Expoziție care va aduce o atmosferă de bal la Muzeul „Mihail Kogălniceanu”. Vor fi carnete de bal și costume de epocă aduse de la Sibiu

vineri, 10 mai 2024, 03:40
2 MIN
 Expoziție care va aduce o atmosferă de bal la Muzeul „Mihail Kogălniceanu”. Vor fi carnete de bal și costume de epocă aduse de la Sibiu

În premieră, la Iași, vor fi expuse 45 de carnete de bal din colecția Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, alături de reproduceri ale unor lucrări din colecția de stampe a muzeului sibian, costume de epocă și reconstituiri ale costumelor purtate de Sofia și Samuel von Brukenthal. Expoziția „O istorie a balului cuprinsă în ordinele de dans” va putea fi vizitată în perioada 10 mai – 31 august, la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” din Iași (str. Mihail Kogălniceanu, nr. 11).

Vernisajul expoziției „O istorie a balului cuprinsă în ordinele de dans” are loc astăzi, 10 mai, de la ora 12, în prezența curatorilor expoziției, Raluca Maria Frîncu, Dana Roxana Hrib și Mihaela Petronela Tudose.

Potrivit organizatorilor, ordinul de dans sau carnetul de bal cuprinde lista titlurilor dansurilor grupate într-o coloană, cu spații libere într-o a doua coloană, pentru numele partenerilor. Este un accesoriu feminin, cu panglică sau un element decorativ pentru a fi atașat la încheietura mâinii sau la rochia de bal. 234 de astfel de ordine de dans realizate și utilizate în secolul al XIX-lea și începutul secolului XX se află în colecția Muzeului de Istorie „Casa Altemberger” din cadrul Muzeului Național Brukenthal.

Totul despre balurile de altădată

Pe lângă carnetele de bal, vizitatorii vor putea admira și câteva accesorii vestimentare, care sunt bunuri culturale aflate în patrimoniul Muzeului de Istorie a Moldovei și al Muzeului Memorial „Mihail Kogălniceanu” din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași.

„Expoziția cuprinde și informații despre organizarea balurilor la Sibiu și la Iași, despre ținuta de seară, precum și reproduceri ale unor lucrări din colecția de stampe a muzeului sibian. Pentru a intra în atmosfera seratelor de altă dată, au fost integrate, în acest concept expozițional, costume de epocă (secolele XIX-XX), dar și  reconstituiri ale costumelor purtate de Sofia și Samuel von Brukenthal în portretele pictate de Johann Nepomuk della Croce, datate 1766 și expuse în Salonul de muzică din Palatul Brukenthal”, au transmis organizatorii.

Atmosfera de bal va fi întreținută prin momente artistice, precum un concert de muzică clasică susținut de Elena Daniela Corfu și Rebeca Pricopi, acompaniate la pian de conf. univ. dr. Brîndușa Tudor, și un dans de salon „Romana” interpretat de Ansamblul „Coconițe”, coordonat de Lavinia Răileanu.

Expoziția „O istorie a balului cuprinsă în ordinele de dans” este organizată de Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul de Istorie a Moldovei – Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”, în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal Sibiu.

 

 

 

Comentarii