anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 29.05.2022

Un aranjament de-a dreptul scandalos sau o „potriveală“ de zile mari: cum a ajuns fiul lui Tudorel Toader, din angajat temporar, cadru universitar pe perioadă nedeterminată?

INCREDIBIL! Ordonanță cu dedicație pentru feciorul lui Tudorel Toader? Asistent fără concurs

GALERIE
alexandru toader
 • alexandru toader
- +
„Ziarul de Iaşi“ vă prezintă astăzi, în exclusivitate, curiosul caz al lui Alexandru Ionuţ Toader, unul dintre cei doi fii ai rectorului Tudorel Toader, fost ministru al Justiţiei, şi felul în care a ajuns acesta, printr-o scurtă prevedere strecurată în mod neclar într-o Ordonanţă a Guvernului, din angajat temporar în angajat pe perioadă nedeterminată pe postul de asistent universitar la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi. Până şi ministrul educaţiei de la acea dată, coleg cu Tudorel Toader în Guvern, ne spune acum că „s-a mirat“ atunci de oportunitatea acelei ordonanţe, şi că a aflat ulterior că beneficiar a fost fiul colegului său de Guvern. Mai mult, la nivel naţional au fost sub 20 de beneficiari. Iar de la Iaşi, printre aceşti norocoşi ai sorţii, evident, şi Toader jr.
Alexandru Ionuţ Toader a ajuns în atenţia presei în anul 2017, când acesta candidase cu succes pentru un post temporar, de asistent pe perioadă determinată, la Facultatea de Drept, facultate condusă ca decan, mulţi ani, de tatăl său, Tudorel Toader. Lipsa de simpatie a colegilor rectorului - pe atunci suspendat, fiind ministru al Justiţiei - s-a scurs şi în informaţiile transmise „pe surse“ presei, contaminând cu o serie de inadvertenţe şi informaţii incorecte subiectul în sine: fiul lui Toader s-a angajat la Facultatea de Drept, evitând prevederile Codului de Etică al universităţii ce preciza că rudele de până la gradul al III-lea ale celor din conducerea universităţii nu pot fi angajate pe posturi didactice sau administrative. Cum rectorul Toader era suspendat, fiul său a putut concura legal la concurs, având diplomă de doctor în Drept, singura cerinţă majoră pentru a se putea înscrie la concurs, şi obţinând 8,60 la proba scrisă, 9,40 la proba practică şi 9,60 la dosarul de concurs. Acesta a fost admis cu 9,24, fiind singurul candidat înscris pentru singurul post de asistent pe perioadă determinată la Facultatea de Drept.
 
Deşi prevederile Codului de Etică nu sunt cu titlu executiv, nefiind dublate de Legea Educaţiei, se ridica însă următoarea întrebare: după cei trei ani în care Alexandru Ionuţ Toader era asistent pe perioadă determinată, când trebuia să susţină concursul pentru a ocupa definitiv postul respectiv, cum va putea el să susţină această examinare dacă tatăl său era întors pe postul de rector? Cum din toamna acestui an urmau să se fi împlinit cei trei ani de „perioadă determinată“, „Ziarul de Iaşi“ a solicitat universităţii şi Facultăţii de Drept o serie de informaţii în acest sens, iar răspunsul oficialilor de aici a fost, surpriză, că Alexandru Ionuţ Toader nu trebuie să susţină un nou concurs fiindcă este deja angajat pe perioadă nedeterminată. Când şi cum s-a întâmplat minunea?
 
„O modificare strecurată cu dedicaţie“
 
În luna august a anului trecut, ministrul Educaţiei de la momentul respectiv, Valentin Popa, rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare“ din Suceava, înainta Guvernului Ordonanţa nr.9/2018, care a ajuns să intre în vigoare în 28 august prin publicarea în Monitorul Oficial. Între cele peste 20 de modificări ale Legii Educaţiei din ordonanţa respectivă s-a strecurat şi modificarea articolului 294 din lege, de fapt completarea alineatului 5 cu următorul text: „Contractul de muncă pe perioadă determinată dintre o universitate şi un asistent universitar, încheiat în baza unui concurs la care au fost îndeplinite standardele de ocupare specifice funcţiei prevăzute de art. 301. alin. (1), se transformă în contract de muncă pe perioadă nedeterminată, conferind calitatea de titular.“ Scurt, fără explicaţii sau motivaţii. Urmarea: practic, Alexandru Ionuţ Toader, fost angajat temporar, devine titular de post, pe perioadă nedeterminată, de un an de zile, deşi abia în toamna aceasta sau la începutul anului viitor trebuia să dea din nou concurs pentru a fi cu adevărat titular pe post. Situaţia se complica, însă, căci tatăl său redevenise rector, şi nu ar mai fi putut. Complicaţie care însă, odată cu ordonanţa, a fost eliminată discret. „Au fost discuţii în universitate încă de atunci, că a fost o modificare strecurată cu dedicaţie. În orice caz, cred că e cea mai rapidă intrare pe post de pe perioadă determinată, cel puţin de la Facultatea de Drept“, au precizat surse din cadrul facultăţii.
 
