Ieşeanul turnat de Băsescu la Securitate:„Nu s-a gândit la familia mea, nemernicul?“
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Ieşeanul turnat de Băsescu la Securitate:„Nu s-a gândit la familia mea, nemernicul?“

GALERIE
Bargau_Ion (1)
  • Bargau_Ion (1)
- +

Jurnaliştii site-ului Dela0.ro au stat de vorbă cu unul dintre foştii colegi de facultate ai lui Traian Băsescu, turnat de către acesta la Securitate în anii studenţiei petrecute la Institutul de Marină. Îl cheamă Ion Bârgău, este ieşean stabilit în judeţul Constanţa, şi, de când a aflat de conţinutul şi autorul delaţiunii care îl vizează, e pachet de nervi.

Detaliile delaţiunilor lui Petrov sunt revoltătoare. Sunt prezentate în notele sale informative multe consideraţii de ordin moral cu privire la acţiunile şi motivaţiile colegilor Bârgău şi Dimitriu din Institutul de Marină Constanţa. E analizat comportamentul lor - le sunt analizate şi planurile de viitor, pe care Petrov le găseşte mereu nedemne.

Despre unul dintre colegi, Ion Bârgău, sursa Securităţii deconspirată ca fiind Traian Băsescu anticipează cum „nu va sta în NAVROM nici până la terminarea contractului, urmând să-şi găsească o altă ocupaţie imediat ce va considera că s-a aranjat“.

Despre al doilea coleg, Corneliu Dimitriu, spune că e mercantil şi are un „caracter rău“. Mai notează sursa Securităţii: „Ar fi dispus, în cazul în care ar reuşi să cunoască în străinătate o fată cu avere, să rămână acolo“.

„Nu eram prieteni“

Ion Bârgău e ferm în discuţia cu reporterul Dela0.ro: n-a discutat niciodată intim cu Traian Băsescu, iar tot ceea ce recompune narativ delatorul în nota sa informativă e fie produsul fabulaţiei, fie interpretarea ultra-subiectivă a unor discuţii de grup, niciodată personale, notează G4media.ro.

„Eu nu-l consider prieten pe Traian. Nu era în clasă cu mine“, îşi aminteşte Ion Bârgău. Explică: „Pe mine m-a apropiat viaţa de el, că am băut ceai patru ani de zile dimineaţa. Dar nu că, vezi Doamne, eram prieteni şi mergeam la şpriţuri împreună“.

Susţine că n-a discutat vreodată cu Băsescu despre situaţia sa familială - care era oricum bună, nicidecum în termenii descrişi în nota informativă. Petrov indicase că subiectul delaţiunii venise la Marină „din dorinţa de a pleca din Iaşi, să fie departe de familie“.

„Eu acasă am avut o educaţie militară“, povesteşte Bârgău. „Probabil am spus la Constanţa într-un grup mai mare. Dar eu intim să-i spun lui aşa ceva? Care alte convorbiri, Traine? Din discuţiile pe care le-am avut, adică never?“.

Bârgău l-ar întreba pe delatorul său cum şi-a permis să scrie cu atâta siguranţă că venirea la Marină era motivată de dorinţa de sta departe de familie a celui turnat. Bârgău e deranjat că i s-a făcut portretul unui ins care nu mai vrea să-şi vadă părinţii.

Ce spunea Băsescu alias Petrov despre Bârgău

Că îl motivează „dorinţa de a pleca din Iaşi, să fie departe de familie“. Ce răspunde Bârgău: „Eu am avut acasă o educaţie spartană. Am zis că la facultate o să fiu oleacă mai liber, dar eu nu m-am certat cu mama şi tata. Eu voiam să fiu şi eu mai student, atât“.

Că venise la Marină „pentru că această meserie îi dă posibilitatea să obţină nişte avantaje materiale într-un timp foarte scurt“. Ce răspunde Bârgău: „Dar el pentru ce a venit? Să vadă răsărituri, apusuri, delfini, pescăruşi? Când a fost întrebat de unde a făcut fabrica de îngheţată el a zis că din timpul marinăriei a plecat cu 100.000 de dolari. Credeţi-mă că niciunul din colegii noştri nu a văzut 100.000 de dolari. Ah, el nu era plecat pe mare ca să facă un ban la scurt...“.

„nu este dispus să se căsătorească decât foarte târziu şi cu o fată care să aibă o situaţie materială bună“. Ce răspunde Bârgău: „Eu în primul meu voiaj de ofiţer am plecat cu o navă în Vietnam şi am naufragiat şi am stat patru luni în junglă. Am venit acasă şi m-am însurat. din prima. M-am însurat, am făcut doi copii, după 9 ani soţia a murit. Puteam să plec, dar m-am însurat din nou şi am mai făcut un copil. Sunt lucruri ce pot fi probate, nu ce scria Băsescu…“.

„în vara anului 1973 şi a anului 1974 a avut relaţii cu femei de cetăţenie cehă“. Ce răspunde Bârgău: „Exista un coleg - chiar coleg de bancă cu Băsescu la Marină - care înainte de a intra la facultate avusese relaţii cu cehoaice, ştia şi cehă oleacă. Deci nu e vorba de mine. Acum eu mă gândesc că o fi scris prea puţine în notă şi a zis «Bă, o bag şi pe asta cu cehoaicele»“.

Traian Băsescu a negat de fiecare dată orice legătură cu Securitatea şi că ar fi avut numele conspirativ „Petrov“. Ieri, acesta nu a făcut nicio declaraţie publică.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.