EXCLUSIV: Blocul groazei din Copou a fost vândut pentru 530.000 de euro
Licitatia organizata ieri de compania Delgaz Grid SA, în proprietatea careia se afla imobilul, (...)
citeste totvineri, 05.03.2021
Ultimul mandat al primarului Gheorghe Nichita: cel de arestat. Decizie definitivă, ieri, în dosarul UTI, judecat la Bucureşti: fostul primar al Iaşului a primit cinci ani de închisoare, cu un an mai mult decât la instanţa anterioară. El a fost ieri după-amiază ridicat de acasă, urmând a fi încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Copou. Fostul primar este acuzat că a pretins o mită de 10%, adică aproape 2 mil. euro, din valoarea unui contract uriaş, cel pentru semaforizarea inteligentă a Iaşului. Un contract care, implementat cu oferte de mită, pare a crea în continuare, după ani buni, imense neajunsuri ieşenilor în trafic. Decizia definitivă pronunţată ieri de Curtea de Apel Bucureşti vine cu trei săptămâni înainte de sentinţa din cel de-al doilea dosar al lui Nichita: spionarea fostei amante folosind Poliţia Locală
Strategia de a nu recunoaşte niciuna dintre acuzaţiile de corupţie, în condiţiile în care mituitorii le-au admis în totalitate, s-a întors ieri împotriva fostului primar al Iaşului. Gheorghe Nichita a primit ieri o pedeapsă definitivă cu un an mai mai mare decât cea acordată la fond, de Tribunalul Bucureşti. Cinci ani de închisoare au stabilit judecătorii Adriana Adina Radu şi Benone Răduinea că merită Gheorghe Nichita pentru mita pe care a cerut-o în timpul implementării contractului de semaforizare inteligentă a Iaşului.
Decizia de condamnare, care a venit după mai multe amânări, a fost pronunţată în jurul orei 17. La scurt timp după, trei poliţişti au deschis poarta primarului şi au bătut în uşă strigând “Deschideţi, Poliţia!”. În jurul orei 19, Nichita se afla deja în custodia poliţiştilor (VEZI AICI). La ieşirea din vila sa din Copou, fostul edil nu a oferit declaraţii jurnaliştilor adunaţi în faţa porţii, menţionând doar că şi-a susţinunt tot timpul nevinovăţia. “Mi-e greu să vă spun ceva acum, vă daţi seama. Am pledat nevinovat tot timpul”, a spus Nichita.
Cât va sta Nichita în puşcărie
Ionel Nechita, avocatul fostului primar, ne-a declarat, la scurt timp după pronunţarea sentinţei: “Dacă în dosarele penale s-ar pronunţa soluţii doar pe baza probelor administrate - lăsând deoparte presiunile extrajudiciare - sistemul judiciar îşi va recăpăta încrederea iar noi, ca naţie, vom ajunge departe. Atâta vreme cât judecătorii ascultă doar vocea celor însetaţi de sânge şi orbiţi de ură, vom rămâne ancoraţi în Evul Mediu, punând semnul egal între Justiţie şi Inchiziţie”, a declarat Nechita. Prin sentinţa de ieri, cei doi oameni de afaceri care ar fi oferit mită lui Nichita au fost şi ei condamnaţi la opt luni de închisoare, dar cu suspendare. Judecătorii din Bucureşti au dispus confiscarea de la ei a 3,6 milioane de lei. E vorba de banii care s-au strâns într-un cont special deschis pentru mita lui Nichita, fără însă ca banii să mai ajungă efectiv la el. De la fostul primar ar trebui confiscaţi totuşi 71.000 de lei, bani reprezentând bunuri şi servicii primite efectiv de Nichita. Un teren intravilan de 1.500 de metri pătraţi din Iaşi, un teren de 600 de metri pătraţi din Gura Humorului şi conturile bancare ale lui Nichita au fost puse sub sechestru pentru recuperarea acestei sume.
