(EXCLUSIV) Proces de pomină, în premieră, la Iași. Condamnat pentru că şi-a jignit şeful!

joi, 07 decembrie 2017, 02:50
4 MIN
 (EXCLUSIV)  Proces de pomină, în premieră, la Iași. Condamnat pentru că şi-a jignit şeful!

Respectul unui subofiţer faţă de comandantul său:  „F… morţii mă-tii eu de rapăn“. Caz fără precendent în Jandarmeria ieşeană: un angajat cu statut militar şi-a înjurat ca la uşa cortului şeful, pe care l-a ameninţat şi cu moartea de faţă cu colegii. „Haide, mă, băga-ţi-aş **** în gură, că şi aşa plec“, e adresarea licenţioasă cu care jandarmul s-a adresat şefului său, al cărui ordin a refuzat să îl respecte. Jandarmul a comis astfel o infracţiune nemaiîntâlnită pe masa judecătorilor: „insubordonare“. A fost trimis în judecată şi condamnat deja de un tribunal militar – amendă penală de peste 8.000 de lei, însă procesul e încă în desfăşurare. Între timp, profitând de legislaţie, jandarmul s-a pensionat.

Jandarmul ieşean Mihai Zaharia este protagonistul unui scandal nemai­întâlnit în instituţie după ce şi-a persiflat superiorul ierahic. Bărbatul, trecut între timp în rezervă, este judecat de Curtea de Apel Militară Bucureşti pentru o in­fracţiune în premieră pentru Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ) Iaşi: insubordonare. E o faptă prevăzută în legislaţia penală, imputabilă militarilor, şi pentru care cei vinovaţi pot primi până la trei ani de închisoare. Zaharia a fost condamnat deja de prima instanţă, Tribunalul Militar Iaşi, la o amendă penală de 8.400 de lei. Deşi în instanţă a recunoscut faptele, jandarmul nu a fost mulţumit de pedeapsă, formulând apel. Azi, la Bucureşti, ar trebui ca judecătorii militari să reia procesul.

Cum s-au petrecut faptele

Mihai Zaharia a fost trimis în judecată în luna februarie pentru două infracţiuni de ultraj şi una de insubordonare. Potrivit rechizitoriului, faptele acestuia au avut loc în data de 23 noiembrie 2016, dată la care Zaharia era subofiţer operativ principal activ la Paşcani. În acea zi, comandatul Detaşamentului 4 Jandarmi Târgu Frumos, Cătălin Florin Leonte, a mers la sediul grupei de jandarmi de la Paşcani pentru a efectua un control. Leonte, care avea atunci gradul de locotenent, a cerut unui subordonat să îl cheme la sediu pe Zaharia, în vedea instruirii şi pentru verificarea ţinutei şi a dotării. Ofiţerul a plecat după Mihai Zaharia la sediul Poliţiei, unde ar fi trebuit să se afle, însă nu l-a găsit. Ulterior, jandarmul a ajuns la sediul grupei, unde superiorul său a constatat că nu este echipat corespunzător şi că nu avea la el cătuşe, tomfă şi spray iritant, conform procedurilor. Leonte i-ar fi cerut lui Zaharia să întocmească un raport în care se explice aceste aspecte. Zaharia s-a aşezat la o masă şi l-ar fi întrebat pe Leonte, pe un ton ridicat, ce să scrie. „Ofiţerul i-a spus să scrie ce doreşte el, dar să consemneze adevărul, deoarece există camere de supraveghere, care au şi înregistrat momentul şi felul în care s-a prezentat. I-a vorbit pe un ton calm. Când i-a amintit de camerele de supraveghere, în prezen?a celorlalţi trei subofiţeri, plt.maj. Zaharia Mihai s-a ridicat de la masă brusc, a mototolit raportul pe care îl începuse, l-a aruncat spre el, a început să îl înjure şi s-a îndreptat către persoana vătămată“, se arată în motivarea Tribunalului Militar. Zaharia a fost calmat de un coleg, în timp ce se îndrepta nervos către superiorul său. Potrivit martorilor, el i s-ar fi adresat comandantului folosind urmă­toa­­rele expresii:  „Leonte, mă laşi să scriu? Dacă nu, ieşi afară… du-te dra­cului (…) Haide mă, băga-ţi-aş **** în gură, că şi aşa plec. F… morţii mă-tii eu de rapăn (…) Moartea ta e în mâinile mele (…) Eu te omor cu mâinile mele!“.  Ofiţerul i-ar fi cerut de mai multe ori, pe un ton calm, să aibă un comportament adecvat. Jandarmul a mers apoi la sediul Poliţiei, unde a predat armamentul, după care a plecat acasă.

Tensiuni mai vechi

În timpul procesului de la Tribunalul Militar Iaşi, Zaharia a recunoscut şi regretat faptele. Judecătorii au aflat că între el şi comandant era o relaţie mai rece din trecut. „S-a considerat defavorizat de lt. Leonte pe parcursul relaţiei profesionale pe care a avut-o cu acesta, considerând că nu era agreat de ofiţer, în timp ce alţi subofiţeri din grupă erau agreaţi de acesta (…) Cu toate acestea, inculpatul arată că nu a raportat niciodată inspectorului şef despre atitudinea lt. Leonte, iar o asemenea relaţie, chiar reală fiind, nu poate justifica în nici un mod comportamentul infracţional“, se mai arată în motivare. Mihai Zaharia a trecut în rezervă la începutul acestui an, pensionându-se. „Subofiţerul la care faceţi referire nu mai face parte din cadrele active, fiind trecut în rezervă de apro­ximativ şapte luni“, ne-a precizat Mihai Cojocariu, purtătorul de cuvânt al Ins­pectoratului Judeţean de Jandarmi Iaşi.

Comentarii