Primăria a aprobat investiţia, vecinii sunt scandalizaţi. Iată cum a fost totul posibil!

FOTO: Aţi mai auzit aşa ceva: bloc cu şase niveluri, pe numai 480 mp de teren?

marți, 13 aprilie 2021, 01:50
5 MIN
 FOTO: Aţi mai auzit aşa ceva: bloc cu şase niveluri, pe numai 480 mp de teren?

Un proiect imobiliar controversat din Cantemir a primit undă verde de la Primărie. Investiţia prevede construirea unui imobil cu parter şi 5 etaje pe un teren care are o suprafaţă de numai 481 mp, situat şi în imediata apropiere a unor unităţi de învăţământ. Pe lângă terenul mic, pe care mulţi ar considera că abia dacă poţi amplasa o casă, şi accesul auto este unul deficitar. Totodată, pe teren se află reţele de utilităţi care deservesc locuitorii din zonă. Vecinii au contestat proiectul încă din anul 2019. În schimb, investitorul spune că au fost făcute toate studiile necesare, iar aceste documentaţii ar fi arătat că zona nu va fi afectată în mod negativ.

 

Anul trecut, Consiliul Local (CL) a aprobat planul urbanistic zonal (PUZ) cu următorul obiect: „construirea unui ansamblu mixt-used (locuinţe colective, apart hotel, servicii, birouri)” cu un necesar de 13 locuri de parcare. În martie 2021, a fost eliberată autorizaţia de construire: „construire cămin pentru elevi şi studenţi” cu un necesar de 6 locuri de parcare.

„Aşa e viziunea noastră de business, am considerat că e mai oportun ce am hotărât să facem”, ne-a declarat Răzvan Ştefan Bănceanu, patronul firmei In Front Associates SRL, societate care va implementa proiectul. Imobilul va fi ridicat pe Aleea Decebal 17, în spate la Direcţia Creşe a Primăriei, clădire în care funcţionează şi o grădiniţă, iar în apropiere se află şi alte unităţi şcolare (Liceul Dimitrie Cantemir, Şcoala Gimnazială „Titu Maiorescu”). În imediata apropiere a amplasamentului este un loc de joacă aferent Grădiniţei 18.

Cum a fost posibilă schimbarea destinaţiei principale?

În planul urbanistic aprobat anul trecut, printre utilizările admise a fost introdusă şi destinaţia de cămin studenţesc, ceea ce a făcut posibil ca imobilul să fie autorizat cu această funcţiune. Un prim avantaj prin schimbarea destinaţiei principale: construirea unui cămin îi permite investitorului (firma In Front Associates SRL) să recalculeze şi să înjumătăţească numărul necesar de locuri de parcare. Imobilul va avea o suprafaţă construită desfăşurată de peste 1.100 mp, iar beneficiarul spune că va amenaja 25 de camere de cămin. Dintr-un calcul estimativ, prin scoaterea suprafeţelor comune, rezultă că o cameră de cămin ar putea avea, în medie, 30-35 mp.

„Nu este în regulă calculul. Nu pot să vă dau detaliile de pe acum, pentru că sunt chestii de business şi, din motive concurenţiale, nu dorim să le divulgăm, dar dimensiunea enunţată de dvs. este mare, asta pot să vă răspund”, a comentat beneficiarul proiectului. O suprafaţă de 30 mp este una generoasă pentru o cameră de cămin: de exemplu, în campusurile studenţeşti din Iaşi suprafaţa medie este de 16 mp. În cazul camerelor mai mari, unde pot locui până la patru studenţi, suprafaţa medie este de 26 mp.

Teren cu reţele de utilităţi, stradă parţial îngustă

Condiţiile de construire în zonă sunt controversate. Accesul se face pe aleea Decebal, arteră de circulaţie care oricum este ocupată în mare parte de maşini parcate. În timpul şcolii, aleea devine supraaglomerată. „(Accesul, n.r. ) e reglementat de autoritatea rutieră, chiar nu e (deficitar, n.r.), e ca la restul blocurilor. Nu incumbă cu nimic. Vă garantez că nu, e studiul de trafic făcut, nu va fi afectat deloc”, a declarat Răzvan Ştefan Bănceanu, întrebat fiind dacă ridicarea acestui bloc va afecta traficul din zonă. În acelaşi timp, pe teren sunt reţele de utilităţi care deservesc locuitorii din zonă. Vecinii de la blocurile din apropiere au contestat proiectul imobiliar încă din anul 2019, când a avut loc etapa de consultare publică.

„Nu ne-am împăcat, pentru că nu vecinii ne acordă autorizaţie. Acolo vom face nişte devieri (de reţele, n.r.), lucruri care ne-au fost puse în vedere şi le vom face, aşa cum, de altfel, vor şi vecinii”, a mai spus Bănceanu. În autorizaţia emisă de Primărie sunt impuse unele condiţii înainte de începerea construcţiei. „Responsabilitatea avarierii reţelelor tehnico-edilitare din aliniamentul traseului proiectat revin beneficiarului şi constructorului”, se arată în autorizaţia 142/2021 emisă de Primărie la sfârşitul lunii martie. În actul urbanistic făcut public de municipalitate se mai precizează că imobilul poate fi construit doar după ce vor fi efectuate lucrări de deviere a reţelei publice de canalizare existente pe teren, condiţie impusă şi în avizul dat de ApaVital. În proiectul de PUZ aprobat în februarie 2020 de către CL, principalul obiect al hotărârii viza „construirea unui ansamblu mixt-used (locuinţe colective, apart hotel, servicii, birouri)”.

„Total locuri de parcare necesare 13”, se arată în planşa urbanistică care a fost aprobată de către consilieri odată cu proiectul de PUZ. „Numărul locurilor de parcare se va calcula la faza DTAC (documentaţie tehnică pentru autorizarea lucrărilor de construire, n.r.), respectându-se prevederile HCL 425/2007, în funcţie de rezolvarea funcţională adoptată”, se mai preciza în planul urbanistic.

Cum s-a ajuns la 6 locuri de parcare

Acum, firma susţine că va fi construit un cămin studenţesc, astfel că numărul de locuri de parcare a fost recalculat la un necesar de 6 locuri. „La parter: spaţii profesii liberale; etaj 1 – 5: 5 unităţi de cazare elevi şi studenţi, în total 25 de camere”, se mai precizează în autorizaţia 142/2021. Indicatorii stabiliţi prin proiect arată o suprafaţă construită de 190 mp şi una desfăşurată de peste 1.100 mp. Blocul va avea o înălţime de 18 metri, în condiţiile în care va fi cu şase niveluri (parter şi 5 etaje).

Cititi si: ISC: Primăria a călcat legea în picioare la etajul IV. Bloc cu scandal în cartier de case

„Aşa e viziunea noastră de business, am considerat că e mai oportun ce am hotărât să facem. Bănuiesc că dvs. sunteţi de aceeaşi părere, nu? Mă refer la cererea de camere de cămin în Iaşi. Există o cerere, şi noi am venit cu oferta”, a mai spus Bănceanu. Întrebat dacă va vinde proiectul autorizat, aşa cum unele surse din piaţa imobiliară ne-au declarat, şeful In Front Associates SRL ne-a precizat că analizează „toate variantele, ca orice om de afaceri”.

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii