Condamnări în "reţeaua Ferentari"

Filiala ieşeană care folosea copii pentru droguri: 17 condamnări la 107 ani de închisoare

sâmbătă, 26 martie 2022, 02:50
5 MIN
 Filiala ieşeană care folosea copii pentru droguri: 17 condamnări la 107 ani de închisoare

Magistraţii ieşeni au trimis după gratii o reţea de traficanţi de droguri cu baza în Ferentari. Organizaţi aproape milităreşte, aceştia au aprovizionat timp de un an cu heroină consumatorii din Capitală, dar şi pe cei din Iaşi. "Filiala" ieşeană îşi avea baza în cartierul Dallas, iar la început, procurorii au crezut că au de-a face cu simpli consumatori, care doar se aprovizionau direct de la sursă. Ieşenii erau suficient de isteţi încât să facă drumuri mai dese în capitală, dar să aibă asupra lor doar cantităţi reduse de drog. Metoda a şi funcţionat o vreme. 

Reţeaua ieşeană a fost deconspirată după ce anchetatorii i-au oprit pe traficanţii ieşeni la întoarcerea dintr-o "excursie" de aprovizionare. În chiloţii unuia dintre traficanţi au fost găsite 33,9 grame de heroină, cantitate suficientă pentru aproape 700 de doze. Au fost pronunţate 17 sentinţe, totalizând aproape 107 ani de închisoare. Ar fi trebuit să fie 18 sentinţe, dar una dintre inculpate a murit în timpul procesului. Traficanţii au scăpat destul de ieftin: au pe conştiinţă şi câteva decese provocate de droguri.

Capul reţelei, Mitică Marinescu, se ocupa cu traficul de heroină, pe cont propriu, cel puţin din aprilie 2018. După câteva tranzacţii către dealeri din Bucureşti şi după ce şi-a înşelat un client luându-i banii fără a-i da şi drogurile, acesta a plecat temporar din ţară, în martie 2019. Plecarea a fost cu atât mai necesară, cu cât Marinescu avea şi datorii la cămătari, fiind presat să le achite. S-a întors în mai şi s-a reapucat de trafic, construindu-şi în decurs de trei luni o reţea solidă, formată din membri ai familiei şi din persoane de încredere, cu baza în Ferentari. Fiecare membru avea un rol bine stabilit. Unii se ocupau cu livrările, alţii cu supravegherea zonei pentru a-i alerta pe ceilalţi în cazul apariţiei unor persoane suspecte, altul ţinea "contabilitatea", fiind înregistrată cu scrupulozitate fiecare tranzacţie. De supraveghere se ocupa fratele lui Marinescu, Robert. Acesta fusese eliberat din penitenciar în mai 2019, după executarea unei pedepse tot pentru trafic de droguri. Tot el se ocupa de organizarea turelor de lucru pentru membrii grupării.

Lucrau în ture ca să acopere 24 de ore din 24

Aceasta, pentru că se lucra în ture, în regim non-stop, traficanţii ştiind că dependenţii de droguri vor o nouă doză imediat ce fac rost de banii necesari, indiferent de oră. Pe parcurs, Mitică Marinescu a schimbat în mai multe rânduri componenţa grupării, renunţând la implicarea celor doi copii, dar şi a surorii sale. Poreclită "Camy Versata", Camelia Dinu era ea însăşi dependentă de heroină şi acţiona uneori independent, în afara grupării. "Din cauza dependenţei de consumul de heroină şi a faptului că obţinea avantaje personale prin înmulţirea şi implicit scăderea calităţii heroinei pe care o comercializa, determinând nemulţumirea persoanelor din clientelă şi orientarea acestora către alte surse, Marinescu a evitat atribuirea unui rol important numitei Dinu Camelia în cadrul grupării, urmărind îndepărtarea şi evitarea implicării acesteia pe mai departe", se menţionează în rechizitoriul DIICOT. Un alt om de bază ai lui Marinescu era Florentin Costache. Taximetrist, acesta era responsabil cu aprovizionarea, dar şi cu ridicarea sumelor de bani primite prin transfer electronic sau cu depozitarea temporară a heroinei.

