Lista directorilor societăţilor Primăriei care câştigă mai mult decât Iohannis
Directorii din cadrul administratiei publice locale se afla în fruntea listei cu cele mai mari (...)
citeste totjoi, 07.07.2022
Un aspect mai puţin cunoscut public: pentru mulţi pacienţi trecuţi prin ATI, COVID-ul a lăsat urme definitive. Nu este vorba despre anxietate, depresie, probleme respiratorii, dureri musculare sau cefalee, consecinţe post- COVID deja cunoscute. Ci despre lucruri mult, mult mai grave: picioare sau mâini amputate. Nu mai puţin de 20 de ieşeni au trecut prin această cumplită traumă, rămânând astfel infirmi. În plus, dacă au unii au scăpat totuşi cu viaţă, chiar mutilaţi de Covid, statisticile pandemiei mai arată că, la Iaşi, 90% dintre cei cu ischemii arteriale grave şi-au pierdut în final viaţa. Mulţi dintre aceştia erau „recidivişti” în COVID, dar şi nevaccinaţi.
Caz Covid, aparent banal: bărbat, nevaccinat, 65 de ani, din judeţul Iaşi, fără boli asociate cunoscute şi declarate, internat la Spitalul Modular Leţcani în noiembrie, anul trecut, pe sectorul COVID. După două săptămâni de ATI, bărbatul este diagnosticat cu ischemie arterială pe membru inferior şi este transferat la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Spiridon”. Cu plămânii afectaţi 90% , imobilizat la pat preţ de 14 zile, între timp cu un picior amputat în urma ischemiei dobândite, pacientul a murit. Un caz izolat, atipic? Absolut nu...
Cea mai severă complicaţie: boala tromboembolică
Nu a fost singurul caz de acest fel, iar medicii spun că astfel de pacienţi au fost mai ales în valurile 3 şi 4, ultimul din acestea două fiind dominat de infecţia cu tulpina Delta, cea mai gravă. “Acum, la noile cazuri de infecţie cu Omicron, nu am constat acest lucru, dar pe parcursul anului trecut, în ultimele două valuri, 3 şi 4, una dintre complicaţiile cele mai severe a fost boala tromboembolică. Evident, tromboembolismul pulmonar este manifestarea cea mai gravă, şi, pe de altă parte, trombozele venoase care duc la ischemii ale membrelor inferioare şi superioare, dar chiar şi ischemii în zona abdominală. Asta pentru că, în inflamaţia COVID 19, se produc modificări ale coagulării sângelui. Este o situaţie care generează frecvent un status procoagulant şi în boala avenoasă cronică, în tromboembolismul pulmonar, în ischemia acută arterială. Se formează trombi, care se localizează în anumite segmente ale corpului. Aceşti trombi sunt extrem de periculoşi, mai ales în anumite contexte preexistente”, a explicat prof.dr. Diana Cimpoeşu, coordonatorul UPU/SMURD şi purtător de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgenţă “Sfântul Spiridon”.
Fumatul, factor agravant
Medicii spun că tratamentul aplicat a urmărit în principal evitarea sau stoparea apariţiei trombozelor, cele cauzatoate de ischemii. “Nu tot timpul am reuşit... Şi asta pentru că pacienţii prezentau multiple comorbidităţi, multe dintre ele cardiovasculare, sau diabet, care, după mine, este principalul factor de risc în această pandemie. Mai existau şi alţi factori care predispuneau la apariţia trombozelor, şi anume fumatul, aşa zisa boală a picioarelor reci, deci probleme de vascularitate, cu predispoziţie genetică. Cred că am avut aproximativ 20 de cazuri cu ischemii finalizate cu amputaţii la nivel de spital”, a spus dr. Florin Roşu , managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva”.
