În Iaşi începe azi admiterea de toamnă la universităţi: Puţine locuri la buget după recordurile din vară

luni, 07 septembrie 2020, 01:50
3 MIN
 În Iaşi începe azi admiterea de toamnă la universităţi: Puţine locuri la buget după recordurile din vară

Începând de astăzi, 7 septembrie 2020, universităţile din Iaşi fac o pauză de la gestionarea multiplelor situaţii pentru începerea noului an universitar şi demarează sesiunea de admitere de toamnă, după rezultate foarte bune, pe linie, în această vară.

În urma centralizării tuturor cererilor de înscriere şi a finalizării perioadei de confirmare a locurilor, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi scoate la concurs aproximativ 300 de locuri la buget la licenţă şi circa 400 de locuri la buget la programele de master.

Perioada de înscriere este 7 – 18 septembrie, rezultatele provizorii vor fi publicate până pe 21 septembrie, studenţii trebuie să depună actele în original până pe data de 23 septembrie, iar o zi mai târziu, pe 24 septembrie, vor fi afişate rezultatele finale.

La licenţă, la fel ca în anii precedenţi, atât la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, cât şi la Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino”, toate locurile de la buget au fost ocupate din sesiunea de vară.

Studenţii care vor candida pentru locurile puse la dispoziţie de către TUIASI au posibilitatea să se înscrie, cu o singură taxă şi prin depunerea unui singur dosar, la oricâte facultăţi ale Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi doresc, în ordinea preferinţelor. Ulterior, în funcţie de media de admitere şi de opţiunile alese, aceştia vor fi declaraţi admişi.

La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi vor fi scoase 1.629 de locuri la concurs, 210 la buget şi 1.319 la taxă pentru candidaţii români. La master sunt disponibile 1.041 de locuri, 929 pentru candidaţii români, dintre care 188 la buget.

„O noutate a acestei sesiuni de admitere o reprezintă oportunitatea oferită candidaţilor de a se înscrie la una dintre cele 5 specializări din cadrul masteratului didactic: biologie, educaţie fizică şi sport, fizică, geografie, teologie ortodoxă. Pentru masteratul didactic sunt scoase la concurs 50 de locuri, la buget, fiind organizat la forma de învăţământ cu frecvenţă. Programul se adreseazăabsolvenţilor cu diplomă de licenţă care doresc să se orienteze către cariera didactică. Absolvenţii cu diplomă de licenţă se pot înscrie la masterul didactic din acelaşi domeniu fundamental, corespunzător specializării dobândite prin studiile de licenţă”, au transmis reprezentanţii universităţii.

La Facultatea de Drept (studii de licenţă), Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport (studii de licenţă şi master) şi Facultatea de Informatică (studii de licenţă şi master) nu se organizează admitere în această sesiunea, întrucât au fost ocupate toate locurile în sesiunea din iulie.

La Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, admiterea se va derula în intervalul 7 – 10 septembrie, vor fi 184 de locuri scoase la licenţă, dintre care doar 62 la buget, 122 fiind la taxă, în timp ce la master sunt 67 de locuri disponibile, dintre care 42 la buget.

La toate universităţile din Iaşi înscrierea este posibilă online, o parte dintre acestea oferind posibilitatea studenţilor să depună şi la faţa locului dosarul de admitere. (Cătălin HOPULELE, Andrei MIHAI)

Comentarii