Încă un ieşean încearcă să obţină tratamentul oncologic cu ajutorul instanţelor. De 5 ani, ministerul îşi bate joc de bolnavii de cancer
De aproape 5 ani, Ministerul Sănătăţii nu a reuşit încă să reglementeze situaţia medicamentelor recomandate „off label”, pentru alte situaţii decât cele menţionate în prospecte. În majoritatea cazurilor, tratamentul reprezintă singura şansă a bolnavilor şi ultima variantă la care se mai pot gândi medicii pentru a le veni în ajutor. Bolnav de cancer, un ieşean a apelat la instanţă pentru a obţine medicamentele vitale.
M.U. a fost diagnosticat cu neoplasm bronhopulmonar, iar medicul oncolog i-a recomandat o combinaţie de trei medicamente, Tanfilar, Mekinist şi Xgeva. În prezent, combinaţia formată din Tanfilar şi Mekinist este decontată de Casa de Asigurări de Sănătate doar pentru melanom malign, respectiv cancer de piele.
Nu şi pentru cel pulmonar. Xgeva este aprobată doar pentru tratamentul osteoporozei la femeile în menopauză, deşi una dintre complicaţiile metastazelor osoase este tocmai riscul de fracturi. În total, medicamentele recomandate de oncolog în cazul lui M.U. au un preţ total cuprins între 22.000 şi 44.000 lei, în funcţie de concentraţie, un cost prohobitiv în absenţa compensării. Or, legea nu permite compensarea decât pentru indicaţiile terapeutice aprobate în ţară.
Pentru situaţiile în care mediciii propun utilizarea unui medicament pentru altă afecţiune, Ministerul Sănătăţii a iniţiat, în septembrie 2018, un proiect de lege privind constituirea unei comisii specializate.
Aceasta ar urma să analizeze fiecare caz în parte, aprobând decontarea medicamentelor şi pentru indicaţiile terapeutice neincluse în rezumatul caracteristicilor produsului. Proiectul de ordin a fost lansat în dezbatere publică, au fost organizate dezbateri şi s-au adus amendamente, dar el nu a mai intrat în vigoare niciodată.
În lipsa unei soluţii legale, M.U. a apelat la instanţă, ca şi numeroşi alţi ieşeni confruntaţi cu probleme similare. El a chemat în judecată Guvernul, Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, cerând obligarea acestora să includă în lista compensărilor şi combinaţia Tanfilar, Mekinist şi Xgeva, pentru cancer bronhopulmonar.
În subsidiar, el a cerut judecătorilor obligarea Ministerului Sănătăţii la emiterea ordinului lansat încă de acum 5 ani. M.U. a arătat că există deja numeroase hotărâri judecătoreşti similare, în care bolnavii au obţinut decontarea cheltuielilor cu medicamentele.
Magistraţii Curţii de Apel au recunoscut dreptul ieşeanului la tratament şi obligaţia Ministerului de a reglementa situaţia medicamentelor off-label. Totuşi, M.U. nu a câştigat. Ministerul Sănătăţii a invocat în apărarea sa excepţia inadmisibilităţii acţiunii pentru lipsa plângerii prealabile. Conform legii, înainte de a se adresa instanţei, petentul trebuie să solicite instituţiei, pe cale administrativă, soluţionarea problemei sale.
Abia după eventuala respingere a plângerii prealabile, el are dreptul să facă apel la judecători.
„Reclamantul precizează generic că a adresat o cerere pârâţilor şi că, prin refuzul de a da curs solicitărilor sale, i se încalcă dreptul la viaţă, dar nu a prezentat elemente de individualizare a acestei cereri şi a răspunsului negativ primit din partea pârâţilor şi nici nu a anexat înscrisuri probante în acest sens”, au reţinut judecătorii.
Ministerul Sănătăţii primise, într-adevăr, o cerere din partea lui M.U. La doar două zile după aceasta însă, înainte ca reprezentanţii ministerului să aibă timp să-i răspundă, M.U. depusese plângerea în instanţă. Deşi probabil răspunsul ministerului va fi negativ, graba ieşeanului a fost suficientă pentru ca excepţia invocată să fie acceptată de judecători, iar aceştia să decidă respingerea plângerii. M.U. mai are încă şansa recursului.
Publicitate și alte recomandări video