Fondatorul “Fabricii de vise” din Miroslava rămâne după gratii. Philipp Fuhrmann a fost arestat acum două săptămâni

marți, 10 octombrie 2023, 01:50
3 MIN
 Fondatorul “Fabricii de vise” din Miroslava rămâne după gratii. Philipp Fuhrmann a fost arestat acum două săptămâni

Tribunalul Iaşi a respins cererea lui Philipp Fuhrmann de revocare a arestului provizoriu. Fondatorul “Fabricii de vise” a fost arestat preventiv pe 27 septembrie, alături de alte şapte persoane, pentru că ar fi produs şi comercializat dispozitive electronice de vapat şi produse de tip „edibles” adică jeleuri, prăjituri, drajeuri ce aveau în compoziţie substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Fuhrmann şi alţi şapte inculpaţi în dosar au fost arestaţi preventiv pentru 22 de zile, “sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat (…) şi efectuarea de operaţiuni, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii, cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, în formă continuată (…)”.

„Începând cu finele anului 2022, mai multe persoane, care ar fi fost angajate sau ar fi controlat două societăţi comerciale din judeţul Iaşi, ar fi constituit un grup infracţional organizat, având ca scop importul, exportul, producerea, fabricarea şi alte operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive. Acestea ar fi produs şi comercializat dispozitive electronice de vapat şi produse de tip „edibles” adică jeleuri, prăjituri, drajeuri cunoscând că au în compoziţie substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, descoperindu-se, în cursul investigaţiilor, substanţele HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P şi, în unele cazuri, inclusiv THC. În perioada octombrie 2022 – septembrie 2023, membrii grupului infracţional ar fi produs, în vederea comercializării, peste 100.000 de dispozitive de tip „VAPE”, care ar fi conţinut substanţe care produc efecte psihoactive (HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P) de natură a pune în pericol viaţa persoanelor care le consumă”, au precizat procurorii în septembrie, într-un comunicat de presă.

Pe 19 septembrie, în ancheta “fabrica de vise”, aşa cum a fost numit dosarul de către procurorii DIICOT, au fost efectuate peste 120 de percheziţii, la Iaşi şi în alte 23 de judeţe. Potrivit anchetatorilor, o parte dintre produsele fabricate de gruparea de la Iaşi au în componentă o substanţă chimică, un derivat al THC-ului obţinut în mod sintetic, cu denumirea generică HHC (hexahydrocannabinol), substanţă ce are capacitatea de a produce efecte psihoactive (stări de euforie, halucinaţii şi chiar probleme medicale temporare), asemănătoare consumului de canabis şi comparabile celor induse de consumul noilor substanţe psihoactive.

Potrivit anchetatorilor, inculpaţii din dosar erau conştienţi de faptul că substanţele folosite în produsele lor nu sunt interzise în România doar din cauza faptului că sunt prea recente. Fabrica din Miroslava avea un laborator propriu, în care lucra inclusiv un fost cercetător ştiinţific din cadrul Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni”. „Comercianţii de «legale», cunoscând compoziţia chimică a substanţelor comercializate, au procedat la punerea în vânzare a unor noi substanţe, necalificate la acel moment ca interzise la deţinere, ajungându-se astfel în situaţia în care legea era tot timpul cu un pas în urmă în raport cu fenomenul infracţional, aspect urmărit şi în speţa actuală în mod flagrant şi de persoanele implicate în cauză”, au menţionat procurorii, care au constatat că operaţiunile se desfăşurau prin intermediul a două firme, ambele din Miroslava.

Cititi si: Dedesubturile neclare ale celui mai amplu dosar penal din acest an de la Iaşi. Marele pariu al procurorilor

Philipp Fuhrmann, cetăţean german, cu domiciliul în Canada, este proprietarul unei dintre aceste firme din Miroslava. Din Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al I.P.J. Iaşi, el a solicitat revocarea arestării preventive sau măcar înlocuirea acestei măsuri cu arestul la domiciliu sau cu măsura controlului judiciar. Instanţa a decis că cererea sa este nefondată, dar i-a lăsat un termen de 48 de ore în Fuhrmann care poate contesta soluţia judecătorilor.

Comentarii