Cantităţi impresionante plecau din Ferentari

În iunie 2020, activitatea grupării s-a intensificat. Marinescu îşi rezolvase problemele financiare pentru care fusese nevoit să fugă temporar din ţară şi şi-a câştigat dreptul de a-şi derula liniştit activitatea în Ferentari. În acel moment s-a aprovizionat cu o cantitate importantă de heroină, iar vânzările au explodat. Reţeaua nu mai vindea doar la clienţi individuali, ci şi altor traficanţi, ca de exemplu din Giuleşti ori Vatra Luminoasă, bucurându-se de încrederea lumii interlope bucureştene. Cantităţile comercializate erau impresionante. Doar transporturile de care au avut cunoştinţă anchetatorii totalizau peste 750 grame de heroină, suficientă pentru prepararea a 15.000 de doze. "Raportat la consecinţele nefaste ale consumului de heroină facem precizarea că din discuţiile telefonice interceptate a rezultat că mai multe persoane au decedat în zona ghetoului din cartierul Ferentari, în urma administrării de supradoze de heroină, fie pe fondul unor complicaţii medicale apărute tot din cauza consumului pe termen lung de asemenea substanţe", au reţinut procurorii. Fără să le pese prea mult de sănătatea clienţilor, traficanţii porţionau dozele "din ochi", acestea putând avea şi 0,03 grame de heroină, dar şi aproape dublu. Unul dintre clienţi a decedat din cauza unei supradoze în apropierea locuinţei lui Robert Marinescu, ceea ce i-a neliniştit pe membrii grupării. Au vrut să mute cadavrul, dar nu au mai apucat din cauza apariţiei ambulanţei.

Cine erau membrii grupului de la Iaşi

Gruparea bucureşteană şi-a extins activitatea spre Iaşi încă din aprilie 2018, când au început să se aprovizioneze de la ei traficanţi ieşeni, precum Dragoş Nichifor sau Constantin Barhan. Acesta din urmă era el însuşi dependent, ocupându-se cu traficul pentru a-şi acoperi propriul consum. Ieşenii se deplasau periodic la Bucureşti pentru a cumpăra cantităţi de ordinul gramelor sau cel mult al zecilor de grame. Client fidel al bucureştenilor le-a fost şi un alt ieşean, Silviu Dumitru Gaţu, zis "Durluţ", care a cumpărat droguri timp de 5 luni. Cea mai importantă vânzare către parteneri ieşeni a fost făcută în ianuarie 2020, când Ady Şerban, zis "Buză", a cumpărat de la Doiniţa Ioniţă o cantitate de 50 grame de heroină contra sumei de 11.000 de lei. "Buză" şi-a format în timp o clientelă fidelă pe care o aproviziona de la baza sa din Dallas prin intermediul unor copii din cartier. Aceştia jucau rolul de intermediar între clienţi şi furnizor. Şerban a cumpărat o singură dată droguri de la Bucureşti. Ulterior, a renunţat la heroină, dar şi-a păstrat contactul cu bucureştenii, prin intermediul lui Niculae Sticlan, zis "Nicu Kapai", în vederea unei colaborări ulterioare. "Buză" a rămas profilat pe substanţe vegetale tratate cu cannabinoizi sintetici, mai uşor de vândut. Activitatea ieşenilor a fost anchetată iniţial separat, dosarul fiind conexat cu cel al bucureştenilor după interceptarea unui transport spre Iaşi.

Ajunşi în faţa judecătorilor Tribunalului ieşean în decembrie 2020, traficanţii şi-au recunoscut faptele, pentru a beneficia de pedepse mai uşoare. Niciunul nu a primit însă pedepse cu suspendare. Cea mai severă sentinţă a fost aplicată lui Mitică Marinescu, care urmează să petreacă 12 ani şi 8 luni în spatele gratiilor. Ceilalţi traficanţi au primit pedepse cuprinse între 3 ani şi 4 luni de închisoare şi 9 ani şi 4 luni de detenţie. Pronunţată joi, sentinţa poate fi atacată în faţa Curţii de Apel. 

 

 

Comentarii