Două familii umblă de 5 ani prin sălile de judecată din cauza unor funcţionari incompetenţi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 19.09.2021

Două familii umblă de 5 ani prin sălile de judecată din cauza unor funcţionari incompetenţi

Din cauza angajaţilor de la Cadastru, două titluri de proprietate s-au suprapus.

GALERIE
judecata
  • judecata
- +

Când instituţiile statului îşi fac treaba cu picioarele, singurii care au de suferit sunt cetăţenii care au "beneficiat" de serviciile acestora. Două familii vecine din Lespezi au ajuns să umble prin tribunale pentru că angajaţii Oficiului de Cadastru au măsurat pământul fiecăreia din ochi. În dispută a ajuns şi un arendaş de bună-credinţă.

În 1993, lui C.G.M. i s-a reconstituit dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 1,47 ha de teren situat în extravilanul comunei Lespezi. Zece ani mai târziu, lui B.I. i s-au retrocedat 4,69 ha de teren, 3,8 ha aflându-se în extravilanul comunei Lespezi. Din această suprafaţă, B.I. a dat în arendă 8.100 mp către D.C.

După câţiva ani, în 2016, arendaşul şi B.G., urmaşul lui B.I., au fost daţi în judecată pentru ocuparea abuzivă a unei părţi din terenul lui C.G.M. În faţa instanţei, B.G. şi arendaşul său s-au apărat, afimând primul că are un titlu de proprietate perfect valabil, iar al doilea, că nu a făcut altceva decât să arendeze un teren, cu acte în regulă. După efectuarea unei expertize topografice, magistraţii Judecătoriei Paşcani au constatat că, în fapt, o suprafaţă de 7.059 mp din titlul de proprietate al lui B.I. se suprapunea pe terenul obţinut anterior de C.G.M. În urma analizei celor două titluri de proprietate, judecătorii au concluzionat că cel al lui B.I. a fost întocmit eronat, indicatorii cadastrali menţionaţi fiind greşiţi.

Arendaşul a fost scos din cauză, neputându-se afirma că ar fi ocupat cu bună-ştiinţă terenul altcuiva. În schimb, lui B.G. i s-a imputat suma de 6.800 de lei, reprezentând contravaloarea recoltei de care urmaşii lui C.G.M. au fost lipsiţi. Totodată, acesta a fost obligat la "lăsarea în deplină proprietate şi liniştită posesie reclamantei a suprafeţei de 7.059 mp". B.G. s-a trezit astfel subit fără o parte din terenul pe care îl ştia ca fiind în proprietatea lui. "Speţa pare destul de neplăcută. În apel, omul poate invoca faptul că eroarea nu i-a aparţinut, deci nu există răspundere civilă, în care caz nu poate fi obligat să plătească recolta. Mai complicată este situaţia în privinţa terenului reprezentând suprapunerea. Poate da în judecată comisia locală pentru a i se atribui alt amplasament sau, dacă nu mai există teren disponibil, să primească despăgubiri. Poate face şi o plângere penală pentru pedepsirea funcţionarilor responsabili, dar probabil că răspunderea penală este prescrisă, dat fiind timpul care a trecut. La prima vedere, aşa cum mi se prezintă cazul, greşeala nu a fost a lui, dar el are de tras", a apreciat avocatul Ciprian Mitoşeru.

Cazul a ajuns în analiza magistraţilor Tribunalului. Pe parcursul ultimului an, ei au cerut relaţii de la Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, de la Comisia Judeţeană de Fond Funciar şi de la comisiile locale de fond funciar din Vânători şi Lespezi. Dificultatea luării unei decizii finale asupra proprietarului de drept al terenului ar putea fi cauza pentru care judecătorii au amânat de patru ori pronunţarea sentinţei. Ultimul termen a avut loc ieri. Magistraţii au respins pretenţiile civile ale urmaşilor lui C.G.M., deci B.G. nu va mai fi obligat să achite contravaloarea recoltei. A rămas însă în vigoare decizia judecătorilor păşcăneni cu privire la proprietarul de drept al terenului în litigiu. Nici această sentinţă nu este definitivă, existând încă posibilitatea recursului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grand Slam, povestea unei himere

Nicolae GRECU

Grand Slam, povestea unei himere

Singurătatea lui Djokovic, în faţa fileului şi a lui Medvedev, a fost definitorie cu un game înaintea finişului, când dârzul reprezentant al unui neam de luptători, a izbucnit în lacrimi.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IV)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IV)

Seria consideraţiilor etimologice din sfera mai largă a pescuitului este continuată de câteva cuvinte româneşti importante referitoare la ambarcaţiuni.

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

pr. Constantin STURZU

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

La mijlocul primei luni a anului bisericesc prăznuim Înălţarea Sfintei Cruci. Istoric vorbind, această sărbătoare aminteşte de două evenimente: găsirea Sfintei Cruci la Ierusalim de către Sfânta Împărăteasă Elena şi înălţarea ei în văzul tuturor în acea zi, dar şi pe 14 septembrie 335, imediat după sfinţirea primei Biserici a Învierii Domnului, zidită de Sfântul Împărat Constantin cel Mare, respectiv aducerea Sfintei Cruci înapoi în Ierusalim, pe 14 septembrie 630, după ce a fost recuperată de la perşi de către împăratul bizantin Heraclius.

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Democraţia liberală din Statele Unite ale Americii şi Anglia a fost influenţată pozitiv de impactul diverselor „religii ale raţiunii”, precum deismul sau teismul. Acestea au jucat un rol de mediator între sistemul socio-politic al teoriei raţionale a drepturilor naturale şi cel religios. Aceste noi religii seculare nu reprezentau decât contracţii instituţionale ale religiilor tradiţionale, născute prin acţiunea revoluţiilor franceză şi americană. 

pulspulspuls

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

Apropo de congresul liberal cu alegeri de lider care bate la uşă, ce va fi de azi egzact într-o săptămână, cică printre unii liberalii mai vechi se vorbeşte că jocurile ar fi deja făcute, iar Cîţu ar avea deja cam două treimi din voturi de partea lui.

Caricatura zilei

PNDL3

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.