Îngeri păzitori pentru oamenii străzii din Iași. Fac și împart mii de porții de hrană caldă

vineri, 21 decembrie 2018, 02:57
3 MIN
 Îngeri păzitori pentru oamenii străzii din Iași. Fac și împart mii de porții de hrană caldă

Voluntarii din două organizaţii oferă mâncare ieşenilor fără adăpost. De la venirea frigului au pregătit peste 500 de litri de ciorbă. Orice ajutor este binevenit.

Aproape 200 de oameni fără adăpost primesc zilnic supă fierbinte, sandvişuri şi ceai de la voluntarii de la Un Coup de Main d’Emmaus şi CUIB – Centrul Urban de Iniţiative Bune. Voluntarii intenţionează să ofere în anotimpul rece cel puţin 3.000 de porţii de hrană caldă oamenilor fără adăpost, celor care zilnic înfruntă frigul iernii. Pentru asta cer însă sprijinul ieşenilor pentru a putea achiziţiona ingredientele pentru ciorba de legume pe care o prepară şi o servesc zilnic. Voluntarii intenţionează să distribuie peste 1.000 de litri de ciorbă, această activitate venind în continuarea iniţiativei de iarna trecută pe parcursul căreia cele două organizaţii au oferit peste 500 de litri de ciorbă oamenilor fără adăpost din Iaşi.

Cei de la Centrul Urban de Iniţiative Bune (CUIB) se ocupă de prepararea hranei calde, iar voluntarii de la Un Coup de Main d’Emmaus se ocupă de distribuirea acesteia în mai multe locuri din Iaşi.

Pe lângă hrana caldă, săptămâna trecută, voluntarii au distribuit peste 300 de pachete cu diferite produse persoanelor fără adăpost, însă necesarul ar fi mult mai mare de atât.

Joi seara, în jurul orei 17.00, parcarea de la Gara din Iaşi a fost locul în care Moşul a ajuns la oamenii care nu au un loc pe care să-l numească acasă, care înfruntă zilnic frigul de afară şi care se roagă ca termometrele să nu coboare foarte mult sub 0 grade.

„Am adus pachete pentru toţi beneficiarii pe care îi avem noi în programul nostru de stradă. Astăzi (n.r. – 13 decembrie) am adus daruri pentru 200 de persoane, ieri am avut 50 de persoane cărora le-am adus cadouri, iar mâine mai avem încă 50. De asemenea, zilnic aducem hrană caldă pentru toţi, supă, sandvişuri, ceai. Avem o echipă mobilă compusă din asistenţi sociali, din voluntari, alături de un beneficiar de-al nostru“, a explicat Gelu Nichiţel, preşedintele fundaţiei „Emmaus“.

Chiar dacă în această perioadă depun eforturi susţinute pentru a ajunge la câţi mai mulţi oameni fără adăpost, sumele de bani de care dispun sunt limitate. Sunt sprijiniţi de oameni particulari sau de firme, însă fundaţia „Emmaus“ se poate ocupa în acest moment doar de jumătate dintre oamenii străzii.

„Nevoile sunt mult mai mari decât putem face noi în acest moment. Este un cont deschis de către cei de la restaurantul La CUIB, care ne ajută zilnic cu supa caldă, ei se ocupă de tot. Noi doar mergem şi luăm supa de la ei. Noi avem un alt buget şi încercăm să găsim în stânga şi-n dreapta parteneri care ar putea să ne susţină în proiectul nostru. Cu cât am avea mai mult cu atât am putea să ajutăm mai mult. Noi putem să ajutăm în jur de 150-200 de persoane maximum, dar nevoile sunt mult mai mari. Doar de jumătate de Iaşi ne ocupăm acum. Mai sunt încă 200 de persoane fără adăpost la care nu putem să ajungem“, a menţionat Gelu Nichiţel.

Cei de la CUIB şi Asociaţia „Mai Bine“ au deschis un cont bancar în care cei care doresc să ofere o porţie de mâncare oamenilor străzii pot să facă acest lucru. Donaţiile în lei se pot face, prin urmare, în contul Asociaţiei „Mai Bine“, cod unic de înregistrare 250-76-322, prin transfer bancar în contul RO27BACX0000000857400000 deschis la UNICREDIT BANK sau prin butonul „Donează“ de pe pagina www.maibine.eu (PayPal), cu menţiunea „hrană caldă pentru oamenii străzii“.

Această activitate de strângere de fonduri este una dintre cele 12 activităţi ale proiectului „B! The Change, Gandeste global, Acţionează local“, cofinanţat de Uniunea Europeană prin programul No Planet B.

Comentarii