Majoritatea celor care au suferit ischemii au fost pacienţi de ATI COVID unde, spun medicii, dat fiind cunoscute aceste consecinţe ale bolii, sunt urmaţi anumiţi paşi în tratament. Mai întâi, bolnavul este spălat cu săpun lichid, apoi se unge cu alcool şi cu o cremă protectoare. În momentul schimbării lenjeriei, se verifică prima dată dacă există sau nu tromboze sau escarii, apoi legăturile (bolnavii din ATI sunt legaţi), badijonajul bucal şi aşa mai departe. Toate se întâmplă între 7-9 dimineaţa. La ora 9, ora de gardă , medicii mai verifică încă o dată starea pacientului. “La Spitalul de Boli Infecţioase am avut aproximativ 20 de cazuri de amputaţie COVID 19. Nu ştiu însă câţi au supravieţuit”, a mai spus dr. Florin Roşu. Medicii de la Chirurgie Vasculară spun că 90% dintre cei cu COVID şi ischemii finalizate cu pierderea unui membru inferior sau superior se finalizează prin deces.
Diana Cimpoeşu spune că şansele de supravieţuire în cazul unor ischemii acute de membru inferior sau superior, dacă se intervine la timp şi pacientul nu are foarte mulţi factori de risc, sunt unele bune. “Au fost decese destul de multe din această cauză, neaşteptat şi nedorit de multe, pentru că afectarea vasculară de la nivelul membrului superior sau inferior era probabil însoţită de o afectare vasculară şi la nivelul celorlalte artere, în zona meseserică. Acelaşi lucru, în foarte multe cazuri, au avut fibroame coronariene acute, accidente vasculare cerebrale. Deci, patologia aceasta vasculară s-a văzut cel mai clar la Chirurgie Vasculară. Şi atunci au fost decese în aceste cazuri, aproape în fiecare lună, în rândul pacienţilor trataţi în ATI”, a adăugat Diana Cimpoeşu.
Vindeci una, provoci altceva
Medicii mai spun că au fost şi pacienţi care, în urma tratamentului anticoagulant, tot în condiţiile de COVID, inflamaţia a determinat un status de sângerare. “Atunci apare o situaţie care în medicină se numeşte coagulare intravasculară diseminată, care nu se referă la tromboza venoasă sau la tromboza arterială, ci se referă la sistemul de coagulare al organismului. Pe de o parte, dai anticoagulanţi la pacienţi să nu facă ischemii acute şi să nu facă tromboză venoasă, şi apar tulburări în sensul sângerărilor. Au fost şi astfel de cazuri, foarte puţine în schimb comparativ cu cele de tip ischemic şi trombotic”, a mai spus Diana Cimpoşu. Cel puţin la Spitalul „Sfântul Spiridon”, în 2021, au existat cel puţin 10 ischemii acute de membre de membre inferioare sau superioare pe lună, cel mai mare număr înregistrat de Clinica de Chirurgie Vasculară de la înfiinţare şi până acum. Dintre acestea, cel puţin două au necesitat tăierea unui picior, dar, adaugă Diana Cimpoeşu, au fost şi luni, mai ales în valul 4, unde a fost nevoie de cinci intervenţii pentru amputaţie.
Cuvinte cheie: + Covid, amputatii, nevaccinaţi, pacienti, ischemii
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
ATENȚIE ȘOFERI! Un site fals vinde roviniete cu preţuri de trei ori mai mari
Iașul în bucate tradiționale, ecologice, montane: lactate, preparate carne, vinuri, dulcețuri etc
VIDEO Inconștiență pe Autostrada A4. Șofer filmat cum circulă pe contrasens
FOTO Se inaugurează Baia Publică Municipală din Iași. Sunt acceptați doar nevoiașii
Ursul ”turist” s-a întors! Ba chiar s-a apropiat și mai mult de Iași
Vouchere vacanță 2022: Lista hotelurilor şi pensiunilor care acceptă tichete
Ce a spus Boris Johnson în discursul de demisie din funcția de premier al Marii Britanii
Cum a motivat judecătorul decizia care l-a ”spălat” de acuzația de plagiat pe premierul Ciucă
VIDEO Fără plăcuțe pe față, dar îmbrățișat și escortat de polițiști până la scenă!
