Iaşul, campion naţional la creşterea preţului apartamentelor. Iată evoluţia!

miercuri, 14 septembrie 2022, 01:50
2 MIN
 Iaşul, campion naţional la creşterea preţului apartamentelor. Iată evoluţia!

Cele mai mari creşteri de preţ la apartamente din România s-au înregistrat, în luna august, la Iaşi. În medie, apartamentele au fost scoase la vânzare aici cu un preţ cu 1,1% mai mare decât în iulie, în condiţiile în care aşteptările vânzătorilor de apartamente din România vizau o creştere medie cu 0,6% a preţului în euro pe metru pătrat.

 

Potrivit cifrelor publicate de imobiliare.ro, care analizează ofertele de pe piaţa rezidenţială din şase centre regionale ale României, la Iaşi s-au înregistrat cele mai mari creşteri de preţ la locuinţele în blocurile noi, cu 2,9% faţă de luna iulie. Doar în Constanţa (cu o creştere cu 1,9%) şi în Braşov (1,3%) scumpirile apartamentelor noi au depăşit un procent din preţul ofertelor rezidenţiale afişate la jumătatea acestui an.

 

Şi la creştere medie, tot pe primul loc

 

Creşterea medie a preţurilor la apartamente (din blocuri vechi şi noi, cumulat) a fost în Iaşi de 1,1% – plasând Iaşul în topul scumpirilor imobiliare. Judeţul Iaşi a fost, de altfel, singurul în care preţul apartamentelor a crescut cu mai mult de un procent faţă de luna precedentă. În acelaşi interval, preţul apartamentelor din Bucureşti s-a modificat cel mai puţin (în creştere cu 0.1% euro pe mp la locuinţele din blocuri vechi şi cu 0,2% mai mult la locuinţele din blocurile noi).

Vestea bună pentru ieşeni este însă că, în ciuda scumpirilor, aici se înregistrează totuşi cele mai mici preţuri la apartamente (1.340 euro/mp, în medie), indiferent că este vorba de cele din blocurile vechi sau din complexurile rezidenţiale nou-construite.

 

Câteva exemple de preţuri

 

Concret, un apartament de două camere, cu o suprafaţă de 55 mp, care în luna august a costat în Iaşi 73.700 euro (în medie), a fost scos la vânzare în Cluj cu 132.990 euro, adică la un preţ cu 80% mai mare. În Bucureşti a costat 95.150 euro, în Braşov 91.080 euro, iar în Constanţa şi Timişoara puţin peste 80.000 euro. Clujul este singura regiune în care preţul mediu pe mp depăşeşte 2.000 de euro, ba chiar de apropie de 2.500 de euro, în vreme ce următorul cel mai mare preţ al apartamentelor se înregistrează în Bucureşti (1.730 euro/mp). Apartamentele din Constanţa şi Timişoara au costat puţin sub 1500 de euro pe metru pătrat, iar cele din Iaşi au putut fi cumpărate cu 1.319 euro/mp în blocuile vechi şi 1.356 euro/mp în blocurile noi. 

Comentarii