Momentul în care Gheorghe Nichita este dus spre mașina Poliției
Chiar dacă mandatul de închisoare e de cinci ani, Gheorghe Nichita va executa mai puţin de jumătate din această pedeapsă. Potrivit legislaţiei penale, persoanele peste 60 de ani care primesc pedepse sub 10 ani pot fi eliberate condiţionat după executarea a jumătate din pedeapsă. În plus, lui Nichita i se va deduce perioada petrecută în arest preventiv sau în arest la domiciliu, respectiv din data de 29.10.2015 până la 05.05.2016. Puţin peste 1 an şi 11 luni ar fi, astfel, perioada de încarcerare a lui Nichita. De menţionat însă că Nichita mai este judecat într-un dosar, “Amanta”, pentru care pronunţarea a fost stabilită pentru 1 septembrie.
Motivarea primei instanţe
Potrivit motivării primei instanţe, în 2013 Primăria Iaşi a implementat proiectul „Sistem de management de trafic în Municipiul Iaşi”, finanţat din bani europeni. Contractul a fost câştigat de asocierea de firme UTI – IBC, ai cărei reprezentanţi au acceptat să îl mituiască pe primar pentru ca totul să meargă ca pe roate. „Actele şi lucrările cauzei au relevat că favorizarea agentului economic a fost determinată sau susţinută de obţinerea unor avantaje materiale de către inculpatul Nichita Gheorghe şi de Nucuţă Cristina Paula (n.r. - şefă a serviciului de informatizare din Primărie la acel moment)”, se arată în motivarea primei instanţe. Magistraţii mai arătau că, înainte de încheierea contractului (semnat pe13 august 2013),„inculpatul Nichita Gheorghe, primar în funcţie la acel moment, a avut întrevederi la Iaşi, desfăşurate la momente diferite, cu coinculpaţii. În cadrul discuţiilor purtate, inculpatul Nichita Gheorghe a pretins unui coinculpat în mod expres şi direct, precum şi celuilalt coinculpat în mod voalat(...), un procent de 10% din valoarea contractului de 69.614.309 lei, deci aproximativ 6,9 milioane lei, cu titlu de mită, în scopul de a agrea semnarea contractului şi pentru a asigura derularea în bune condiţii a acestuia”. Reprezentanţii celor două firme asociate ar fi stabilit să plătească mita într-un cont deschis pe numele IBC, urmând ca fiecare firmă să „contribuie” proporţional cu cota de participare din proiect.
Omul de afaceri bucureştean Tiberiu Urdăreanu (UTI) a recunoscut fapta - a povestit în instanţă că s-a întâlnit cu Nichita la Iaşi, în biroul din primărie al edilului. Urdăreanu a relatat că Nichita i-a spus că a ales un partener local bun şi că speră„să iasă o treabă bună”. „Nichita mi-a dat de înţeles că, din moment ce lucrăm cu acest partener local (IBC SRL), «lucrurile vor merge bine», în sensul că nu ne va pune probleme în derularea contractului (întârziere plăţi etc). Am înţeles că are un «aranjament» cu acea firmă şi că va fi mulţumit”.
Polițiști la ușa vilei lui Nichita
Un cont special pentru mita lui Nichita, în care s-au strâns aproximativ 3,6 milioane de lei, a fost identificat de procurorii DNA înainte ca vreun leu să ajungă efectiv la Nichita. De aceea, infracţiunea de luare de mită imputată lui Nichita a rămas în forma pretinderii. În plus, instanţa a admis şi primirea efectivă ca mită a unor bunuri şi servicii: electrocasnice de 20.000 de lei pentru apartamentul în care stătea cu amanta, acoperirea unor costuri privind o deplasare în China, precum şi reduceri din preţul cazării la un hotel de lux din Bucureşti, unde fostul primar era client fidel.
