Ieşenii din Italia îşi radiază maşinile pe capete. Care este procedura
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Ieşenii din Italia îşi radiază maşinile pe capete. Care este procedura

GALERIE
masinile-inmatriculate
  • masinile-inmatriculate
- +

Acest val de radieri este determinat de schimbarea legislaţiei în Italia pentru rezidenţii proprietari de autoturisme.

Ieşenii rezidenţi în Italia au dat năvală în Iaşi să îşi radieze numerele de înmatriculare ale autoturismelor cu care circulă prin Italia. Pe data de 4 decembrie, legislaţia italiană a fost schimbată în sensul că un cetăţean rezident în Italia nu are voie să circule cu maşina decât dacă o înmatriculează în Italia.

În urma unor controale ample în traficul din această ţară, zeci de români au fost amendaţi deoarece circulau cu maşini înmatriculate în România cu toate că erau rezidenţi de ani buni în Italia.

Reprezentanţii Direcţiei pentru Înmatriculări şi Permise Iaşi au precizat că radierile au crescut foarte mult, iar în acest sens s-au putut face radieri la mai multe ghişee din instituţie.

“În Italia nu îţi mai dă voie să circuli cu numere de înmatriculare de România. Dacă te prinde, îţi confiscă maşina imediat. Te verifică dacă ai rezidenţă în Italia. Am mai întrebat pe cei care au venit în audienţă la mine. Au spus că poliţiştii italieni, cum văd o maşină cu numere de România, o trag pe dreapta, apoi îţi face control la sânge. De asta a crescut numărul de radieri la Iaşi. Sunt aproximativ 1.000 de radieri făcute în decurs de o lună, în comparaţie cu 100 sau 70 câte erau lunar. De asta ne-am şi dus mai departe cu programările la numerele provizorii. Pentru că sunt multe radieri. Am pus radieri şi la celelalte ghişee şi s-au mai liniştit un pic, nu mai există presiune. Mulţi dintre ieşenii care sunt cu maşinile în Italia şi-au pus pe curier actele şi plăcuţele de înmatriculare, apoi o procură şi au rezolvat problema”, a explicat comisarul şef Vasile Zacornea, şeful Direcţiei pentru Înmatriculări şi Permise Iaşi.

Şeful de la Înmatriculări a mai explicat că ieşenii pot veni cu maşinile şi li se dau plăcuţe de înmatriculare temporare, valabile 30 de zile.

“Procedura este simplă: maşinile sunt în Italia, şi vin cu actele şi plăcuţele cu numerele de înmatriculare, iar cei care vor să plece de aici cu maşinile, le dăm numere temporare, de export, însă nu am avut cereri. Acestea sunt valabile 30 de zile. Asigurarea este pentru 30 de zile. Pe ei îi obligă să îşi schimbe numerele de înmatriculare deoarece, în Italia, asigurările costă foarte mult. De exemplu, la un autoturism cu numere de Iaşi şi asigurarea de România, costul este mai mic, însă aveau probleme şoferii italieni implicaţi în accident”, a adăugat Vasile Zacornea.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Armistiţiu ca să ce?

Cosmin PAȘCA

Armistiţiu ca să ce?

Propunerea unui armistiţiu este un semn de disperare din partea PNL. Un indiciu în plus că Iohannis şi Cîţu au aruncat ţara într-o criză politică fără să aibă un plan B, că baronii liberali joacă de două luni la cacealma, improvizează soluţii ca să câştige timp şi să se agaţe de putere.

Filmuletul zilei

opinii

O poveste (nebună) victoriană

Codrin Liviu CUȚITARU

O poveste (nebună) victoriană

Scriitorii sunt, din ce în ce mai mult, „regizorii” unor filme cu intrigi şocante, derulate, dinamic, în imagini pe hârtie, imagini creionate prin complicitate cu abilităţile onirice ale „consumatorului”, adică ale cititorului însuşi. Intervalul epic a ajuns spaţiul de desfăşurare a unor blitzkrieg-uri devastatoare cu imaginaţia celui de dincolo de fila cărţii.

Arta surâsului

Nicolae TURTUREANU

Arta surâsului

Această încercare de portret, săvârşită de mine în urmă cu cinci ani, şi reluată aici şi-acum, s-a vrut o punere în lumină a Vioricăi S. Constantinescu (27 mai 1943 - 22 oct. 2021). Pentru că Viorica însăşi emana lumină. Asta nu-i o metaforă (răsuflată), ci chiar modul de-a fi al unei fiinţe empatice, solare, exclamative şi interogative cât să nu tulbure „corola de minuni a lumii” celuilalt. A acceptat spontan să colaboreze la „Cronica veche”, bucurându-ne paginile cu traducţiuni şi comentarii „din lumi ce vorbeau în versuri”. Într-o vară şi într-o doară, mi-a spus (telefonic) că are o casă cu grădină, la Agapia, se duce să se odihnească în raiul acela. Îmi place să cred că-i tot acolo.

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Alin ANDRIEȘ

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Instabilitatea politică este considerată de economişti un factor care afectează negativ economia. Instabilitatea politică este definită în studiile economice ca fiind probabilitatea ca un guvern să fie demis şi înlocuit cu un alt guvern din cauza conflictelor sau a competiţiei vehemente dintre diferiţi politicieni sau partide politice.

pulspulspuls

Tot despre mâini înfinpe-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Tot despre mâini înfinpe-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Stăteam aseară la filosofat câte-n lună şi-n stele cu amicul Archibald Tănase, om cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, iar la un moment dat, de la Prolegomenele lui Kant şi Zarathustra lui Nietzsche, am început a analiza, în context, şi oareşce psihologie socială legată de feţele unora sau altora de prin politichia locală. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.