anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

duminica, 02.04.2023

Evaziune fiscală de 12 milioane: a vândut pe OLX sute de maşini second-hand aduse din Germania

GALERIE
evaziune masini
 • evaziune masini
- +

Afaceristul şi-a recunoscut vina şi a fost condamnat după un deceniu de la comiterea faptelor la 2 ani de închisoare şi la plata a 400.000 de lei către stat.

La 10 ani de la comiterea faptelor, Fiscul nu a reuşit încă recuperarea prejudiciului dintr-un dosar de evaziune fiscală. Trimisă iniţial la DNA, sesizarea Fiscului a stat uitată timp de 5 ani, până când procurorii au spus că nu e treaba lor, prejudiciul fiind prea mic.

Direcţionat către Parchetul de pe lângă Tribunal, dosarul a ajuns în instanţă după încă trei ani de anchetă, în urmă cu un an. În instanţă, procesul a mers relativ rapid, Tribunalul pronunţându-se după 7 luni. Până acum, Curtea de Apel a amânat pronunţarea de patru ori. Ultima oară ieri, sentinţa definitivă fiind aşteptată după vacanţa judecătorească, în septembrie.

Modul de lucru al păşcăneanului Robert Vasiliu era simplu. În calitate de administrator şi asociat unic al unei societăţi comerciale, a importat în perioada septembrie 2010 – decembrie 2011 un număr de 253 de automobile second-hand din Germania, în scopul revânzării.

Dintre acestea, a "uitat" să înregistreze însă în contabilitate vânzarea a 39 de automobile, evitând astfel plata TVA şi a impozitului pe profit.

În decembrie 2012, fosta Gardă Financiară a sesizat Serviciul Teritorial Iaşi al DNA în legătură cu faptul că Vasiliu nu declarase nici achiziţiile intracomunitare şi nici veniturile obţinute în urma vânzării autoturismelor, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale în cuantum de 12 milioane lei.

În 2017, DNA şi-a declinat competenţa, invocând faptul că din probele administrate a rezultat un prejudiciu cert de numai 99.944 euro, aferent unui număr de 39 de tranzacţii. Or, DNA anchetează numai cazuri cu prejudicii mai mari de un milion de euro. Prin urmare, dosarul a fost trimis la Parchetul de pe lângă Tribunal.

Reanalizând datele din dosar, procurorii au eliminat una dintre tranzacţiile suspecte. Era vorba de un autoturism Mercedes cumpărat din Germania şi revândut în Polonia, fără a trece prin România. În acest caz, nu se mai datora TVA către autorităţile române. Pentru cele 38 de tranzacţii rămase, procurorii au calculat un prejudiciu de 403.000 lei.

Vasiliu nu s-a prezentat în faţa organelor de anchetă judiciare, dar odată dosarul ajuns în instanţă, şi-a angajat un apărător care a depus o declaraţie în numele său prin care îşi recunoştea faptele.

Lipsa antecedentelor penale a cântărit şi ea în favoarea inculpatului. Magistraţii Tribunalului s-au oprit asupra unei pedepse de 2 ani şi 8 luni de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de încercare de 4 ani şi 8 luni. Pe parcursul acestuia, el va trebui şi să achite prejudiciul de 403.000 lei, fiind instituit sechestrul asigurător asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile, prezente şi viitoare, ale lui Vasiliu. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.