VEDEȚI ȘI:
VIDEO: „Poliția! Deschide!“ Oamenii legii au ajuns cu mandatul la vila din Copou - AICI
VIDEO: 5 ani după gratii! Nichita, condamnat definitiv. A fost scos în cătușe din casă - AICI
Cuvinte cheie: + condamnare, gheorghe nichita, puscarie, mita
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Prima româncă depistată cu tulpina sud-africană, o cunoscută jurnalistă TV
De ce nu au fost puse perne pneumatice în cazul tânărului care s-a aruncat de pe un cămin
Duș mobil pentru oamenii străzii din Iași. Mașina va fi sfințită de PS Iosif Păuleţ
SUA înregistrează sub 40.000 de contaminări zilnice pentru prima oară după cinci luni
Fostul baron ALDE, Ioan Ciugulea, a „ciugulit” o şpagă de 300.000 de lei
Cum au fost româncele afectate de pandemie: 58% spun că munca de acasă a fost o corvoadă
Beatrice Rancea află abia luni dacă scapă de controlul judiciar
Polițistul care a coordonat intervenția eșuată de la Onești, dus de urgență la spital
Papa Francisc a sosit in Irak intr-o vizita istorica de trei zile
Iașul urcă în clasamentul județelor cu multe cazuri noi de COVID: 143 în 24 de ore
Se înrăutățește situația. 4.342 cazuri noi și 101 decese în 24 de ore
Pacient cu arsuri, transportat la Bruxelles cu o aeronava a Fortelor Aeriene Romane
Bucureștiul a intrat în scenariul roșu. Rata de incidență COVID a urcat la 3,05
Un student din București s-a aruncat de pe cămin, după ce a amenințat că se sinucide
Un român a plecat cu bancomatul în mașină din foaierul unei bănci din Austria
Iliescu, mai radical decât Ceaușescu la cenzurat filme. Cazul „Reconstituirea”
Sindicalistul care s-a plâns că premierul l-a făcut hoț câștigă mai mult decât Cîțu
Iașul, printre județele unde se fac cele mai multe teste COVID
Zeci de profesori au murit de COVID. Numărul lor exact însă nu se știe
A murit după o oră de sport la sală fosta șefă a Inspectoratului Școlar București
Tentative de fraudă cu vaccinuri anti-Covid în valoare de 14 miliarde de euro
Udrea: Nu se pune problema în acest moment să fie un risc ca eu să plec undeva
Chuck Norris nu poate fi vaccinat anti-COVID, fiindcă nu există în lume un ac atât de tare!
VIDEO Primar din Gorj, filmat în birou vorbind despre o şpagă de 1.500 de euro
Situație critică în Republica Moldova. Spitalele Covid nu mai au locuri
Nu lucrați mâine, că veți înnebuni. Așa spune tradiția Moșilor de Iarnă
VIDEO: Morun de 140 de kilograme eliberat în Dunăre de polițiștii de frontieră
Polițist reținut după ce a participat la furtul a 300.000 de euro dintr-un seif
Două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană a coronavirusului, depistate în România
Atenționare meteo ANM: Vremea se răcește rapid și vin ninsorile
Cazinoul din apropierea Gării Iași, devastat de un individ nervos (UPDATE)
Cum se jefuiește vistieria țării: salarii astronomice și gradații de merit unor morți
Fiica criminalului: Recunosc că tatăl meu a luat viețile a două persoane nevinovate
Ziua preot, noaptea traficant de endorfine. Ciocolata “Doamne Ajută”, vândută ca pâinea caldă
Mii de angajați din Finanțe și ANAF vor primi laptopuri pentru a munci de acasă
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi
Marele Premiu de F1 al Bahrainului, cu spectatori însă doar dacă sunt vaccinaţi
Cum este să lucrezi în IT într-o clădire modernă de birouri din Iași
17 persoane reținute în urma descinderilor la traficanții de droguri din Iași
VIDEO&FOTO: Accident în Copou. O șoferiță dintr-un BMW nu a acordat prioritate
Skoda Auto va desfiinţa 2% din locurile de muncă administrative din Cehia
Încă o comună din Iași este în scenariul roșu. Sunt șase în total
Instanța discută vineri cererea DNA de a i se interzice Elenei Udrea să plece din țară
Radu POPESCU„Ajutorul” rusesc |
Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)
Alexandru CĂLINESCUDe la un martie la altul |
George PLEȘUNevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi |
Nicolae CREŢUOdiseea, „la feminin”? |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.