Judecătorii decid pentru greşeala lui „Dorel”: cine plăteşte pentru o ţeavă spartă şi gazul scăpat în aer?

miercuri, 10 august 2022, 01:50
2 MIN
 Judecătorii decid pentru greşeala lui „Dorel”: cine plăteşte pentru o ţeavă spartă şi gazul scăpat în aer?

O ţeavă spartă a adus în faţa instanţei furnizorul de gaz şi o cunoscută firmă de construcţii. Neatenţia unui „Dorel” ar fi provocat o pagubă pentru care Delgaz a cerut despăgubiri. De cealaltă parte, reprezentanţii Enviro Construct au apreciat că „Dorel” trebuie căutat printre angajaţii Delgaz.

În decembrie 2018, Enviro Construct şi-a adjudecat contractul de reabilitare a şoselei Iaşi – Voineşti, pe raza municipiului. În timpul săpăturilor, pe 18 iunie 2019, la intersecţia cu Calea Galata, muncitorii Enviro au rupt magistrala de gaz metan. Delgaz a fost nevoită să schimbe segmentul de ţeavă afectat şi să refacă un branşament. În august 2019, a trimis factura pe adresa Enviro, adăugând la costul lucrărilor şi cantitatea de gaz pierdută. Factura a rămas neplătită şi nu s-a ajuns la o soluţionare pe cale amiabilă, motiv pentru care Delgaz s-a adresat instanţei.

De cealaltă parte, reprezentanţii Enviro au invocat normativele tehnice din domeniul sistemleor de alimentare cu gaz, care stabilesc că adâncimea minimă de montaj a ţevilor trebuie să fie de 0,9 metri. Or, conducta spartă fusese îngropată la doar 20 cm adâncime. Culpa aparţinea astfel Delgaz. Dacă furnizorul de gaze ar fi respectat obligaţia de îngropare la minim 90 cm a conductei, incidentul nu s-ar fi produs. Enviro a contestat şi valoarea de aproximativ 10.000 lei a facturii, apreciind că nu este dovedită nici cantitatea de gaz pierdută şi nici folosirea materialelor incluse în factură.

În actele depuse la dosar, magistraţii Judecătoriei au găsit însă calculul cantităţii de gaz pierdută, ca şi justificarea contravalorii lucrărilor de reparaţii. Ca urmare, judecătorii nu au avut dubii cu privire la suma înscrisă în factură, mai având de stabilit doar cine se face responsabil pentru accident. Or, normele tehnice invocate de Enviro, referitoare la adâncimea de montare a ţevilor de gaz, fuseseră emise pe 10 mai 2018. Constructorul nu demonstrase că ţeava spartă fusese montată după această dată, pentru a se putea invoca culpa Delgaz. În plus, avizul dat de Delgaz pentru lucrările efectuate în zona de protecţie a magistralei prevedea clar că săpăturile trebuie efectuate manual, tocmai pentru a evita accidentele. Or, săpăturile fuseseră făcute mecanizat. Prin urmare, Enviro a fost obligată la plata a 10.326 lei, reprezentând valoarea facturii emise de Delgaz. În urma apelului declarat de Enviro Construct SRL, sentinţa va fi supusă controlului instanţei superioare, Tribunalul. 

Comentarii