La cererea Agenției de Dezvoltare Nord-Est, Consiliul Județean aruncă banii pe fereastră

joi, 13 octombrie 2022, 01:50
3 MIN
 La cererea Agenției de Dezvoltare Nord-Est, Consiliul Județean aruncă banii pe fereastră

La solicitarea Ziarului de Iași, președintele CJ, administratorul județului, secretarul administrației județene și șeful Biroului de Relații cu Publicul explică de ce doi angajați vor face turul Europei cu avioane de linie: ADR Nord-Est ne-a cerut ca zborul să ajungă pe Aeroportul din Bruxelles și acestea au fost zborurile găsite în zilele respective n la Primăria Iași s-a putut: zbor low-cost de la Suceava la Roma, bilet luat cu trei zile înainte.

 

O coincidență banală a două deplasări externe scoate la iveală lungul parcurs al hârtiilor prin administrația locală. O achiziție directă de bilete de avion pentru Roma, inițiată de Primăria Iași, și una pentru Bruxelles, pusă în licitație pe site-ul propriu de Consiliul Județean arată diferenţe mari între cele două achiziţii.

Săptămâna trecută, Primăria Iași a cumpărat prin achiziție directă un bilet de avion pentru o persoană care trebuia să fie prezentă la Roma în perioada 9-11 octombrie. Curiozitatea a fost că îmbarcarea și sosirea se făceau la Suceava, nu la Iași. Am întrebat purtătorul de cuvânt al Municipalității de ce și ne-a răspuns că nu au mai fost de găsit bilete pentru perioada respectivă de la Iași. „Este vorba de o conferință pe subiectul digitalizării la care am fost invitați, respectiv prima întâlnire de proiect DigiBuild, la care Primăria Iași este partener, liderul de proiect fiind din Roma”, ne-a explicat Sebastian Buraga. Luate cu 3 zile înaintea plecării, biletele au costat 965 de lei (cu Ryanair).

Pentru cei doi angajați ai Consiliului Județean, licitația a fost inițiată gospodărește, cu aproape trei săptămâni înainte. Doar că aici a fost ales din start un traseu prin București, cu TAROM la dus, și prin Viena, cu Austrian Airlines la întors. Plus bagaje de cală. În total, 8000 de lei s-a arătat dispus CJ să plătească pentru bilete, dar nu pentru o cursă low-cost, ci pentru un zbor de linie.

De ce nu cu Wizz Air de la Iași direct la Bruxelles? E adevărat că, deși aterizează la 60 km distanță, într-un orășel pe nume Charleroi, cursa respectivă se cheamă tot Iași-Bruxelles. Cea directă, spre capitala Belgiei, a dispărut odată cu Blue Air. Dar de la Aeroportul din Charleroi este autobuz din 20 în 20 de minute spre Bruxelles, drum care durează fix 55 de minute și pentru care biletul costă 17 euro.

Deși coboară din avion la Bruxelles, cei doi pasageri vor ajunge și la Charleroi, programul vizitei incluzând întâlniri, prezentări și tururi organizate de instituții care gestionează parcuri industriale, logistice, tehnologice și științifice din acest oraș și din Luxemburg. Acesta este și motivul deplasării organizate de ADR Nord-Est, care se va ocupa de celelalte cheltuieli, se arată în răspunsul primit de la CJ. Cei de la Agenția de Dezvoltare Regională ar fi insistat ca zborul să se facă pe Aeroportul din Bruxelles, iar biletele reprezintă opțiunile valabile pentru zilele respective, 17 și 20 octombrie, susțin cei de la CJ.

Așadar, sunt prea puține opțiuni și destinații pentru un zbor cu avionul de la Iași. Momentan însă, baza rămâne în cei de la Wizz Air, care dețin monopolul zborurilor de la Iași.

De remarcat că răspunsul Consiliului Județean legat de cheltuirea – fără crâcnire, am putea spune, pentru că așa a cerut ADR Nord-Est – a banului public poartă nu mai puțin de patru semnături, începând cu cea a președintelui Costel Alexe. Un al cincilea angajat s-a ocupat cu remiterea răspunsului prin e-mail. Asta în vreme ce de la purtătorul de cuvânt al Primăriei am primit, la câteva minute după solicitare, un sms cu detaliile cerute. 

Comentarii