Edemul Quincke: o banală înţepătură era să-l ucidă

Spre deosebire de şocul anafilactic, acest edem evoluează mai lent, putându-se interveni dacă ajutorul medical e solicitat prompt.

vineri, 27 aprilie 2018, 01:50
1 MIN
 Edemul Quincke: o banală înţepătură era să-l ucidă

Medicii urgentişti au tratat un prim caz de edem Quincke, provocat de înţepături de albine, în actualul sezon. Victima, un bărbat de 78 de ani din Uricani, a fost internată la Spitalul „Sfântul Spiridon“ pentru tratament de specialitate.

Pacientul a dezvoltat o reacţie alergică puternică după ce a fost înţepat de o albină. Potrivit unor informaţii, în apropiere de casa bărbatului, un vecin se ocupă cu apicultura. Vârstnicul a fost salvat după ce la locuinţa sa a intervenit un echipaj SMURD care i-a acordat primul ajutor. „Pacientul prezenta o reacţie alergică anafilactică post-înţepătură de albine, cu expresie la nivelul extremităţii cefalice de tip angioedem facial şi edem Quincke. Bărbatul, cunoscut cu patologie cardiacă, a fost transportat stabil hemodinamic la Spitalul «Sfântul Spiridon»“, a arătat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD.

Edemul Quincke este o reacţie alergică în urma căreia sunt afectate tegumentele şi mucoasele. Edemul se manifestă prin umflarea buzelor sau a feţei. În cele mai multe cazuri, se manifestă printr-o umflătură bine delimitată, dură, de culoare deschisă, care pro­voacă o senzaţie de arsură. „Edemul Quincke este o reacţie alergică care se manifestă prin umflarea tegumentelor. Spre deosebire de şocul anafilactic, edemul Quin­cke nu ajunge imediat la şoc prin insuficienţă respiratorie, respectiv la obstrucţia căilor respiratorii, ci se manifestă prin edem, prin umflarea tegumentelor“, a mai punctat şefa SMURD. 

Comentarii