fondatorul asociațiilor EuroDemos și Kasta Morrely. La 10 luni de când Morel Bolea a fost acuzat de trafic de minori, dosarul nu s-a mai clintit nici măcar un pas. Propunerea inițială de arestare făcută de procurori părea să indice că aceștia au probe solide cu privire la fapte ce nu permiteau lăsarea în libertate a lui Bolea. Acum s-a ajuns la situația în care acuzatul să facă glume pe seama acuzațiilor ce i se aduc, iar avocații săi, să se plângă de durata procedurilor. Surse apropiate anchetei spun că dosarul va fi „îngropat”, iar lipsa acțiunilor în cauză le susține aprecierea.

Ancheta îndreptată împotriva lui Morel Bolea a plecat de la o plângere pentru viol depusă în 2020 la Parchetul de pe lângă Tribunal. După cercetări „in rem”, respectiv asupra faptei nu cu privire la o persoană anume, procurorii acestui parchet au trimis dosarul la DIICOT. Identificaseră mai multe fete abuzate sexual, iar traficul de minori le depășea atribuțiile legale. În noiembrie anul trecut, DIICOT stabilea un scenariu al faptelor. „în perioada 2000-2016, mai multe persoane vătămate, minore la data comiterii faptelor, ar fi fost recrutate prin intermediul unei organizații neguvernamentale și a unei agenții de modelling, înființate în municipiului Iași, acestea fiind ulterior exploatate sexual, prin constrângere psihică (manipulare și abuz emoțional). Până la acest moment, în urma cercetărilor, au fost identificate cinci persoane vătămate. Persoanele vătămate au beneficiat de consiliere psihologică, precum și de toate drepturile și măsurile de protecție prevăzute de Codul de Procedură Penală”, spuneau procurorii.

Morel Bolea alaturi de primarul Mihai Chirica

Morel Bolea a fost chemat la audieri și reținut, după care procurorii au cerut arestarea. Pe 10 noiembrie, magistrații Tribunalului au aprobat propunerea procurorilor, dispunând arestarea lui Bolea pentru 30 de zile, pentru trei acuzații de trafic de minori. Avocatul său de la acea dată, Ciprian Mitoșeru aprecia că probele procurorilor erau „extrem de subțiri”, neputând susține acuzațiile de trafic de persoane. Cel mult, aprecia acesta, se putea vorbi de acte sexuale cu minori. „S-a depășit cu mult până și limita interpretabilității unei situații de fapt reale”, spunea Mitoșeru, care critica și momentul ales de procurori pentru descinderi și reținere, respectiv cu puțin înaintea deschiderii festivalului de modă Kasta Morrely Fashion Week.

Contestația depusă de avocat împotriva măsurii de arestare a fost acceptată de magistrații Curții de Apel, iar Morel Bolea a redevenit liber. A fost ultimul act public efectuat în dosar. „La Tribunal mi-au dat 30 de zile de arest pentru că au văzut că sunt frumos și deștept și au ajuns la concluzia că sunt un pericol public deosebit. Apoi (la Curtea de Apel, n.r.), au venit judecători mai «ai dracului», profesioniști, care au constatat că faptele nu există și că împotriva mea nu poate fi ridicată nici cea mai mică suspiciune. De atunci, nu m-a mai întrebat nimeni nimic. Nici nu aveau ce, de la bun început. Dosarul era format din articole de ziar și extrase din broșuri făcute chiar de mine, pentru că aveam un centru dedicat tocmai luptei împotriva traficului de minori”, a comentat ieri Morel Bolea.

În lipsa vreunei acțiuni a procurorilor, apărătorii lui Bolea au ieșit la contraatac. În iunie, aceștia au depus o contestație cu privire la durata procesului penal, considerată ca prea lungă. Judecătorii Tribunalului nu au discutat pe fond cererea, întrucât au inițiat o acțiune de protest împotriva modificărilor preconizate la regimul pensiilor magistraților. Până acum, discutarea contestației a fost amânată, inclusiv la ultimul termen de judecată, de la începutul acestei luni. Acest fapt l-a făcut pe apărătorul lui Bolea să precizeze că în curând procesul nici nu va mai avea obiect. „Unul dintre motivele prezentei contestații îl constituie prescripția răspunderii penale, cu privire la infracțiunea de trafic de minori, pentru care termenul de prescripție este de 10 ani şi curge cel mai târziu de la momentul la care victima a împlinit 18 ani, iar în cazul de faţă victimele au împlinit 18 ani în anul 2001, una în 2006 şi una în 2013 şi care s-ar împlini în luna septembrie a acestui an”, a arătat avocatul. Reprezentanții DIICOT nu au putut fi contactați pentru a comenta situația.

Comentarii