Iaşul pierde unul dintre cei mai reputaţi profesori: Ostin Mungiu, „părintele algeziologiei“

marți, 12 octombrie 2021, 01:59
3 MIN
 Iaşul pierde unul dintre cei mai reputaţi profesori: Ostin Mungiu, „părintele algeziologiei“

Profesorul universitar Ostin Mungiu s-a stins din viaţă în noaptea dinspre duminică spre luni, după ce a fost internat mai mult timp pentru o serie de probleme cardiace la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi.

Plecarea celui numit „părintele algeziologiei“, ştiinţa care studiază mecanismele prin care se produce durerea, dar şi cum poate fi prevenită sau tratată aceasta, a fost deplânsă ieri de toată lumea medicală şi de comunitatea academică de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi (UMF). Ostin Mungiu este considerat a fi cel mai bun specialist din România în această ramură a farmacologiei, deşi în spaţiul public a fost adesea mai recunoscut datorită copiilor săi: celebrul regizor Cristian Mungiu şi analistul politic Alina Mungiu-Pippidi.

Într-un mesaj emoţionant publicat pe pagina de Facebook a universităţii, prof.dr. Eugen Târcoveanu, reputat chirurg ieşean, a vorbit despre viaţa lui Ostin Mungiu şi despre pierderea acestuia. Prof.dr. Eugen Târcoveanu spune că întreaga comunitate a Iaşului a pierdut un profesor de excepţie, un „adevărat dascăl“, care era foarte iubit de studenţi, de absolvenţi, de doctoranzi.

„Avea în sânge calitatea aceasta rară, munca în echipă. Era un bun comunicator, a lăsat interviuri de excepţie, a fost un om al cetăţii în adevăra­tul sens al cuvântului. Se identifica cu oraşul, era o pată de culoare, era un om frumos, care se îmbrăca frumos, vorbea frumos; era de fapt definiţia frumosului în suflet. Era un foarte bun povestitor, iar în ultima perioadă parcă să grăbea să scrie cărţi“, povesteşte prof.dr. Eugen Târcoveanu.

Ostin Mungiu a iubit să meargă la întâlnirile generaţiilor de absolvenţi, iar prof.dr. Eugen Târcoveanu povesteşte că a participat la trei astfel de întâlniri chiar înainte de a muri.

„Era admirat şi toată lumea îl asculta cu mare drag. Era un model de stabilitate, un familist convins, îşi iubea familia, era mândru de copii, de nepoţi. Memoria lui va fi pomenită peste zeci şi zeci de ani“, a mai spus chirurgul.

În 2016, Ostin Mungiu a oferit un interviu pentru platforma universităţii – news.umfiasi.ro, în care a povestit despre plecarea sa din ţară, tentaţia de a rămâne în SUA, munca depusă odată cu întoarcerea aici şi mândria nespusă pe care o are faţă de copiii săi.

În multe dintre operele sale, Ostin Mungiu a elogiat memoria profesorilor fondatori ai universităţii de profil şi a multor ramuri de medicină. De altfel, în interviul oferit, Ostin Mungiu vorbeşte despre relaţia dintre student şi profesor ca fiind una dintre principalele moşteniri ale unui cadru didactic.

„Spuneam, şi cred că am preluat din altă parte, «un profesor trăieşte atât cât persistă în memoria ultimului său student». Asta înseamnă că trebuie să laşi o amprentă în sufletele celor care stau în faţa ta, în amfiteatru. Sunt nostalgic, dar de fiecare dată spuneam studentelor din băncile din faţă, la primul curs: «nu e drept, în fiecare an eu am un an plus şi voi, cei din bancă, aveţi tot timpul 22 de ani». Şi aşa am zis până la ultima serie de studenţi, în 2008, studenţi care au fost excepţionali, pentru că mi-au făcut cel mai frumos cadou la pensionare, m-au ales prin vot secret «Cel mai tare profesor din universitate»“, a spus Ostin Mungiu, în interviul citat.

Comentarii