Încep cazările pentru 16.000 de studenţi: lista tarifelor în funcţie de universitate şi cămin

joi, 14 septembrie 2023, 01:50
7 MIN
 Încep cazările pentru 16.000 de studenţi: lista tarifelor în funcţie de universitate şi cămin

Atenţie, vin studenţii! Universităţile ieşene dau startul cazărilor pentru studenţi. Căminele Universităţii de Ştiinţele Vieţii, din “Agronomie”, sunt pregătite să primească 1700 de studenţi, cele care aparţin de Universitatea Alexandru Ioan Cuza pun la dispoziţie 5458 de locuri, iar cele de la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” au spaţii de cazare pentru alţi 1074 studenţi. Primii se vor acomoda cu noile lor locuinţe de studenţie candidaţii admişi la Universitatea de Ştiinţele Vieţii, acolo unde cazarea începe de joi, 14 septembrie, pentru “boboci”.

Fiecare universitate are propriile criterii după care acceptă cererile de cazare completate de studenţii care nu sunt din Iaşi. La USV, de exemplu, prioritate au studenţii din primul an de studii, indiferent dacă au fost admişi pe locuri bugetate sau cu taxă.

Pentru ei, USV a alocat două zile în care îşi pot lua în primire camerele care le-au fost desemnate: 14 – 15 septembrie 2023, în intervalul orar 08:00 – 18:00. Abia după ce îşi desfac bagajele bobocii, se vor putea caza şi studenţii din anii de studiu II – VI, în zilele 16 – 17 septembrie. Graba la cazare, faţă de celelalte universităţi ieşene, e motivată de faptul că la USV Iaşi anul universitar va începe pe 18 septembrie.

“Au dreptul la cazare, în cele cinci cămine administrate de către USV Iaşi, toţi studenţii de la licenţă, fie că sunt la buget, fie la taxă, în funcţie de rezultatele obţinute în anul anterior. De asemenea, tinerii care au ales să studieze la masterat au drept la cazare în limita locurilor rămase disponibile”, se arată într-un comunicat al USV Iaşi. Liga Studenţilor Agronomi şi Veterinari a promis că va sprijini studenţii pe întreg procesul de cazare, iar prof. univ. dr. Vasile Stoleru, prorector cu activităţile sociale, a subliniat: „Un alt mare avantaj care ţine de campusul integrat pe care-l deţine USV Iaşi este reprezentat de parcările de care dispun studenţii noştri”.

USV Iaşi îşi cazează studenţii din afara municipiului în cinci cămine, cu o capacitate totală de 1700 de locuri, iar preţul pe care trebuie să îl plătească studenţii acceptaţi la cazare difere de la cămin la cămin, în funcţie de tipul de confort. Pentru studenţii admişi pe locuri bugetate de stat, locul în cămin e cu o sută de lei mai ieftin decât pentru cei care au fost admişi pe locurile pentru care trebuie să plătească taxa de şcolarizare. Chiria plătită de studenţii de la USV variază, astfel, între 245 de lei şi 550 de lei.

Există însă studenţi care beneficiază de gratuitate la cămin, precum şi categorii de studenţi care primesc o reducere din tariful normal pentru cameră. Discountul este de 50% în cazul studenţilor admişi pe locuri cu taxă, ai căror părinţi lucrează în învăţământ, sau care vin din Republica Moldova sau Ucraina, precum şi pentru cei orfani de unul sau de ambii părinţi.

Studenţii din categoriile enumerate mai sus, dar care au fost admişi pe locuri bugetate de stat, beneficiază de gratuitate la cămin. În plus, nu plătesc camerele de cămin de la USV nici cei aflaţi în regim de protecţie specială, studenţii cu dizabilităţi şi studenţii străini, finanţaţi de la bugetul de stat.

Concurenţă mare la cazare în căminele UAIC

La Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi (UAIC), 2323 de studenţi din cei 7.781 care au depus cereri de cazare nu vor avea loc în cămine. Cea mai mare universitate din Iaşi poate acomoda doar 5458 de studenţi, adică 70% din totalul celor care caută o cazare ieftină pe perioada studenţiei.

Repartizarea locurilor de cazare se face la această universitate începând de luni, 18 septembrie, iar potrivit calendarului cazărilor, peste încă o săptămână, pe 25 septembrie, de la ora 16, se vor afişa la avizierele facultăţilor listele cu studenţii care au primit dreptul de cazare.

