EXCLUSIV. Autorităţile române lucrează la transferul a doi nou-născuţi din Kiev la Iaşi, ambii în stare gravă

joi, 13 octombrie 2022, 01:50
3 MIN
 EXCLUSIV. Autorităţile române lucrează la transferul a doi nou-născuţi din Kiev la Iaşi, ambii în stare gravă

Autorităţile române au fost contactate pentru a transporta doi nou-născuţi din capitala Ucrainei, Kiev. Nu este clar până în momentul de faţă de ce a fost solicitat acest transport şi când va avea loc, dar mecanismele pentru a asigura transportul pe teritoriul României au fost puse în mişcare, iar copiii sunt aşteptaţi la Iaşi.

Starea acestora este una gravă: surse vorbesc despre faptul că ambii se recuperează după meningită, iar unul dintre ei se află în comă. Fiindcă informaţiile disponibile la acest moment arată că micuţii au peste o lună de viaţă, ei vor fi preluaţi de către specialiştii de la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi. De altfel, în ultimele două zile au fost purtate discuţii cu reprezentanţii Maternităţii „Cuza Vodă” şi ai Spitalului de Copii printr-un traseu neobişnuit: au fost contactaţi de către Ambasada Argentinei în România, care a încercat să faciliteze transferul celor doi micuţi.

„Cineva din Ambasada Argentinei a luat legătura iniţial cu Clinica de Neonatologie de la Cuza Vodă, s-a discutat cu dr. Anca Bivoleanu (n.red. şefa clinicii), am transmis numărul ei şi informaţia către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Urma să ne spună dacă face transportul doar cu ambulanţa de la Cuza Vodă sau dacă are nevoie şi de a doua maşină de neonatologie de la SMURD, dar nu am mai fost contactaţi între timp. Din ce ştiam, un copil era stabil, unul în stare gravă”, a declarat prof.dr. Diana Cimpoeşu, şefa UPU-SMURD Iaşi, pentru „Ziarul de Iaşi”.

Din cauza războiului declanşat de Rusia în Ucraina este prea riscant ca micuţii să fie aduşi în zbor, chiar şi de către ucraineni, către una dintre graniţele României. Astfel că transportul se va face, cel mai probabil, pe cale rutieră, iar cei doi copii vor fi preluaţi de către echipajele SMURD România de la unul dintre punctele de trecere ale frontierei. „Ziarul de Iaşi” a confirmat că în momentul de faţă se duc discuţii între părţile române şi ucrainene pentru a stabili cum anume se va desfăşura transferul, dar o solicitare oficială pe canalele recunoscute ale Uniunii Europene nu a fost făcută încă de medicii care îi au în grijă pe cei doi copii.

În acelaşi timp, specialiştii de la Spitalul de Copii au declarat că au disponibilitatea şi posibilitatea de a-i trata pe micuţi, dar aşteaptă documentele medicale şi o solicitare oficială.

„Există o probabilitate, dar nu avem nicio solicitare oficială din partea celor din Ucraina. Ca procedură, ei ne contactează, ne prezintă cazul, ISU, SMURD-ul teoretic preia copiii de la graniţă. Noi ştim ceva, adică maternitatea ne-a informat telefonic că ar fi această posibilitate să îi trimită spre România, dar concret în acest moment nu avem informaţii. Noi suntem deschişi să primim orice copil care are nevoie de ajutorul nostru, dar nu s-a concretizat nimic. Am înţeles că au fost spitalizaţi acolo şi că au nevoie în continuare de spitalizare, dar nu am vorbit cu un medic de acolo, nu ne-a spus starea copiilor. Ştim că nu sunt ventilaţi mecanic, asta a fost prima întrebare, deci respiră singuri”, a declarat Alina Belu, managerul Spitalului de Copii din Iaşi. 

Comentarii