Expropriaţi de Simirad, doi proprietari au umblat 12 ani prin instanţe. Lipsa de folosinţă a depăşit şi de 40 de ori valoarea terenului

vineri, 29 septembrie 2023, 01:50
3 MIN
 Expropriaţi de Simirad, doi proprietari au umblat 12 ani prin instanţe. Lipsa de folosinţă a depăşit şi de 40 de ori valoarea terenului

Construirea noii piste a Aeroportului aduce încă cheltuieli Consiliului Judeţean. Instituţia a fost obligată de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să plătească despăgubiri unor ieşeni care au fost expropriaţi acum 12 ani, pentru implementarea proiectului. Neînţelegerile cu privire la suma cuvenită ca despăgubiri au fost tranşate în instanţă.

CJ va trebui să plătească nu doar pentru terenul preluat de la cele două familii, ci şi pentru faptul că ce le-a rămas nu mai poate fi folosit. Într-unul dintre cazuri, suma plătită pentru lipsa de folosinţă o va depăşi de 40 de ori pe cea achitată pentru terenul expropriat.

Fostul preşedinte al CJ, Constantin Simirad, a decis în 2010 exproprierea proprietarilor din zona Moara de Vânt, care aveau terenuri situate în perimetrul stabilit pentru amplasamentul noii piste a aeroportului. Din ianuarie 2011, terenurile au fost preluate de CJ, cei nemulţumiţi de banii primiţi putând să se adreseze instanţei. Printre aceştia s-au numărat familia B. şi Ionela Z., de la care se expropriase o suprafaţă de 459,45 mp, respectiv de 22,55 mp. Cu cîţiva ani înainte, Codrin şi Cristina B. cumpăraseră 5.000 mp de teren arabil, cu 5 euro/mp. Vânduseră ulterior 767 mp Ionelei Z., cu 7 euro/mp. CJ le oferea 3,5 euro/mp, respectiv 5.523 lei familiei B. şi 336 lei Ionelei Z. Proprietarii nu au fost de acord cu suma, iar litigiul s-a mutat în faţa judecătorilor.

Problema ridicată de proprietari nu era doar cea a sumei considerate prea mici primite ca despăgubiri. CJ expropriase tocmai suprafaţa pe unde proprietarii aveau acces la terenurile lor. În 2014, o primă sentinţă a Tribunalului stabilea despăgubiri de 38.548,6 lei pentru familia B. şi de 1.889,55 lei pentru Ionela Z. Sentinţa a fost atacată atât de foştii proprietari, cât şi de CJ, iar în 2017 Curtea de Apel a stabilit despăgubiri mai mici: 25.005 lei pentru primii şi 1.227 lei pentru Ionela Z. Un nou rând de contestaţii a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), care a admis recursurile, a casat sentinţa şi a trimis cauza înapoi, pentru rejudecare.

Revenit la Iaşi, dosarul nu rezolva nimic. CJ refuza să plătească ceva în plus faţă de suma stabilită în 2011. Pentru proprietari, suma era ridicol de mică, faţă de 27-38 euro/mp la cât îşi evaluau ei proprietăţile. De despăgubiri pentru lipsa de folosinţă, nici vorbă.

După rejudecare, Curtea ieşeană de Apel a confirmat sumele stabilite în 2017 ca despăgubiri, adăugând însă alţi bani pentru faptul că proprietarii nu mai puteau intra pe terenul rămas. Familia B. urma să primească pentru aceasta 18.867,75 euro, iar Ionela Z., 9.678,5 euro. Decizia luată în 2020 a fost şi ea contestată la ÎCCJ şi, din nou, dosarul a revenit la Iaşi, pentru rejudecare.

A treia rejudecare avea să fie şi ultima. În mai, Curtea de Apel a confirmat încă o dată sumele stabilite ca despăgubiri pentru expropriere şi lipsa de folosinţă. Din nou, CJ a făcut recurs în faţa ÎCCJ. Dosarul ar fi trebuit discutat săptămâna trecută, dar s-a decis amânarea. Miercuri, judecătorii curţii supreme au luat ultima decizie. Recursul CJ a fost respins, nivelul stabilit la Iaşi al despăgubirilor rămânând irevocabil. Familia B. urmează să primească 25.005 lei pentru teren şi 18.867,5 euro pentru lipsa de folosinţă. Ionela Z., 1.227 lei pentru teren şi 9.678,5 euro pentru faptul că nu poate ajunge la ce i-a rămas.

Comentarii