Mai mult, dacă ar fi dat concurs din nou, dincolo de prevederile din Codul de Etică, Alexandru Ionuţ Toader trebuia să se asigure şi că respectă standardele minimale impuse de universitate pentru Facultatea de Drept în metodologia proprie - adică să aibă publicate trei articole in extenso în reviste internaţionale, indexate BDI. Aceiaşi reprezentanţi ai universităţii spun că s-ar fi aşteptat ca la nivel naţional să nu mai fie scoase posturi pe perioadă determinată la concurs, după ordonanţa respectivă, însă toate universităţile au continuat să îşi facă angajările la fel, inclusiv UAIC.
 
Ministrul Educaţiei: „Nu este o chestiune de care să fiu foarte încântat“
 
„Ziarul de Iaşi“ a luat legătura cu Valentin Popa, ministrul de atunci al Educaţiei, pentru a înţelege care au fost motivele pentru care a luat decizia de a-i face titulari pe asistenţii angajaţi pe perioadă nedeterminată în august 2018. Acesta a lăsat să se înţeleagă că nu a fost ideea sa promovarea acelui articol din ordonanţă. „Universităţile care au solicitat această chestiune au spus la momentul respectiv că ar prefera să se facă această trecere fără să fie un nou concurs. Nu este o chestiune de care să fiu foarte încântat, am luat decizia în urma dialogului social, nu a fost un pilon al ordonanţei respective. Nu ştiam atunci că a beneficiat şi fiul lui Tudorel Toader. Am auzit după aceea. Eu personal sunt un adept al acestui gen de intrare în sistem, pe perioadă determinată, pentru a vedea dacă e capabil, pentru că ulterior ştiţi la fel de bine ca mine cât e de greu să iasă cineva din sistem“, a declarat Valentin Popa, pentru „Ziarul de Iaşi“. Fostul ministru a precizat că au fost cel mult 20 de cazuri în întreaga ţară care au beneficiat de modificările ordonanţei respective. 
 
Tudorel Toader, într-o imagine postată recent chiar de el pe Facebook, flancat de cei doi fii (cel din dreapta imaginii este colegul său de la Universitate). Toader nu a dat niciun amănunt despre unde se află, dar presa din Bucureşti a relatat că se afla la bordul şalupei de cercetare a Universităţii

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

C-aşa-i în tenis!

Nicolae GRECU

C-aşa-i în tenis!

Englezii îl exclud pe Medvedev de la Wimbledon, ATP îl face lider mondial.

opinii

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Românitatea mea este dată, în mod esenţial, de faptul de a locui în limba română şi de a accepta să fiu numit român. Restul ingredientelor ţin de opţiunile mele personale.

Cinematografie, mit şi ideologie

pr. Constantin STURZU

Cinematografie, mit şi ideologie

Pe 23 mai a debutat seria de evenimente “Ne vedem la Mitropolie”. Sala “Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial din Iaşi se doreşte a deveni tot mai mult un spaţiu al prelungirii “prelegerilor” în “dialoguri”, în vederea întăririi “comuniunii”. 

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

Aurelian-Petruș PLOPEANU

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

În viziunea lui Marx, naraţiunea despre comunismul primitiv sună în felul următor: cândva, în timpuri imemoriale, proprietatea privată era necunoscută omului. Hrana era distribuită după necesităţi, iar toţi cei aflaţi în nevoie erau îngrijiţi. 

pulspulspuls

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, când ne gândim la prichiciul vetrei cel humuit şi când vedem cum se joacă unii aleşi locali cu motoceii imobiliari prinşi de horn de Mihăiţă, parcă nu prea ne saltă inima de bucurie.  

Caricatura zilei

Bronz specific

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.