Comunicat de presă

Expoziţia Mineralia IAŞI, 25-27 mai 2018, CLĂDIREA “R” Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași

vineri, 25 mai 2018, 09:10
1 MIN

CRISTALE – BIJUTERII – PODOABE DIN PIETRE NATURALE

Pietrele naturale folosite în crearea podoabelor sau bijuteriilor sunt minerale  formate în adâncurile  Pământului, cristalizate în diverse forme, mate sau transparente, prezentând o multitudine de culori şi structuri.

Pietrele preţioase – safirul, rubinul, smaraldul şi diamantul – precum şi multe pietre de podoabă– granat, malachit, turcoaz (peruzea), jad, agat, chihlimbar, lapis lazuli – sunt cunoscute din timpuri străvechi. În timpurile moderne li s-au adăugat sute de specii minerale din grupa pietrelor fine, mai puţin cunoscute dar la fel de interesante: ametist, aventurin, citrin, labradorit, acvamarin, rodocrozit, serafinit, fluorină, tanzanit, citrin, moldavit, obsidian, etc.

Ediţia din această primavară este dedicată unui mineral care uimește prin multitudinea de culori pe care le prezintă: turmalina.

Turmalina este o piatra privilegiata datorita varietatii extraordinare de culori, care au dat si denumiri comerciale diferite: incolor –acroit;  violet, verde -verdelit; galben – elbait, portocaliu – dravit; rosu – rubelit; albastru intens – indigolit; negru – schorl. Pot aparea chiar si cristale tricolore – turmalina pepene. Cu cât contrastul dintre culori este mai bun și piatra este mai limpede, cu atat este mai valoroasă.

Datorită transparenţei și strălucirii speciale, bijuteriile confecţionate din acest mineral sunt deosebite, turmalina devenind gema timpurilor moderne.

Descoperiţi drumul de la piatra brută la bijuterie într-o expoziţie strălucitoare deschisă timp de 3 zile, 25-27 mai, în Clădirea “R” a U.A.I.C din Iași, strada Lăpușneanu.

Coordonator expoziţie:

Andrei Gorduza, muzeograf geolog

Comentarii