anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

COMUNICAT DE PRESĂ

Iașul albastru: 2 Aprilie, Ziua Internațională pentru Conștientizare a Autismului

GALERIE
iasul albastru autism (1)iasul albastru autism (2)iasul albastru autism (3)iasul albastru autism (4)iasul albastru autism (5)iasul albastru autism (6)
 • iasul albastru autism (1)
 • iasul albastru autism (2)
 • iasul albastru autism (3)
 • iasul albastru autism (4)
 • iasul albastru autism (5)
 • iasul albastru autism (6)
- +

Data de 2 Aprilie marchează Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, stabilită de Organizația Națiunilor Unite la data de 18 decembrie 2007. În toată lumea, în jurul acestei date, organizațiile care promovează cauza persoanelor cu autism desfășoară acțiuni menite să atragă atenția asupra problematicii acestei afecțiuni care atinge, conform celor mai recente studii, 1 din 100 de persoane, ajungând să reprezinte o prioritate în politicile de sănătate ale statelor.

În acest an, tema evenimentelor campaniilor de conștientizare a fost "O nouă viziune pentru autism – dragoste necondiționată”. Încă o data, organizațiile membre FEDRA (Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist) au atras atenția instituțiilor guvernamentale că au ca responsabilitate și respectarea drepturilor persoanelor cu TSA. De asemenea, prin evenimentele organizate la nivel național, membrii FEDRA au subliniat faptul că stă în puterea tuturor să îmbunătățească condițiile de viață ale persoanelor cu autism prin înțelegere și acceptare.

În Iași, Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România (ANCAAR), filiala Iași, a pregătit acțiuni și manifestări publice, în cadrul celei de-a XI-a ediții a Campaniei „Arată că îți pasă!”, printr-o serie de evenimente publice dedicate copiilor și tinerilor cu autism. Acestea au fost:

 • 1 aprilie, ora 19.00   - Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescudin Iași, concertul caritabil “Armonii albastre”. Acesta a fost susținut de cvartetul Filarmonicii “Moldova” Iasi, Ad Libitum, din componența căruia fac parte: Remus Azoiței – vioară, Șerban Mereuță – vioară, Bogdan Bișoc – violă, Filip Papa – violoncel, avându-l ca invitat special pe pianistul Daniel Goiți și a fost prezentat de actorul Adrian Păduraru. În urma concertului s-au strâns 16.000 lei, sumă ce va fi folosită pentru asigurarea continuității serviciilor pe care ANCAAR Iași le oferă copiilor și tinerilor cu autism.
 • 2 aprilie, ora 12.00, în Atrium, Palas Iași, flashmob. Seara, au fost iluminate în albastru Camera de Comerț și Industrie Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi”, Universitatea Al.I.Cuza”. Prin aceasta acțiune Iașul s-a alăturat campaniei internaționale „Light it up blue” prin care principalele clădiri din marile orașe ale lumii au fost iluminate în albastru, în semn de solidaritate cu persoanele diagnosticate cu autism.

Următorul eveniment al campaniei din acest an va avea loc pe 12 aprilie, ora 18.00 la Gentlemen exclusive și va consta într-o expoziție cu lucrări realizate de elevi ai Colegiului de Artă „Octav Bancilă” din Iași, printre care se află și elevi cu autism.

Parteneri locali: Primăria Municipiului Iași, Filarmonica „Moldova” Iași, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, Camera de Comerț și Industrie Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr.T.Popa”,  Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, Universitatea Al.I.Cuza”, Colegiul Național de Artă „Octav Băncila”, Liceul „Al.I.Cuza”, Colegiul tehnic „D. Leonida”, Colegiul Tehnic „Gh.Asachi”, Liceul Tehnologic Economic „V. Madgearu”, Clubul de Zumba cu Lucian, Palas Iași, Asociația ROR.

Sponsori: IzoConstruct Trading, Depozitul de Izolații, Papucei, RufInd, UtilDeco, Fundația Star of Hope, Grupul de firme Terramold.

Parteneri media: TVR Iași, Radio Iași, Ziarul de Iași, Iași Fun, Radio EuropaFM, Ziarul Evenimentul, G7Magazine, Wink.

Autismul este o tulburare complexă, neurobiologică, ce afectează comunicarea, relaţiile sociale şi comportamentul persoanei. Conform celor mai recente cercetări, autismul afectează 1 din 100 de copii. Autismul transcende toate graniţele sociale, culturale şi geografice, şi a devenit o criză globală în sănătatea publică, având cel mai rapid ritm de creştere.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Admitere nouă, obiceiuri vechi

Ioan Alexandru TOFAN

Admitere nouă, obiceiuri vechi

În lipsa unor criterii ferme cu privire la viaţa academică şi a unor planuri solide de viaţă, absolvenţii de liceu nici nu au la îndemână prea multe temeiuri pentru a decide ce vor studia ca studenţi. Astfel, argumentul îmbulzelii devine oarecum convingător.

opinii

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

Perpetuum praedictionem

Bogdan ILIESCU

Perpetuum praedictionem

The best way to predict the future is to create it. (Cel mai bun mod să prezici viitorul este să îl creezi.) Peter Drucker

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

pulspulspuls

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

’Neaţa bună, dragi cetitori! Am vrut pe astăzi să vă spunem una faină cu premarele Mihăiţă al nostru, dar n-o mai spunem căci, din ce am auzit, omul și-a trimis famiglia în concediu. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.