Elevii dârdâie în unele şcoli din oraş: 14 grade în clase la un mare colegiu. De 3 ori mai frig decât permit normele. UPDATE Reacția Primăriei

miercuri, 29 noiembrie 2023, 02:50
5 MIN
 Elevii dârdâie în unele şcoli din oraş: 14 grade în clase la un mare colegiu. De 3 ori mai frig decât permit normele. UPDATE Reacția Primăriei

Părinţii unor elevi de la Colegiul „Mihai Eminescu” din Iaşi au trimis o petiţie către Primăria Municipiului Iaşi în legătură cu încălzirea necorespunzătoare în sălile de curs. Din cauza unei defecţiuni tehnice a magistralei de termoficare din apropierea unităţii de învăţământ, temperatura din sălile de clasă nu depăşeşte 14 grade Celsius, fiind mult sub limitele impuse de normele de igienă. Au fost probleme şI la alte şcoli din zona centrală a Iaşului.

 

Părinţii elevilor de la “Eminescu” spun că problema persistă de peste o săptămână, „disconfortul termic în sala de cursuri este foarte mare, resimţindu-se, la nivelul corpului (mai ales, al extremităţilor acestuia), un frig pătrunzător atât pentru adulţi, cât, mai ales, pentru copiii care sunt elevi ai Colegiului Naţional «Mihai Eminescu» Iaşi”. „Caloriferele din sala de cursuri sunt cel mult dezmorţite pe anumite perioade ale zilei, ceea ce determină o scădere continuă a temperaturii în sala de cursuri”, au menţionat aceştia în petiţia transmisă Primăriei Municipiului Iaşi.

 

Defecţiune la sistemul de termoficare a municipiului

 

„Ziarul de Iaşi” a luat legătura cu directorul Colegiului “Eminescu”, prof. Gabriela Săndulescu, care a explicat că este vorba despre funcţionarea necorespunzătoare a sistemului centralizat de încălzire de la nivelul municipiului. „Este o problemă de la reţeaua de termoficare a oraşului şi din cauza aceasta nu avem suficientă căldură, de săptămâna trecută. Nu aş putea să vă spun la ce temperatură ajung caloriferele, însă nu este asigurată căldura corespunzătoare desfăşurării activităţilor didactice. Am primit promisiuni că în cel mai scurt timp cu putinţă vor fi rezolvate problemele, dar aceste lucruri nu stau în competenţele noastre. Aceasta este situaţia şi sperăm să se rezolve cât mai repede”, a declarat directoarea Colegiului „Mihai Eminescu”.

Purtătorea de cuvânt a Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi, prof. Antonina Bliorţ, a confirmat existenţa unei probleme la magistrala de termoficare, precizând că există probleme şi în cazul altor instituţii din zonă. „La «Eminescu», lucrările sunt încă în derulare. Sperăm ca în cel mai scurt timp să se încheie. Sunt lucrări pe toată magistrala, şi acolo sunt conectate nu doar clădirile Colegiului «Eminescu», ci şi ale spitalului din apropiere. Ne dorim ca în cel mai scurt timp situaţia să se încheie”, a menţionat aceasta. Potrivit ISJ Iaşi, nu mai există alte unităţi de învăţământ din municipiul Iaşi în această situaţie.

 

A fost o avarie şi la Şcoala „Ştefan Bârsănescu”

 

Săptămâna trecută au fost probleme cu încălzirea sălilor de clasă şi la Şcoala Gimnazială „Ştefan Bârsănescu”, din zona Gării, însă fără nicio legătură cu situaţia Colegiului „Mihai Eminescu”. „Centrala care ne asigură căldură a avut o defecţiune săptămâna trecută, cred că miercuri şi joi. Oamenii ne-au anunţat că reparaţia va dura două zile şi au terminat la timp, astfel încât joi seara ne-au dat căldură. De săptămâna trecută, de joi, avem căldură în şcoală”, a declarat directorul şcolii, Nicolae Viusenco.

În acest moment, sunt asigurate condiţii corespunzătoare de temperatură în sălile de clasă ale Şcolii Gimnaziale „Ştefan Bârsănescu”. „La Şcoala «Bârsănescu» a fost avarie şi situaţia s-a remediat. Acum nu mai sunt probleme cu furnizarea agentului termic”, a confirmat şi purtătoarea de cuvânt a ISJ Iaşi, Antonina Bliorţ.

 

Ce temperatură trebuie să fie în unităţile de învăţământ?

 

Există reglementări referitoare la temperatura în unităţile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna şi recreerea copiilor şi tinerilor. Astfel, conform art. 24 alin. 1 lit. din Ordinul M.S. nr. 1456/2020, în sălile de clasă şi de cursuri, respectiv în sălile pentru activităţi de educaţie nonformală, trebuie să fie asigurată o temperatură de minimum 20 grade Celsius. Acelaşi Ordin al Ministerului Sănătăţii arată ce temperatură ar trebui să existe în sălile de clasă şi ce variaţii termice sunt acceptate. Potrivit acestora, pentru prevenirea îmbolnăvirilor cauzate de disconfortul termic, în special în sezonul rece, oscilaţiile de temperatură din interiorul încăperilor nu trebuie să depăşească 2 grade Celsius pe perioada în care copiii şi tinerii se află în încăperile respective. Totodată, diferenţele dintre temperatura încăperilor destinate activităţii sau odihnei copiilor şi cea a anexelor nu trebuie să depăşească 2 grade Celsius pentru unităţile de antepreşcolari şi preşcolari şi 3 grade Celsius pentru unităţile şcolare şi de învăţământ superior.

UPDATE

După publicarea materialului, reprezentanții Primăriei au trimis un drept la replică pe care vi-l prezentăm mai jos:

În legătură cu afirmațiile lansate în articolul intitulat „Elevii dârdâie în unele şcoli din oraş: 14 grade în clase la un mare colegiu. De 3 ori mai frig decât permit normele. Problema vine de la Primărie” publicat în ediția de astăzi, 29 noiembrie 2023, a cotidianului Ziarul de Iași  facem următoarele precizări:

Problema încălzirii necorespunzătoare a Colegiului „Mihai Eminescu” este reală, dar este una temporară și se află în atenția Primăriei Municipiului Iași. Problema este generată de anumite lucrări de modernizare din cadrul implementării proiectului cu finanțare europeană „Reabilitare rețele termice, sistem termoficare în Municipiul Iași, pentru creșterea eficienței energetice în alimentarea cu căldură urbană – Etapa a III-a” și a proiectului „Extinderea reţelei termice primare în vederea racordării de noi consumatori la SACET din Municipiul laşi”, parte a Programului Termoficare.

Lucrările presupun intervenții de înlocuire a unor segmente din Magistrala 2, care au dus la lipsa de presiune a agentului termic pentru unii consumatori din zona Copou, precum Colegiul „Mihai Eminescu”.

Primăria Municipiului Iași și Termo-Service SA, compania care operează serviciul centralizat de termoficare, au notificat în regim de urgență compania care execută lucrările prevăzute în proiectele menționate pentru ca aceasta să ia toată măsurile pentru ca începând cel târziu de luni, 4 decembrie, odată cu revenirea elevilor din minivacanța de Ziua Națională, încălzirea să fie furnizată în parametri normali. 

Comentarii