EXCLUSIV: Iată traseul jafului de la ERA Park! Ca la Stan şi Bran: hoţii, surprinşi în flagrant, au reuşit să scape cu tot cu pradă (FOTO)

sâmbătă, 12 august 2023, 01:50
3 MIN
 EXCLUSIV: Iată traseul jafului de la ERA Park! Ca la Stan şi Bran: hoţii, surprinşi în flagrant, au reuşit să scape cu tot cu pradă (FOTO)

Ziarul de Iaşi prezintă astăzi noi amănunte exclusive despre jaful anului,”lovitură” care a avut loc zilele trecute la complexul ERA Park. De data aceasta, în noaptea de duminică spre luni, după miezul nopţii, se presupune că în jurul orei 3, mai mulţi hoţi au dat o spargere uluitoare în complex, apoi au dispărut cu o sumă mare de bani, aproximativ 30.000 de euro, aflaţi într-o tonetă de schimb valutar. Poliţiştii caută hoţii pe camerele de supraveghere din zonă, dar şi urme pe şesul din spatele complexului. 

Hoţii, care purtau cagule, au spart acoperişul din tablă de pe complex fix deasupra acestui “exchange”. Apoi au coborât, cu o scară sau cu ajutorul unor frânghii în tonetă. Autorităţile mai suspectează că hoţii au acţionat “la pont”, ştiindu-se bine faptul că în acest tip de afacere, schimb valutar, nu se lasă bani pe timpul nopţii în seif.

Filmul jafului

În primul rând, un amănunt interesant: paznicii complexului i-ar fi suprins în flagrant delict pe hoţi, însă nu au reuşit să-i şi prindă. Paznicii au putut doar să vadă că hoţii au fugit pe câmpul dinspre Uricani, unde i-ar fi aşteptat o maşină, cu care au scăpat. „Modus operandi” din cazul acestui jaf este asemănător cu cel din anul 2015: hoţii au venit atunci pe câmpul din spatele complexului, s-au urcat pe acoperiş, au decopertat cu un foarfec de tablă şi au coborât cu o frânghie.

Toneta Excange este situată în centrul Era. Hoții au spart plexiglasul fix de sus și au "plonjat ca din elicopter" pe o funie, fix în tonetă. Tot pe aici au plecat

Scenariul de zilele trecute pare asemănător, numai că, în acest caz, hoţii au spart un plexiglas transparent şi, prin acesta, au coborât direct în spaţiul de schimb valutar, aflat pe culoarul complexului ERA, în dreptul caselor Carrefour. Plexiglasul respectiv este destul de subţire, şi are rolul de a ilumina natural interiorul complexului. Cel mai probabil, anchetatorii din acest caz analizează intens imaginile camerelor de supraveghere din interior deoarece, după cum e de presupus, hoţii au „vizitat” de mai multe ori toneta pe timpul zilei pentru a observa detaliile şi a plănui în amănunt jaful.

Complexul are numeroase scări construite special în caz de incendiu

De asemenea, de subliniat în acest caz este faptul că, după cum au observat ieri jurnaliştii ZdI care au fost la faţa locului, e destul de lesne accesul pe acoperişul complexului. Jurnaliştii au fotografiat ieri câteva scări care constituie accesul pe acoperiş. În acest caz, rolul agenţilor de pază este predominant, şi consituie o „hibă” în planul de pază al complexului: hoţii trebuie doar să aştepte ca paznicii să “moţăie” puţin, sau chiar să nu mai iasă din cabina lor, pentru a-şi pune planul în aplicare. Ceea ce pare că au şi făcut, nu întâmplător acţionând la ora 3 noaptea.

Spargerea a durat până într-o oră

Într-o oră, hoţii au reuşit spargerea. Din informaţiile pe care le deţin jurnaliştii Ziarul de Iaşi, anchetatorii nu au niciun suspect şi nicio pistă la această oră. „La data de 7 august, în jurul orei 4.30, poliţiştii Secţiei 1 Poliţie Iaşi au fost sesizaţi cu privire la faptul că persoane necunoscute au pătruns prin efracţie într-un spaţiu comercial, din municipiul Iaşi, de unde ar fi sustras bani. Cercetările continuă în vederea identificării autorilor şi tragerii acestora la răspundere penală, precum şi pentru recuperarea prejudiciului”, au precizat reprezentanţii Poliţiei Iaşi.

Carrefour Era suferă o spargere de amploare pentru a doua oară. Prima oară când agenţii de pază care supraveghează complexul au fost prinşi pe picior greşit a fost în anul 2015. Magazinul Altex din Complexul ERA Shopping Park Iaşi a fost jefuit într-o noapte din luna decembrie. Atunci, hoţii au furat din magazinul de electrocasnice Altex laptopuri şi smartphone-uri în valoare de aproximativ 500.000 de lei, fiind sustrase din magazin în jur de 80 de laptopuri şi 60 de smartphone-uri, majoritatea telefoanelor fiind “ultimul răcnet”, de la Samsung.

Comentarii