Cât de mare era șpaga la ambulanța Neamț. Numai directorul a primit 108.000 euro în câteva zile
Capcană pentru șoferi în Păcurari: uriașă groapă nesemnalizată în asfalt
(VIDEO) Asfaltare pe ploaie în zona Bucium-Bârnova. Smoala se ia pe roțile șoferilor
VIDEO Prețuri ca pe Coasta de Azur la Năvodari. Cât a ajuns să coste o oră de parcare
Sute de curse întârziate şi zeci de zboruri anulate pe Aeroportul Otopeni. Care au fost motivele
Fake cu închiderea plajelor din Turcia propagat în valuri în conturile românilor
Premieră! Hrisovul emis de Alexandru cel Bun, scos la licitație
Şeful republicanilor din Senat: Accesul facil la arme de foc nu reprezintă „problema de bază”
Sondaj INSCOP: 83% dintre români vor ca ţara să se alieze cu Occidentul
Un lac de peste 100 de hectare, aflat în Satu Mare, a secat aproape în totalitate
Kristalina Georgieva (FMI): Nu putem exclude o recesiune globală anul viitor
Ministrul de externe al Ucrainei: Mulţumesc din toată inima României, prietenul nostru bun
Trei melodii controversate ale lui Michael Jackson au fost eliminate de pe platformele de streaming
Premierul Boris Johnson va demisiona, joi, din funcţia de lider al Partidului Conservator
Raport ONU: Foametea la nivel mondial, amploare fără precedent în 2022
Pompierii din Moldova şi-au dat întâlnire la Botoşani pentru un concurs de abilităţi
Șefii MI5 și FBI, în primul discurs comun din istorie: „Xi Jinpimg, o amenințare la adresa lumii”
Admiterea la facultățile Universității de Științele Vieții Iași (USV) începe luni, 11 iulie (P)
Un turist a filmat momentul în care Roxana Donisan este atacată de rechin
VIDEO - Accident cumplit filmat în Galaţi. Un motociclist se zbate între viaţă şi moarte
Crimă în trafic la Bacău. Ucis în bătaie pentru că a acroşat o oglindă
În caz de război, Belarusul ar ataca prima dată Polonia, îşi face curaj un comandant belarus
Mezzosoprana Maria Macsim va fi omagiată la Opera Națională Română Iași
Un precedent juridic periculos la Iași. Secretarul primarului penal scapă basma curată
Născută la Moscova, Rybakina a vorbit despre război înaintea meciului cu Halep
Dezvăluirile Andreei Ibacka: De ce nu doarme în pat cu Cabral şi legătura cu Ceauşescu
O nouă țeapă pentru românii care merg în Grecia. Atenţie la ciorbă!
Supărare mare pentru angajaţi: Nu toţi vor primi tichete de masă de 30 de lei. Care este motivul
Preţurile petrolului au scăzut miercuri la minime ale ultimelor 12 săptămâni
Zelenski: În sfârşit simţim că armele primite de la parteneri au început să funcţioneze puternic
Întâlnire secretă a aurarului Georgică cu baza de la Iaşi, în toiul nopţii: se caută oameni noi
Lista directorilor societăţilor Primăriei care câştigă mai mult decât Iohannis
Ioan Alexandru TOFANUn vis de vară după Bacalaureat |
Codrin Liviu CUȚITARUO lume a celorlalţi |
George ŢURCĂNAŞUCinşpe regiuni de inspiraţie sovietică… (III) |
Bogdan ILIESCUConu’ Leonida faţă cu o lume a ielelor |
Întâlnire secretă a aurarului Georgică cu baza de la Iaşi, în toiul nopţii: se caută oameni noi |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.