Drum modernizat de la Tg. Frumos la Botoşani, poate în vara lui 2022

sâmbătă, 23 noiembrie 2019, 02:58
2 MIN
 Drum modernizat de la Tg. Frumos la Botoşani, poate în vara lui 2022
 CNAIR mai are de deliberat o lună până să desemneze un câştigător al licitaţiei
Până cel mai târziu în prima zi a anului următor, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere trebuie să anunţe cui îi va încredinţa contractul de proiectare şi execuţie a lucrărilor de modernizare a DN 28B, drum care leagă Tg. Frumos de municipiul Botoşani (71,5 km). Este a doua tentativă de atribuire a acestui pachet, prima licitaţie fiind anulată deşi fuseseră depuse mai multe proiecte. Acum s-au înregistrat trei, la aceeaşi valoare estimată ca şi cea de la prima licitaţie, 268,6 milioane de lei. 
 
Numele celor trei asocieri de firme care s-au înscris în competiţie au fost publicate în iulie, la cinci luni de la iniţierea procedurii. „Chiar dacă acest obiectiv are o semnificaţie şi o importanţă deosebită, CNAIR SA trebuie să respecte şi să parcurgă absolut toate etapele pentru realizarea procedurilor de achiziţie publică“, răspundea unei interpelări fostul ministrul al Transporturilor, Răzvan Cuc, cu doar câteva zile înainte de căderea Guvernului Dăncilă. Mai mult, Cuc i-a reamintit deputatului ieşean Costel Alexe, autorul interpelării, că „numărul contestaţiilor nu poate fi limitat“. 
 
Din prima asociere, condusă de o companie din Suceava, fac parte trei firme ieşene, dar şi întreprinderi din Spania, Italia şi Costa Rica. Al doilea conglomerat, condus de o firmă nemţeană, include cinci societăţi ieşene, două din Bulgaria şi una spaniolă. În fine, în a treia asociere lider este tot o firmă din Suceava, printre subcontractanţi numărându-se şi o companie din Iaşi. 
 
Oferta financiară contează în proporţie de 70 la sută. Perioada de garanţie are o pondere de 12 la sută, iar 10 procente se acordă pentru metodologia de realizare a contractului şi planificarea resurselor tehnice şi umane. Durata contractului este de 89 de luni – 5 pentru proiectare, 24 pentru execuţie şi 60 pentru garanţie. Aşa cum am mai relatat, Caietul de sarcini prevede construirea unui sens giratoriu la intrarea în Tg. Frumos, la intersecţia cu DN 28. 

Comentarii