anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Gala de Balet s-a anulat. Numeroase persoane din Operă s-au izolat la domiciliu

GALERIE
Carmen_Opera-Iasi00
 • Carmen_Opera-Iasi00
- +

Din informaţiile noastre neoficiale, numeroase persoane din Operă sunt izolate la domiciliu după ce au constatat că sunt pozitive cu teste rapide. La DSP, însă, doar două persoane sunt declarate pozitive, la trei persoane urmând a fi declarat focar. Urmarea: nu este focar de Covid declarat acolo, dar spectacolele se anulează totuşi 

Situaţia în ceea ce priveşte infectările COVID-19 în Operă nu s-a îmbunătăţit de la finalul săptămânii trecute, când „Ziarul de Iaşi” a scris despre probabilitatea ca mai mulţi protagonişti din spectacolul Carmen să fi jucat infectaţi cu SARS-CoV-2, după ce tenorul principal fusese depistat pozitiv cu 24 înainte de reprezentaţie. Din informaţiile noastre, mai multe persoane din instituţie, în special din cor şi din zona baletului, au făcute teste rapide şi s-au izolat la domiciliu după ce acestea au ieşit pozitive. Aceştia însă au ales să nu informeze autorităţile şi nu au sunat la Direcţia de Sănătate Publică Iaşi pentru a raporta infectarea şi a demara o anchetă epidemiologică. Astfel că, deşi există, din informaţiile noastre, minimum 10 infecţii active, la DSP sunt informaţii despre doar două persoane infectate.

Aceste informaţii au fost confirmate şi de către şeful DSP Iaşi, Vasile Cepoi, care, contactat de publicaţia noastră, a precizat că nu există în momentul de faţă, oficial, niciun focar activ la operă şi nici premisele depistării unuia. „Dacă sunt persoane infectate, sunt izolate şi nu au venit prin noi. Orice test oficial menţionează locul de muncă şi dacă vedem că se concentrează mai mult de trei cazuri este declarat focar şi demarăm o anchetă epidemiologică mai amplă. În momentul de faţă nu avem nicio sesizare de niciun fel cu privire la operă, au şi medicul de medicina muncii de acolo care trebuie să supervizeze situaţia”, a declarat Vasile Cepoi.

O gală din 2019 va mai aştepta măcar şase luni

Articolele publicate de „Ziarul de Iaşi” cu privire la răspândirea infecţiei în rândul personalului operei nu au rămas însă fără ecou. Conform informaţiilor noastre, ieri conducerea Operei a decis suspendarea unei „Gale de Operă şi Balet” programată pentru data de astăzi, 21 ianuarie. Oficial, suspendarea a fost pusă pe seama unor „motive obiective”, însă „Ziarul de Iaşi” a aflat că în spatele evenimentului era o organizaţie privată care a plătit încă din 2019, dinainte de pandemie, desfăşurarea pentru un public privat a unei astfel de gale.

În momentul prezentării situaţiei cu infectările din Operă, organizaţia respectivă a decis suspendarea pe termen nedefinit a evenimentului. Acesta s-ar fi desfăşurat şi cu dificultate, potrivit surselor noastre, în contextul în care numărul persoanelor cu simptome aflate în izolare la domiciliu creşte de la o zi la alta. Contactaţi telefonic, atât managerul Operei, Daniel Şandru, cât şi coordonatorul artistic, Andrei Fermeşanu, au confirmat suspendarea galei. „Este cerinţa organizatorilor care au avut evenimentul contractat încă din 2019. Înţeleg că dumnealor, văzând situaţia actuală în care primăria şi-a anulat mai multe evenimente publice, pentru un plus de siguranţă a vrut să amâne şi această gală”, a declarat Andrei Fermeşanu pentru „Ziarul de Iaşi”. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

G7 reîncărcat

Lucian DÎRDALA

G7 reîncărcat

În sine, ideea ca G7 să devină un centru de coordonare spune multe despre aşteptările liderilor occidentali în privinţa următorilor ani: competiţie strategică acerbă, punctată de riscuri militare. Ar fi un mediu în care această structură de cooperare între „Cei Şapte” şi-ar putea dovedi utilitate, după spulberarea optimismului legat de globalizare şi noua concordie între democraţii şi dictaturi.

opinii

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

The Show must go on!

Radu PĂRPĂUȚĂ

The Show must go on!

Fraţilor şi surorilor, merită să vorbim puţin despre pandemia consensuală şi dementocratică planetară. Ce-i drept, acum se stinge uşor, dar nimic nu ne face să credem că nu mai poate reapărea: din nou sau sub alte forme, mai atroce, iar „măsurili” tot mai erect comunistoide, de ar rânji cu gura până la urechi Ceaşcă de ar mai trăi: „V-am zis eu că măsurili trebui luate”.

Bill Evans - un romantic al avangardei

Alex VASILIU

Bill Evans - un romantic al avangardei

La sfârşitul lunii februarie 1957 era publicat în America de Nord albumul discografic New Jazz Conceptions - momentul impunerii lui Bill Evans printre cei mai inovatori, mai influenţi muzicieni din istoria acestui tip de artă. Raportul inovaţie - influenţă a fost rar stabilit în jazz-ul modern, însă Bill Evans poate fi considerat un caz fericit, mai ales că a rămas în istorie cu preafrumoasa, cuprinzătoarea formulă un romantic al avangardei.

pulspulspuls

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Pentru că ieri am auzit că a ieşit oleacă de tevatură prin politichia de Bahlui legat de ceea ce remarcam noi într-un pulsuleţ, am zis că musai să venim cu oarece precizări suplimentare pe astăzi, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Ro-Alert te sperie de-acu și în străinătate

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.