Executat de Fisc din cauza mamei. Fiind surdă, nu l-a putut informa de controale

luni, 16 mai 2022, 01:50
2 MIN
 Executat de Fisc din cauza mamei. Fiind surdă, nu l-a putut informa de controale

Un ieşean s-a trezit scos la mezat de către Fisc din cauza unei mame surde. A încercat să-i convingă pe magistraţii Tribunalului că nu a fost vina lui, dar fără succes. A fost considerat bun de plată.

 

De loc din Belceşti, Irinel C. îşi încercase norocul în afaceri deschizând o societate cu răspundere limitată ca debutant. Nu i-a mers, aşa că în 2017 a plecat la muncă în Spania, lăsându-şi firma încărcată cu datorii. În 2018, Fiscul a stabilit o datorie la bugetul statului de 44.700 lei, firma trebuind să mai plătească şi o amendă de 20.000 de lei.

Somaţiile şi titlurile executorii, adresele de înfiinţare a popririi conturilor societăţii emise de inspectorii Fiscali nu primiseră niciun răspuns, aşa că în noiembrie 2018 firma a fost declarată în insolvenţă. În mai 2019, Fiscul a emis o decizie de atragere a răspunderii solidare, patronului imputându-i-se, cu tot cu penalităţi, o datorie de 69.158 lei pe care trebuia să o achite din buzunarul propriu. Irinel C. a contestat decizia, dar contestaţia a fost respinsă în aprilie anul trecut dintr-un motiv simplu: nu fusese depusă în termenul legal.

Nemaiavând alte soluţii, bărbatul s-a adresat instanţei. În faţa magistraţilor Tribunalului, Irinel C. a arătat că nu avusese cunoştinţă de decizia de atragere a răspunderii solidare. Decizia fusese comunicată mamei sale, în vârstă de 77 de ani şi fără pregătire în domeniul afacerilor. Aceasta nu dăduse nicio atenţie hârtiei şi nici nu-şi anunţase fiul, în Spania, de primirea unei scrisori de la Fisc. Mama şi fiul nici nu ţineau legătura telefonic, femeia având o deficienţă de auz.

Ca urmare, Irinel C. aflase de faptul că era scos la mezat cu totul întâmplător. Explicaţiile date de ieşean nu au fost însă acceptate de magistraţii Tribunalului. Conform legii, actele de procedură fiscală se comunică la domiciliul declarat de contribuabil. Or, domiciliul lui Irinel C. era acelaşi cu al mamei sale. De asemenea, o scrisoare recomandată poate fi primită de orice membru major al familiei, considerându-se că a ajuns la destinatar. Femeia semnase de primire, deci s-a considerat că în acelaşi moment şi fiul luse la cunoştinţă de existenţa datoriei şi de măsurile dispuse de Fisc.

De altfel, primele somaţii fusese trimise de Fisc încă din 2014. Judecătorii au considerat că o modificare a structurii de administrare a firmei, făcută de Irinel C. chiar în 2017, a fost operată tocmai în scopul eludării de la angajarea răspunderii patrimoniale. Ca urmare, Tribunalul a decis că Fiscul procedase legal, iar Irinel C. trebuie să-şi achite datoriile. 

 

 

Comentarii