Din acel moment, începe o cursă contra-cronometru. Pe 26, 27, 28 septembrie e programată eliberarea dispoziţiilor individuale de cazare (în data de 28 septembrie, dispoziţiile de cazare vor fi eliberate până la ora 15:00 şi cazarea efectivă se va efectua până la ora 16:00), iar din 28 septembrie, de la ora 17:00, începe anularea tuturor dispoziţiilor de cazare ale studenţilor care nu s-au cazat, prin considerarea depăşirii termenului de valabilitate al acestora. Locurile întârziaţilor, rămase astfel libere, se realocă pe 29 septembrie, “în ordinea descrescătoare a mediilor”, iar în ultima zi din lună se pot depune cereri pentru aceste locuri de cazare la Direcţia Cămine şi Cantine – Biroul Probleme Sociale din cadrul universităţii.

Cele mai ieftine locuri din căminele Universităţii Alexandru Ioan Cuza se vor închiria cu 150 de lei pe lună. Tariful menţionat este însă valabil doar pentru studenţii cu loc bugetat de stat, în timp ce studenţii Erasmus şi cei de pe locurile cu taxă vor plăti dublu, pentru acelaşi tip de confort în căminele C4, C6, C7, C8, C10, C12, C13. În funcţie de cămin, dar şi de numărul de locuri în cameră, chiria pe care o vor plăti studenţii diferă. Cele mai scumpe locuri sunt la căminul Akademos (650 lei/lună pentru studenţii de pe locuri bugetate de stat şi 800 lei/lună pentru studenţii care au fost admişi cu condiţia plăţii taxei de şcolarizare.

Cazare pe merit la UMF

În centrul Iaşului, la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa”, procesul de cazare a început deja de mai bine de o lună. UMF a anunţat foarte clar că “sunt excluşi din start studenţii care au domiciliul stabil în Iaşi, care au înregistrat abateri grave pentru care au fost sancţionaţi conform Regulamentului de Cămin sau au fost excluşi din cămin în anii anteriori şi cei care au avut tentativa de a vinde locul de cămin în anii precedenţi”.

Voluntariatul se răsplăteşte la UMF Iaşi, universitate care ia în considerare activităţile de acest tip desfăşurate de studenţi în anul universitar precedent. “Pentru studenţii de anul I, media pentru cazare este media de admitere, iar pentru studenţii de anii II – VI se ia în considerare punctajul de la sfârşitul anului precedent, căruia i se poate adăuga un punctaj de voluntariat, în valoare cumulată maximă de 10 puncte (câte un punct pentru fiecare activitate de voluntariat efectuată pe durata aceluiaşi an precedent), activităţi/proiecte în care este implicată şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi”, a explicat Ivona Burduja, purtătorul de cuvânt al UMF Iaşi.

Perioada 7 – 21 august a fost dedicată completării online a cererii de cazare şi depunerii actelor doveditoare ale anumitor situaţii speciale. În total, s-au depus 1306 cereri pentru cele 1.074 de locuri disponibile în cele şase cămine ale UMF Iaşi. Concurenţa la cazare e de 1,2 studenţi pe un loc, mai mică decât la UAIC, unde e de 1,4 studenţi pe loc.

A urmat analiza dosarelor şi afişarea clasamentului, perioada de contestaţii şi, între 5 – 10 septembrie, s-a făcut repartizarea studenţilor pe camere. Cazarea studenţilor de anul I e programată pentru săptămâna viitoare, în zilele de 19 – 20 septembrie, iar cea a studenţilor de anii II – VI în următoarele două zile. 

Cele mai mici chirii pentru locurile din căminele UMF le vor plăti studenţii din categorii speciale (ai căror părinţi sunt cadre didactice sau personal didactic auxiliar, sau care sunt orfani de unul sau de ambii părinţi, studenţii aflaţi în protecţie socială, cei străini, bursieri ai statului român). Pentru ei, în funcţie de cămin, un loc îi poate costa de la 150 de lei, până la 550 de lei. Studenţii de pe locurile bugetate de stat vor scoate din buzunar cel puţin 300 de lei pe lună pentru un loc la cămin (şi cel mult 550 de lei), iar studenţii de pe locurile cu taxă vor plăti între 350 – 600 de lei pentru locul din cămin.

Universitatea de Arte “George Enescu”„, cea mai mică universitate din Iaşi, dispune de un cămin cu 250 de locuri, în camere care permit cazarea a 3-5 persoane. Pe siteul universităţii se anunţă că “detalii suplimentare privind cazarea vor fi afişate după data de 20.09.2023”.

Dacă la locurile din căminele USV, UMF şi UAIC le adăugăm pe cele de la Arte, dar şi locurile din căminele Universităţii Tehnice Gheorghe Asachi (7660 locuri), rezultă că de la 1 octombrie oraşul va creşte brusc, cu cel puţin 16.142 de studenţi care nu au domiciliul în municipiul Iaşi.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii